Internetbankieren

Foto: FaceMePLS (cc)

OPINIE - Durft u nog te bankieren via internet? Ik nauwelijks meer. Sinds afgelopen 1 januari zijn er bij de banken nieuwe regels van kracht over bankieren via internet. Ik heb die regels eens nagekeken bij mijn eigen bank en trof redenen genoeg aan om terug te keren naar de acceptgiro.

De – vijf – regels zelf zijn redelijk overzichtelijk. ‘Houd uw beveiligingscodes geheim’ is makkelijk genoeg te doen en voor diegenen die de vele pincodes waarmee ze door het leven moeten, niet allemaal kunnen onthouden, staan er zelfs aardige tips op de website hoe je ze dan het beste toch ergens – versleuteld – kunt opschrijven. ‘Zorg dat nooit een ander uw bankpas gebruikt’ is ook behoorlijk makkelijk: gewoon nooit doen. ‘Controleer uw bankrekening’ is iets wat de meesten toch al wel zullen doen, wellicht dat we het voortaan wat vaker zullen moeten doen. ‘Meld incidenten aan de bank’ hoeft nauwelijks een voorschrift te zijn: wie geld kwijt is, zal de bank heus wel bellen. De kneep zit hem in de regel ‘Zorg voor een goede beveiliging van uw apparatuur’.

Onder een ‘goede beveiliging van uw apparatuur’ blijken nogal wat voorschriften te zitten. Ik citeer mijn bank:

Het up-to-date houden van alle software op de door u gebruikte apparaten. Dat geldt zowel voor besturingssystemen als voor toepassingen als browsers etc.

Alle software? Mijn schaakprogramma? Patience? Een beetje computergebruiker heeft al snel een boel werk aan het bijhouden van al zijn software. Wellicht een klein probleem, maar fundamenteler is het besturingssysteem. In mijn geval kan ik mijn besturingsysteem niet meer updaten zonder een nieuwe PC aan te schaffen en daar heb ik even de pecunia niet voor.

Het verwijderen van software die u niet meer gebruikt.

Er staan programma’s op mijn PC die ik hoogstens eens per jaar gebruik, maar die ik wel nodig heb. Het iedere keer opnieuw downloaden van zo’n programma op het moment dat ik het nodig heb is vervelend, maar overkomelijk. Lastiger zijn programma’s die nog wel nuttig zijn, maar niet meer vindbaar op het internet.

Installeren van firewall-software. Niet alleen op uw apparatuur maar ook in de gebruikte netwerkapparatuur zoals bijvoorbeeld uw internetmodem/router.

Toevallig weet ik wat een Firewall is, of tenminste: ik weet wat het ongeveer doet. Maar tot gisteren had ik nog nooit gehoord van de mogelijkheid om firewall-software op je modem te installeren, laat staan dat ik weet hoe dat moet. Ik zou ook niet weten wat mijn leverancier van mijn modem daarvan vindt.

Installeren van antivirus, anti-malware en antispam software op uw apparatuur.

Dit lijkt me niet zo’n probleem. Vrijwel iedereen heeft wel één of meer van dergelijke programma’s op zijn PC staan.

Het verwijderen van alle data en toepassingen van een apparaat dat u weggeeft, verkoopt of weggooit.

Dat is een aardige instinker. Toevallig weet ik van een rechercheur dat het écht verwijderen van alle data op een computer een hels karwei is. Het komt erop neer dat je de harde schijf eruit moet slopen en fysiek volledig moet fijnmalen. Formatteren – zelfs meermaals – werkt niet, verbranden werkt niet goed genoeg, kapot breken schijnt nog minder goed te werken en het populaire verhaal van de sterke magneten schijnt ook lang niet zo goed te werken als iedereen wel denkt. De slijpschijf en keihard doorwerken is het enige dat soelaas biedt.

Afnemen van een antispam-dienst bij uw Internetprovider zodat u minder dubieuze mails ontvangt.

Dat lijkt me geen probleem en de meeste providers hebben standaard al zoiets.

Het instellen van een zo zwaar mogelijk beveiligde verbinding wanneer u een draadloos netwerk gebruikt.

Tsja. We gebruiken altijd en overal wifi en we weten lang niet altijd hoe we de netwerken van anderen op ‘veilig’ moeten zetten. Zou dit op te lossen zijn door alleen thuis te internetbankieren, of loop je al gevaar als je met je laptop door het gebied van een niet-maximaal beveiligde wifi-verbinding loopt? En wat doe je in het buitenland als je in verband met een noodgeval even bij je bank moet wezen?

Het instellen van een automatische vergrendeling op uw apparatuur zodat deze na enige tijd van ongebruikt zijn alleen met een code te ontgrendelen is.

Voor de meeste mensen zal het even zoeken zijn, maar als je het eenmaal hebt ingesteld, is het geen probleem meer.

Zo op het eerste gezicht beoordeeld zullen aan aantal van de door de banken gehanteerde regels al zorgen voor grote problemen bij de meeste mensen. Niet iedereen is een systeembeheerder of is in staat dat te worden. Nog lastiger wordt het als u de nadere uitleg van de regels leest. Zo kwam ik er achter dat ik me er ook van moest vergewissen of mijn Adobe Reader wel up-to-date was. Dat heb ik gechecked en mijn Adobe Reader geeft netjes aan dat hij volledig up-to-date is. Maar het is versie 9 en ik wéét dat er een versie 10 is. Voor Java flash-player geldt hetzelfde en daarvan kan ik niet eens vaststellen of ik het héb.

Ook mijn browser hoort up-to-date te zijn en ook die geeft niet anders aan dan dat hij up-to-date is. Ik zou rustig verder kunnen als ik niet een paar maanden geleden de melding had gekregen dat een nieuwere versie van de browser een nieuw besturingssysteem vergt en dat mijn oudere versie mogelijk niet helemaal veilig meer is. Wil ik dus verder bankieren via internet dan heb ik een nieuwe PC nodig. Iemand is hier rijk aan het worden…

Veel vervelender is de manier waarop de regels zijn geformuleerd. ‘Up-to-date’, ‘niet meer gebruikt’, ‘zo zwaar mogelijk beveiligd’, ‘na enige tijd’; het zijn stuk voor stuk boterzachte formuleringen die zo soepel en zo streng geinterpreteerd kunnen worden als men maar wil. En daar zit mijn werkelijke probleem. Een bank zal met deze regels in de hand altijd een stok kunnen vinden als ze de hond willen slaan. En het kost ze geld als ze die hond niet slaan. De hamvraag is dan ook of die banken kwaad willen en eerlijk gezegd lijkt me het antwoord op die vraag, gezien het economische nieuws van de afgelopen jaren, heel erg duidelijk.

Reacties (120)

#1 hansje ter horst

Ja, want wat is een goede beveiliging?
Als er toch onverhoopt iemand de boel weet te hacken kan de bank er van uit gaan dat je beveiliging niet voldoende was…..dááág centen.

  • Volgende discussie
#2 gronk

In mijn geval kan ik mijn besturingsysteem niet meer updaten zonder een nieuwe PC aan te schaffen en daar heb ik even de pecunia niet voor.

Ubuntu!

(overigens geef ik zelf de voorkeur aan lubuntu of crunchbang linux)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Niet JeZus

Goede tip Gronk – iemand die aangeeft niks van computers te weten met Linux laten werken….

Gaat de bank ook cursussen systeembeheer aanbieden?

Wat ik veel vervelender vind is dat je niet meer mag rood staan. Ik heb geregeld dat mijn bankrekening leeg is eind van de maand na het voorschieten van reiskosten. Dan komt het goed uit dat ik even kan rood staan. Mag niet meer. Na vier dagen wordt de overschrijving terug geboekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 gronk

Installeren kan even tricky zijn, zeker als je dingen wilt als ‘maar ik wil mijn windows-partititie nog niet kwijt’, maar mijn ervaring is dat het een kwestie is van ‘installatiecd eringooien en gaan’. Daarna is het een desktop-os met z’n eigen nukken en kuren, net zoals windows. Grote verschil is dat ik nog nooit heb meegemaakt dat apt-get zichzelf verslikt bij een automatische update.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Andy Cap

Of Linux Mint, dat is super gebruiksvriendelijk.

Eigenlijk onbegrijpelijk dat mensen zo verslaafd kunnen raken aan een besturingssysteem dat onhandig is, onstabiel, onveilig en duur, terwijl je zo iets kunt downloaden dat gratis is en stukken beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ximaar

Mijn WinXP is al jaren schoon. De firewall in mijn ADSL-modem staat al jaren aan. Toegang van buiten is al jaren geblokkeerd. Antivirus- en antimalware-software vangen al jaren bot (en dan bedoel ik de stompzinnige vissoort en niet botnetten). Ik heb een soort gepanserde eend, maar de banken willen dat ik overstap naar nieuwe auto waarvan niet duidelijk is of die wel veiliger is.

Malwaremakers gaan vooral voor de populairste besturingssystemen en weten niet eens dat WinXP nog bestaat. Het hufterige van deze ‘bankregels’ is dat ze gelijktijdig komen met het offensief van Windows om XP uit de markt te krijgen. Microsoft heeft daarbij ook aangekondigd dat hun AV-software (MSE) voor XP gaat stoppen als XP stopt. Ze moeten wel, want anders krijgen ze XP nooit uit de markt. Op laptops en desktops is het na Win7 nog altijd het 2de besturingssysteem in Nederland (2x zo populair als Win8).

Omgekeerd bankier ik vrijwel nooit. Maar 2x per jaar omdat alles automatisch gaat. De bank staat tussen mijn huis en m’n supermarkt. Ik loop er wekelijks langs en heb totaal geen moeite om terug te gaan naar papier. Afschriften ontvang ik nog altijd maandelijks door de brievenbus. Met deze regeling inclussief de opmerking dat je vaker moet inloggen wordt dat papier een stuk aantrekkelijker. Of hun brievenbus goed beveiligd is weet ik niet, maar dat problemen schuiven ze in elk geval niet in de schoenen van de klant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bolke

Als je gehakt bent gewoon tegen de bank zeggen dat je alle online bankieren hebt gedaan bij hun in de bank (de meeste banken hebben daar computers voor staan), laat hun maar bewijzen dat het niet zo is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 parallax

Of je gaat naar een filiaal om je geld analoog over te maken.

..oh wacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 kevin

Wat een bangmakerij, Richard. Er is bij de rechter nog altijd een afweging tussen wat redelijk is. De bank kan niet eenzijdig regels opleggen en stellen dat als je die overtreedt, je grof nalatig bent als er fraude wordt gepleegd. De voorbeelden in je artikel zijn belachelijk. Als de bank aankomt met “ja, maar de klant had een programma op zijn laptop dat hij al een jaar niet meer had gebruikt, dat is een overtreding van de veiligheidsregels, dus draagt de klant de schade zelf”, dan lacht de rechter ze keihard uit. Zoals ik een tijdje geleden las: sommige rechters hebben van ict weinig kaas gegeten, maar met bijdehantjes hebben zij duizenden jaren ervaring.

Bekijk ook het artikel van Arnoud Engelfriet, daarin wordt meer duidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Vilseledd

Ik ben eens benieuwd hoe ze dit gaan volhouden, vooral op het punt van het beveiligen van de apparatuur. Ik kom vaker bij mensen met financiële moeilijkheden en dan mag je blij zijn, als er al een computer is, laat staan een computer, die helemaal bijgewerkt is met de nieuwste virusscanners e.d. En de bank ieder incident melden; tja, geen twee keer gaat het inlogproces hetzelfde. Het duurt wat langer dan normaal? Melden? Of het uiterlijk is veranderd. Bedrijven veranderen heel vaak logo’s, huisstijl, schermopbouw. Moeten we dat allemaal gaan melden? Misschien wel, want in principe zijn die bankfiguren toch al verkapte ambtenaren. Ik denk, dat we er veel van gaan horen bij programma’s als Kasse en Radar. Teruggaan naar acceptgiro’s is geen opties, want dan brengen de bedrijven je geld in rekening. En dat kan van € 1,25 tot € 10 variëren.

“In mijn geval kan ik mijn besturingsysteem niet meer updaten zonder een nieuwe PC aan te schaffen en daar heb ik even de pecunia niet voor.”

Ik ook niet, athans voor mijn laptop, die ik meeneem om de financiën van mijn vader te doen. 30 augustus heb ik een nieuwe desktop moeten aanschaffen, omdat de oude ermee ophield. Om nu een goedwerkende computer te vervangen, omdat Microsoft besluit om in april ermee op te houden, dat gaat wat ver. En ik wil er niet dat domme Windows 7 Starter op.

“Het verwijderen van software die u niet meer gebruikt.”

Mijn computers zijn geen eigendom van de bank! Kom nou. Ik ga ze niet inrichten, zoals zij het willen.

“Het instellen van een zo zwaar mogelijk beveiligde verbinding wanneer u een draadloos netwerk gebruikt.”

Internetbankieren over Wifi doe ik in principe niet meer, maar bij mijn vader gebruik ik mobiel internet, omdat hij geen vaste verbinding heeft.

Over boeven pakken, de eigenlijke veroorzakers toch, hoor ik de bank-overheid¹ niet. Daar betalen we toch belasting voor; een lijstje met gratuite tips heb ik in een middag in elkaar geflanst, dus waar blijft dat geld?

“Voor Java flash-player geldt hetzelfde en daarvan kan ik niet eens vaststellen of ik het héb.”

Wat betreft Java, die mensen voor Chatplaza gebruiken, daar werkt versie 6.38 het beste. Ze gaan volledig voorbij, dat nieuwer niet altijd beter hoeft te betekenen. Bij de nieuwe werken bijvoorbeeld Webtouring en de ASCII-codes niet.

“De hamvraag is dan ook of die banken kwaad willen en eerlijk gezegd lijkt me het antwoord op die vraag, gezien het economische nieuws van de afgelopen jaren, heel erg duidelijk.”

Ik neem aan, dat ook veel linkse mensen toch wel op de hoogte zijn van de basale werken van het libertarisme en de Oostenrijkse school, bijvoorbeeld ‘Wat heeft de overheid met ons geld gedaan” en ontwikkelingen als de Rothchilds, het verraad Jekyll Island en de streek van Nixon in 1971 en o ja, niet te vergeten, de Glass-Steagall Act in 1999, waarna banken echt vrij spel kregen

_____________________________________________________
¹Naar analogie van ’tijd-ruimte’, die ook twee verschijningsvormen van eenzelfde iets zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Vilseledd

@5: Luister hier, ik heb Ubuntu ook op een virtuele machine staan – misschien niet helemaal een juist vergelijk met wat jij noemt – maar je moet wel heel wat essentiële dingen gaan missen, die je onder Windows gewend bent. Zo mis ik binnen een Ubuntu een fatsoenlijke verkenner, zodat je ee beetje normaal aan bestandsbeheer kun doen. De schermopbouw lijkt meer die van een speelgoedcomputer van Bart Smit. Goede programmatuur vinden is een crime. Voor wie wat surft en internetbankiert, wellicht een goed idee, maar niet als je je computer semiprofessioneel en intensief gebruikt. Het zou wat zijn als een legertje vrijwilligers, die elkaar niet fysiek ontmoeten, een vergelijkbaar product als Windows kunnen maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Vilseledd

“Als de bank aankomt met “ja, maar de klant had een programma op zijn laptop dat hij al een jaar niet meer had gebruikt, dat is een overtreding van de veiligheidsregels, dus draagt de klant de schade zelf”, dan lacht de rechter ze keihard uit.”

Dan moet je wel even naar de rechter gaan en bij dat ‘even’ heb ik drie kanttekeningen:

1. Voor gewone natuurlijke personen is een gang naar de rechter ingrijpend en een enorme drempel.
2. Jij en ik begrijpen, dat we moeten gaan, maar wat als iemand bij jou voor hulp aanklopt, meestal als het te laat is? Dan lijkt me een fatsoenlijke regeling, waarin de gang naar de rechter zoveel mogelijk voorkomn wordt, beter. Ik zou ervoor willen pleiten, dat het strafbaar wordt om contracten en algemene voorwaarden op te stellen, waarvan de opsteller weet, dat ze strijdig zijn met het wettelijk recht.
3. Tenslotte kost het veel geld. De griffierechten zijn flink verhoogd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 CK

@9: Dat is te makkelijk gezegd, want dan moet je de zaak wel laten voorkomen. Ik denk dat de banken er terecht op speculeren dat dat voor de gemiddelde klant teveel werk en moeite is. Hoeveel mensen die op volkomen oneigenlijke gronden zijn ontslagen, zijn werkelijk naar de rechter gestapt, al hadden ze het gelijk 100x aan hun kant?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Vilseledd

@13: Precies, daar heb je geen drol aan, want de arbeidsverhouding is verstoord. Het kerkhof ligt vol met mensen, die van rechts kwamen. Het is overigens een schande, dat de Consumentenbond hieraan meegewerkt heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 gronk

maar niet als je je computer semiprofessioneel en intensief gebruikt

Als je semiprofessioneel gebruik maakt van je PC zou ik juist wel overstappen op linux. Da’s een verademing dan.

OTOH, als je met ‘semiprofessioneel’ bedoelt dat je bouwwerkjes in access/excel maakt, ja, dan heb je het moeilijk, want software die op exact dezelfde manier werkt heb je niet (je hebt openoffice en abiword, maar dat is toch een slap aftreksel van office).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Vilseledd

@15: Alles wat ik gezien heb, Open Office, maar vooral Google drive, zijn slappe aftreksels van Excel. verplaats maar eens een regel met Google Drive:

1. Met de muis rij knippen pakken.
2. Nee, zegt Google, Drive, dat moet je met ctrl-X doen.
3. Ctrl-X (handig, dat werkt dus met het toetsenbord)
4. Met Ctrl-+ wil ik hem plakken (o nee, dat kent die niet)
5. Lege rij maken (dat MOET met de muis (zou anders ook Ctrl-+ moeten zijn)
6. Weer terug, Ctrl-x
7. Ctrl-Shift
8. En dan de lege rij nog opruimen met de muis.

Hoe makkelijker is het in Excel: Ctrl-X, Ctrl-+

Ik zit er dus aan ‘vast’, omdat overstappen erop neerkomt, dat ik opnieuw moet leren ‘lopen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Vilseledd

De relatieve rust op het XP-front komt vooral, omdat malwaremakers hun ‘producten’ vasthouden, totdat Windows XP stopt. Ze speculeren erop, dat enige tientallen procenten het nog gebruiken en laten het dan massaal los. Dat levert hun meer geld op de malwaremarkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 zilverdael

@15: Meh, die ene keer dat ik linux moest gebruiken voor een project was rampzalig…
3/4de werkt niet omdat het niet meer up to date is & het specifieke project niet meer ondersteund wordt.
De ene helft moet via cmd worden geinstaleerd, de andere helft kan gewoon door op een .exe te klikken. En zelfs binnen programmas is het toevoegen van bepaalde plug-ins een ramp in vergelijking met hoe het werkt in windows.
Een groot gedeelte is simpelweg niet beschikbaar of alleen via een zeer gelimiteerde opensource versie. En de verkenner is inderdaad rampzalig.
En het crashte om de haverklap (toegegeven dat kan door de VM & wat ik moest doen komen..)

Het enige waar linux echt in uitblinkt is controlle, maar daarvoor moet je wel weten wat je doet. En die extra controlle is zelden écht nodig voor iets.

Voor “gewone” gebruikers is linux niet veel meer dan een downgrade gegeven hoeveel programmas ze verliezen & hoe een geklooi het is om het op te zetten. En voor meer intensief gebruik, tenzij je specifiek een programma moet hebben dat alleen in linux werkt, is het ook niet echt een stap vooruit..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 AltJohan

@Vilseledd: je dramatiseert. Je drukt toch ook niet meer op F7 als je wilt printen (WordPerfect tijdperk), of wel? Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig toch Ctrl-V om te plakken? Je hebt wel een punt wat betreft de Windows verkenner. Die mis ik ook wel eens hier op mijn linux-mint laptop.

Maar, veilig bankieren is belangrijk en ik denk dat het belang van een veilige computer alleen maar groter gaat worden. In mijn visie is de Chromebook op dit moment de meest veilige optie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Vilseledd

@19: Ctrl-P nu, hè. Maar als je met veel data werkt, zoals in Excel, dan werken de toetscombinaties veel handiger. Met Ctrl-PgUp en -PgDn navigeer je toch veel lekkerder tussen de diverse werkbladen van Een Excel-bestand, dan wanneer je steeds naar de taakbalk met de muis moet. Toen ik dat eenmaal ontdekt had, wilde ik nooit meer terug.

“Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig toch Ctrl-V om te plakken?”

Nee, dat doe ik met Ctrl-Insert, Shift-Insert. En met Ctrl-V laat je ook zien, dat de muis niet altijd de hanigste oplossing is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Lethe

Nu vraag ik mij af. Als je nu altijd een ‘(Linux) live CD’ zou gebruiken als je gaat ‘internetbankieren’. Dan voldoe je aan een flink rijtje van hun eisen en nog een aantal meer. Alleen, tenzij je hem heel vaak bijwerkt of download, is je browser niet altijd ‘up to date’, maar ook dat is weer minder belangrijk bij een ‘Live CD’.
Maar gezien de bank zoiets niet kent en veel mensen een ‘reboot’ (jaja, voor de Linux nerds, dat hoeft niet, maar de gemiddelde mens) om te bankieren wat omslachtig zullen vinden misschien ook weer geen oplossing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 hansje ter horst

Precies, “aan allen” ik gebruik mijn laptop en mijn Ipad op mijn manier, ik weet er inderdaad geen drol van hoe het werkt, het enige wat ik af en toe moet vragen is hoe ik moet doen wat ik wil doen….. hoe dat verder werkt zal me jeuken.

Dus doe ik niet aan internetbankieren, (zoals ik tegen schoonzoon zei:ik raak steeds dat lijstje met codenummers kwijt…) ik betaal gewoon per acceptgiro , of cash of per overboeking.

Het is een godvergeten schande dat me dat extra geld kost.

Dat betekent namelijk dat ik, om ervoor te zorgen dat bankieren me minder geld kost(behalve dan natuurlijk de kosten v.d. pinpas e.d.) het risico moet nemen dat de boel wordt gehackt (want ik weet, zoals gezegd, geen d… van computers), mocht er dan alsnog iets mis gaan kan ik naar de rechter stappen, zeggen ze.

U heeft Teeven en Opstelten in 2013 gehoord, de rechtsgang voor particulieren wordt een krankzinnig eind duurder, het inhuren van een advocaat die het tegen ING kan opnemen valt buiten mijn begroting.

Dus moet ik verplicht kosten maken omdat ik verplicht gebruik moet maken van een bank………maar gelukkig hebben we tegenwoordig perfecte, uiterst bekwame, vlekkeloos werkende bankdirecteuren die, na succesvol zaken gedaan te hebben waarna de bank failliet gaat met een forse achterzak vol geld naar huis gestuurd worden.

Dat is dan weer een hele troost.

Daarbij komt dat ik tegenwoordig zo ongeveer naar de andere kant van het land moet
reizen om zaken te doen met diezelfde bank, want alle filialen zijn inmiddels gesloten( hoge kosten, je weet wel),
zo kom je tenminste de deur nog eens uit.

Zo schrijdt de beschaving voort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 stoethaspel

@11: Een normale file-manager? Wat is dat? Windows Explorer is voor jou normaal?

Even denken: Er is Nautilus, er is Dolphin, er is, ja dahag. Zoek het zelf even lekker uit.

Je kletst maar wat over VM en over filemanagers die niks zouden kunnen. Nautilus is “out of the box” al redelijk compleet, net als KDE, maar mocht je daar nou behoefte aan hebben, dan staan er een paarhonderd plugins en scripts voor je klaar die allemaal iets doen met contextmenu’s en wat niet al. En nee, dat is niet “uren werk”.

Ik weet niet welke “schermopbouw” je bedoelt, maar je zult het wel over een Desktop Environment hebben: Iets als Gnome, KDE, LXDE of Enlightenment of voor mijn part Awesome. Zelfde verhaal, zelfde recept. Lees je een beetje in en je kunt het precies zo krijgen als je hebben wilt. En nee, daarvoor hoef je niet eens technisch vaardig te zijn aangezien volksstammen mensen je voorgingen en hun creaties al gedeeld hebben.

Definieer anders “semi-professioneel” en “intensief”: Misschien dat iemand dan een idee heeft waar je over praat.

Maar die laatste zin is wel waar, wat je zegt: Het is wat, dat een legertje vrijwilligers niet zelden betere produkten maakt dan softwarehuizen zoals Microsoft. De alternatieven liegen er dan ook niet om:

Windows OS: Ubuntu/Debian, Fedora, Gentoo, Suse.
Windows Phone: Maemo4/5, Harmattan, Sailfish OS.
Webservers: Red Hat, Suse.

@18 Daarvoor hebben we een configuratieoptie die “Keyboard shortcuts” heet. Aanpassen precies zoals jij het hebben wilt…

Om kort te gaan: Je kletst maar wat terwijl je doet alsof je objectieve informatie verkoopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 The Crone

@22: Kan het niet anders dan eens zijn met je, Hansje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Vilseledd

@23: Ach, de nerd, die gehoord wil worden. Wellicht heb jij zeeën van tijd om je daarin te verdiepen; ik wil gewoon iets dat werkt en dat is Windows. Iedereen fulmineert ertegen, maar het wordt wel nog massaal gekocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 su

maar je moet wel heel wat essentiële dingen gaan missen, die je onder Windows gewend bent.

Ik mis niks.

Zo mis ik binnen een Ubuntu een fatsoenlijke verkenner, zodat je ee beetje normaal aan bestandsbeheer kun doen. De schermopbouw lijkt meer die van een speelgoedcomputer van Bart Smit.

LXDE als window manager draaien of lubuntu gebruiken.

Goede programmatuur vinden is een crime.

Ik heb al mijn IDE’s, scripttalen en (cross-)compilers gewoon bij de hand. Desnoods draai ik ontbrekende programmas onder wine. De laatste tijd is dat echter alleen mijn DAW (Reaper). Verder kan ik een stuk beter vooruit met beheer van servers die sowieso allemaal Linux draaien.

Ge-emmer van ‘professionele’ computergebruikers die Excel vooral niet gebruiken als spreadsheet maar bijvoorbeeld als planning tool of issue tracker, daar heb ik pas echt een broertje aan dood.

Het zou wat zijn als een legertje vrijwilligers, die elkaar niet fysiek ontmoeten, een vergelijkbaar product als Windows kunnen maken.

Warom je spaarzame vrije tijd vergeven om baggersoftware na te bouwen? Het is mede dankzij de gatenkaas wat Windows heet waarom wij zulke anale regels krijgen opgelegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 stoethaspel

@25:

Je kunt wel blijven volhouden dat “het niet werkt” maar het is gewoon niet onderbouwde onzin. Linux is al lang niet meer voorbehouden aan een groepje nerds met pizzavlekken op hun shirts. Een paar praktijkvoorbeelden gaf ik al in mijn eerdere postings. En nee, dat kost ook niet veel tijd: Ubuntu en Mint installeren in minder dan de helft van de tijd die Windows ervoor neemt, en als je klaar bent heb je niet alleen een OS maar ook een keurig werkend Office pakket en allerlei basis software, klaar om te gebruiken.

Je kletst gewoon op een armoedige manier uit je nek, doet alsof je geinformeerd bent en komt met zogenaamde praktijkvoorbeeld aanzetten die al een decennium achterhaald zijn.

Overigens fulmineer ik niet tegen Windows. Ik vind het een prima OS om te Photoshoppen, een geinig potje PES te spelen of een leuk mopje muziek in elkaar te flansen. Ik ageer slechts tegen de onzin die jij hier verkoopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Andy Cap

@25: Allemaal klets: iedereen die het wel eens zelf heeft gedaan weet dat het installeren van Linux Mint gemakkelijker is als het installeren van Windows. En bovendien tenminste 5x zo snel, want na een half uurtje heb je niet alleen het besturingsysteem geinstalleerd, maar daarbij ook nog openoffice en nog een zwik software.

En wil je maatwerk, dan neem je PCLinuxOS minime en installeer je daarmee eerst het allernoodzakelijkste en vervolgens via synaptic alleen de software die je denkt te gebruiken.

Het enige waar je bij Linux last van hebt is “die Qual der Wahl”, want je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de gebruikersinterface van KDE, Cinnamon, Mate, Xfce, LXDE om de bekendste te noemen. Maar er zijn er nog een behoorlijk stel meer.

@21: Inderdaad, met een Live-cd -zonder deze te installeren- werken kan ook. En voor simpele dingetjes kan dat ook wel. Slax is bijvoorbeeld verrassend snel op die manier.

Laat je geen oor aannaaien door die Microsoft en Apple gebruikers, want in veel gevallen is hun voornaamste kwaliteit angst voor het onbekende gekoppeld aan domme gemakzucht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Lunarts

Mijn Adobe CS6 draait niet op Linux (welke versie dan ook) en werk ik met Windows 8.1, prima ervaringen na 18 jaar MAC. Op elke router en modem kan je inloggen de firewall aan/uit/configureren.

Bij eenzijdige wijzigingen van de voorwaarden kan je toch opzeggen?
Stuur wel even een vrachtwagen om je overtollige spaargeld weg te halen.
Verder dan maar per post?
Alsof die goed werkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Vilseledd

@26 Mooi, maar dan moet je wel allemaal tijd hebben om het uit te zoeken. Dan wil ik best geloven, dat het werkt.

“Ge-emmer van ‘professionele’ computergebruikers die Excel vooral niet gebruiken als spreadsheet maar bijvoorbeeld als planning tool of issue tracker, daar heb ik pas echt een broertje aan dood.”

Excel biedt wat een professionele gebruiker veelal gebruikt: een rooster. Als je dan ook nog een beetje ermee kunt rekenen en kunt schuiven plus dat iedereen het kent, dan lijkt me dat prima voor normaal gebruik, ook om te plannen.

“Warom je spaarzame vrije tijd vergeven om baggersoftware na te bouwen? Het is mede dankzij de gatenkaas wat Windows heet waarom wij zulke anale regels krijgen opgelegd.”

Windows is een homogeen systeem, dat een behoorlijke beveiliging biedt, ook al laten de media en klagende gebruikers je anders geloven. Logisch, want er werken duizenden mensen fulltime en betaald aan. De hobbyist mag best met Linux klooien, maar een gewone en semi-professionele gebruiker wil gewoon iets, dat werkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 zilverdael

@23: Keyboard shortcuts voor wat precies? Volg niet helemaal waar je die in dit geval precies voor wilde gebruiken.

@28: Ja het instaleren zelf gaat meestal rap genoeg wanneer je eenmaal weet wat je moet doen. In het geval van het gehele OS niet zo moeilijk gezien dat niet veel meer is dan een cd’tje erin doen. Linux zelf valt in dat opzicht ook nog wel mee mits je kan uitvinden welke versie in godsnaam degene is die je wil. Zoals je al zei er zijn nogal wat keuzes, en de gemiddelde gebruiker wil gewoon iets wat werkt (en waar die gewend aan is) en heeft vrij weinig zin om het internet af te zoeken naar een uitleg van wat nu precies welke versie doet… Nog afgezien van het feit dat 99% van de verschillen tussen de versies voor de meeste mensen hoe dan ook geen hout uitmaken…

In mijn ervaring is het vooral de GUI & 3rd party dingen waar linux rampzalig is. Ja, linux is allang niet meer puur cmd, maar alle versies die ik heb gezien zijn in ieder geval nog steeds niet echt gebruiksvriendelijk. Dat gecombineerd met een nieuwe omgeving maakt overstappen niet bepaald prettig.

En een hele hoop dingen die niet specifiek van/voor linux zijn, zijn een ramp om te instaleren. Plug-ins waarvoor je naar de cmd moet, plug-ins die wel via een GUI kunnen voor hetzelfde programma, programmas die alleen te instaleren zijn via een interne download manager van linux (soort marktplaats ding, ben de naam vergeten), programmas die in de manager niet de correcte versie zijn, programmas die alleen werken op versie x van linux etc. ’t is een gigantische rotzooi… En dat is als er uberhoudt al ondersteuning is voor linux…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 basszje

Laat de Windows adepten maar lekker klieren met ‘hun’ OS en de verplichting om malware en virusscanners te draaien, te defragmenteren en op zoek moeten om programma’s te installeren.

Ubuntu met XFCE wat ik u brom. En dat gebruik ik al jaren professioneel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Lunarts

@32:

Defragmenteren hoeft nergens meer, gaat vanzelf.

Geen enkel systeem is 100% goed (en niet alleen de OSjes), het probleem is dat mensen dol op systemen zijn en dan ook daar heel erg voor of tegen zijn, wij blijven schaapjes.

Het gaat er om dat de banken zelf niet in staat zijn een veilige internetomgeving te creëren (net als de overheid trouwens) en dan leggen ze de verantwoordelijkheid bij de gebruiker. Doen ze allebei al een tijdje met onze belastingcenten.

Wat dan?
Ik weet het niet, ik zit tegenwoordig bij de Triodos bank, rente op spaargeld is bijna nul, de maandelijkse kosten zijn in verhouding hoog.
Ik koester mijzelf in de droom dat deze bank anders is omdat er misschien andere dingen met mijn spaargeld gebeurt.

Overigens is mijn spaargeld net genoeg om 14 dagen in een all-in slabbakkenhotel in Turkije te gaan zitten, en dat gaat dan wel weer te ver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 The Crone

Gaat het nu om computertaal hier? Dan zal ik moeten afhaken. Ik ben een Alfa. Snap er niets van. Begrijp wel dat ik dat kleine beetje internet bankieren dat ik soms doe beter kan stoppen en dan maar gaan betalen voor overschrijfkaarten en afschriften. Ik kan niet voldoen aan al die eisen, die ik niet alleen niet snap, maar waarmee mijn bank geen fluit te maken heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 AltJohan

@zilverdael: weinig mensen hebben zin om te gaan klooien met vage plugins en software die niet goed ondersteund wordt. Voor sommige applicaties kun je beter op Windows werken.

Maar dat geldt niet voor internetbankieren, dat gaat prima zonder plugins.

Overigens lijk jij een typische Windows gebruiker die vele concepten, denkwijzen meeneemt naar het Linux platform, waar ze niet langer passend zijn.

Zoiets heet trouwens geen marktplaats, maar een app-store. Linux had al app-stores, voordat de iPhone dat fenomeen populair maakte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Andy Cap

@32: Ach ja, de laatste keer dat hij naar Linux heeft gekeken was dat uit pure ellende omdat zijn Windows ’98 steeds op tilt sloeg. En hoever ze daarna zijn gekomen blijkt wel uit het feit dat veel mensen nog steeds het liefste XP gebruiken.

Maar hij heeft in ieder geval geen last van vooruitgang,
dat is ook wat waard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 su

@30 Mooi, maar dan moet je wel allemaal tijd hebben om het uit te zoeken.

Dat is al de nodige jaren een achterhaalde peceptie. Voor de taakjes die de gemiddelde computergebruiker nodig hebt hoef je – zoals bij windows – niet onder de motorkap te kijken.

Als je dan ook nog een beetje ermee kunt rekenen en kunt schuiven plus dat iedereen het kent, dan lijkt me dat prima voor normaal gebruik, ook om te plannen.

Thought so. If all you have is a hammer..

Windows is een homogeen systeem, dat een behoorlijke beveiliging biedt,

Vandaar dat virus- en malwarescanners verplicht zijn.. Maak dat de kat wijs.

Logisch, want er werken duizenden mensen fulltime en betaald aan.

Meh, ook voor Linux werken duizenden professionals. Zelfs van Microsoft. Dat jij met je high-level gefröbel denkt dat je het allemaal weet zegt meer over jezelf. Als je de blinkenlights niet begrijpt, dan ophouden met je gefingerpoken!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Derpjan

@0

“Tsja. We gebruiken altijd en overal wifi en we weten lang niet altijd hoe we de netwerken van anderen op ‘veilig’ moeten zetten.”

Als je dat niet weet moet je niet gaan zitten internetbankieren op die verbinding, eigenlijk kun jet dat maar beter nooit via wifi doen…

“In mijn geval kan ik mijn besturingsysteem niet meer updaten zonder een nieuwe PC aan te schaffen”

Dat volg ik even niet. Ik vermoed dat je Windows XP hebt en dat is een 13 jaar oud besturingssysteem dat al jaren niet meer wordt verkocht en waarvan zelfs de maker waarschuwt dat het nu het al een tijd neit meer wordt ondersteund een gevaar voor je beveiliging is. Je kunt ook altijd een nieuw besturingssysteem op je computer zetten. In het uiterste geval biedt Ubuntu (de meest gebruiksvriendelijke linux variant) nog uitkomst omdat het veilig is, gratis is en ook prima werkt op oude computers.

“Veel vervelender is de manier waarop de regels zijn geformuleerd. ‘Up-to-date’, ‘niet meer gebruikt’, ‘zo zwaar mogelijk beveiligd’, ‘na enige tijd’; het zijn stuk voor stuk boterzachte formuleringen die zo soepel en zo streng geinterpreteerd kunnen worden als men maar wil. En daar zit mijn werkelijke probleem. Een bank zal met deze regels in de hand altijd een stok kunnen vinden als ze de hond willen slaan.”

Ja, dat is het echte probleem en het zal een paar arme zielen slepende rechtszaken kosten voor we meer duidelijkheid krijgen over wat het allemaal in de praktijk betekent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Noortje

Volgens mij gaat een deel van deze discussie voorbij aan het artikeltje. Natuurlijk zijn er oplossingen om dingen beter, mooier, slimmer, kosteffectiever en technisch hoogstaander te doen. Maar de mensen die daar een boom over hebben opgebouwd zullen nauwelijks tot de echte risicogroep behoren voor internet bankieren.

De groep die in de problemen komt zijn onze ouders, die je met zweet in je handen uitlegt dat ze toch niet nog een keer op een linkje in een email van de ING moeten klikken. Maar gewoon even de bank moeten bellen.

De magazijnmedewerker, die al lang blij is dat hij weet waar hij op moet klikken wanneer hij een foutmelding krijgt. En die het verschil niet ziet tussen een popup op internet en een foutmelding van windows. Die op windows 7 of XP draait en gevallen is voor de eerste de beste gratis virusscanner.

De treinreiziger die onderweg naar zijn werk even online bankiert op het station via gratis WIFI. Die nog nooit van Wireshark e.d. gehoord heeft.

Het gezin, waarbij de pc gedeeld wordt tussen pa, ma, en 3 puberende kids. Waarbij de oudste de virusscanner ‘even’ heeft uitgezet omdat hij er zo vee, foutmeldingen van kreeg. Daar helpt een firewall en een virusscanner nauwelijks meer tegen ;)

Veruit het grootste deel van de Nederlandse heeft nog nooit van Linux, laat staan UBUNTU gehoord. 25% van Nederland heeft een IQ van 90 of lager (gaat richting zwakbegaafd). Nederland heeft 2,7 miljoen 65+ers. 12 miljoen Nederlanders zijn online, 5 miljoen dus niet (deels natuurlijk kids).

Firewall op je modem? Wat dat niet dat wifi kastje? Instellingen in Windows? Dus, ja, wat @hansje zegt. (En @The Crone)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Vilseledd

@37: Fine, that you so thougt. I think there otherwise over.

“Vandaar dat virus- en malwarescanners verplicht zijn.. Maak dat de kat wijs.”

De ware problemen gaan ontstaan met smartphones en tablets. Dara lopen de besturingssystemen en versies behoorlijk door elkaar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Andy Cap

@38: “If Linux is so much more immune to viruses, why should you employ a virus scanner? Let me ask you a simple question: Have you ever forwarded anything with attachments to another user? If so, is that user a Windows user?”

Dus lieve Linux-gebruikers, installeer asjeblieft ClamAV om te helpen die arme windows-gebruikers te beschermen.

“Linux malware includes viruses, trojans, worms and other types of malware that affect the Linux operating system. Linux, Unix and other Unix-like computer operating systems are generally regarded as very well-protected against, but not immune to, computer viruses.

There has not yet been a widespread Linux malware infection of the type that Microsoft Windows software has; this is attributable generally to the malware’s lack of root access and fast updates to most Linux vulnerabilities.”
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 okto

@11:

maar niet als je je computer semiprofessioneel en intensief gebruikt.

Ik gebruik Ubuntu professioneel en intesief heb nog nooit enig probleem gehad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 stoethaspel

@38: Wie zou dan ook durven beweren dat Linux immuun is voor viri en wat niet al? Deze week nog een keurige melding dat er een update beschikbaar was van libxfont, een “driver” voor lettertypjes, zeg maar. Daarin zat een fout die het mogelijk maakte om een font-bestand te produceren dat de boel zou laten crashen, waarna met een beetje geluk gebruiksrechten konden verkregen.

Resultaat? Een kwetsbaarheidsmelding begin januari bij Ubuntu, een dag of wat later al een patch en nog een week verder zou vrijwel ieder Ubuntu systeem (wereldwijd!) een bijgewerkte versie moeten hebben.

http://www.ubuntu.com/usn/usn-2078-1/
http://www.securityhome.eu/mailings/mailing.php?mid=7415

Moraal van het verhaal? Als er iets is, is het in een poep en een zucht bekend, en voor de gemiddelde gebruiker een boertje heeft kunnen laten wordt ie na een update vriendelijk op de rug geklopt. “Servetje?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 su

@41: De ware problemen gaan ontstaan met smartphones en tablets. Dara lopen de besturingssystemen en versies behoorlijk door elkaar

Dat is idd een ander ketel vis. Maar volgens mij ontstaat het probleem eerder doordat producenten gaan leunen op antivirusmakers in plaats van het probleem bij de wortel aan te pakken. Dat Windows zo open staat voor aanvallen is voornamelijk een kostenoverweging.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Inca

@42, ja, maar je moet natuurlijk wel even alle ‘permission denied’-errors meebegroten. En rights management is of chmod 777 of niet triviaal.

Veiligheid is, op alle niveau’s (dus ook fysieke sloten) een afweging tussen de mogelijkheid om de dingen te doen die je wilt en de onmogelijkheid om dingen te doen die je niet wilt. Veel systemen die wel veilig zijn, beperken je in de praktijk ook behoorlijk in wat je kunt doen.

Alleen de eis al dat je na verloop van tijd automatisch uit moet loggen. Voor veel gebruikers, zeker als hun pc thuis op hun eigen bureau staat, is dat een behoorlijk storende inbreuk. Heeft niks met het OS te maken maar een simpel conflict tussen wat een heel duidelijke veilige best practice is en wat de gebruikers aanvaardbaar vinden. (En te vaak worden de gebruikers dan maar weggezet als mensen die het verkeerde willen. Om vervolgens te constateren dat ze al je mooie security policies niet uitvoeren…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Inca

Overigens, je zou toch zeggen dat je met de qr-codes een goede twofactor autorisatie moet kunnen leveren, die werkelijk de garantie biedt dat je overmaakt wat je denkt over te maken. Want volgens mij is dat gewoon het zwakste punt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 gbh

@44: Su wekte in @37 enigszins die suggestie.

Ik weet wat linux is, heb die op mijn 2 servers en telefoon draaien en op de gewone pc’s heb ik windows 7 draaien, 90% van mijn professionele software niet draait op linux.

Beiden hebben voor en nadelen en ik vind geen van beiden zoveel beter om de één of het ander te adviseren het is maar net wat je er mee doet. Windows vind ik persoonlijk gebruikersvriendelijker en dat gaat altijd ten koste van een stukje veiligheid. Dat is altijd het grote dilemma in softwareland.

Open source moet wel zo vlug mogelijk met een patch komen omdat de broncode voor iedereen inzichtelijk is.

Windows staat vooral zo open voor aanvallen omdat vrijwel elke hacker zich op Windows richt en niet omdat één van beide systemen zoveel beter of slechter is.

Ik vind het goed dat banken hun klanten ook wijzen op hun verantwoordelijkheid zolang daar maar geen verdere consequenties aan zitten wat ik mij niet kan voorstellen want ook professionele ICT afdelingen gaan regelmatig de fout in. Kijk maar naar die prachtige ICT projecten van bijvoorbeeld de overheid zoals DigiID.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Inca

@48, er zitten wel degelijk potentieel grote consequenties aan, want deze gedragslijn is ook de basis van het compenseren van klanten die slachtoffer worden van fraude. Hou je je er niet aan, dan vindt de bank mogelijk dat ze niet hoeven terug te betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 basszje

@40: Ik heb mijn ouders verboden om IE nog langer te gebruiken, kiezen tussen chrome of FF. Dat helpt al een boel.

Verder zouden banken wellicht moeten overwegen om gewoon Windows op de PC in het geheel te verbieden ^^.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 gbh

@49: Als ze dat proberen is één rechtszaak genoeg om alle banken weer naar hun hok te sturen. Een bank heeft geen enkele juridische mogelijkheid een systeem fysiek te controleren, als ze dat op een andere wijze doen zijn ze aan het hacken en dus strafbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Inca

@51, ik betwijfel het. In een aantal dubieuze zaken (aanleiding om aan te dringen op een gezamelijke richtlijn, alleen niet deze) werd niet uitgekeerd naar de klanten.

Voorbeeld: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/abn-amro-vergoedt-opnieuw-niet-bij-schade-door-virus-op-pc/speel/1/

Kassa over de nieuwe regels: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/hoe-kan-je-veilig-internetbankieren/speel/1/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Daan van der Keur

@40: “25% van Nederland heeft een IQ van 90 of lager (gaat richting zwakbegaafd).”
Eindelijk iemand die dit ook vind, dan ben ik gelukkig niet de enige, poeh! Ik hoop dat je pRutte en liptstick Samsom hier ook onder schaalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 Noortje

@53
Er is een verschil tussen IQ en en EQ. En IQ zegt niets over je standpunten, karakter of psychische stoornissen. Met IQ zit het wel snor bij deze heren. Maar daar laat ik het dan ook bij qua uitspraken ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 gbh

@52: Ik heb het gezien en in eerste instantie schrok ik daar ook van. Het filmpje in link 2 maakte het echter een stuk genuanceerder en de bewijslast ligt wettelijk bij de bank. Zou wel zoals in de film aangegeven wettelijk zo moeten worden dat je eerst binnen 5 dagen je geld terug krijgt en de bank daarna maar moet bewijzen dat jij grof nalatig bent geweest.

Dat er zakelijk andere regels gelden vind ik terecht, bedrijven moeten gewoon hun ict en beveiliging op orde hebben, niet alleen voor de bank maar ook voor hun klanten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 DrBanner

@19: shift-F7

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#57 zilverdael

@35: Tja, voor alles wat via een browser gaat maakt het OS niet bijster veel uit. En als internetbankieren het enige is wat je op het ding doet ligt het verschil inderdaad puur in welke de beste firewalls & dergelijke hebben.

Punt is dat de meeste mensen meer willen doen en je dan in linux al gauw tegen kleinigheden, en in sommige gevallen vrij grote kleinigheden, aanloopt.
Je wil een document maken, openoffice kan de helft niet (niet dat office nu zo brilliant is, maar goed openoffice kan nog minder zelfde geldt voor bijna alle opensource jammer genoeg).
Je wil een spel spelen, grote kans dat het niet op linux draait zonder een windows VM.
Installaties zijn niet consistent (soms via die app store, soms via cmd, soms via een .exe).
Slechte documentatie omdat een groot gedeelte voor & door “experts” is, in tegenstelling tot windows/apple wat ietjes idiootvriendelijker is in dat opzicht. Hoewel dat waarschijnlijk ook sterk ligt aan wat ik moet/wil doen.

Er is gewoon niet echt een voordeel in overstappen naar linux als je niet specifiek meer vrijheid & controle over je systeem wil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#58 Ruurd Pels

Tsja. Misschien is het raadzaam om een ANDER besturingssysteem te gaan gebruiken op de hardware die je nu tot je beschikking hebt. Je zult zien dat je die hardware dan nog jaren prettig kan gebruiken zonder een cent uit te geven aan software. Zelfs bijhouden is prettig eenvoudig met een behoorlijke Linux-distributie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#59 gbh

Je wil een spel spelen, grote kans dat het niet op linux draait zonder een windows VM.

Dat gaat waarschijnlijk veranderen; Steam is bezig met de ontwikkeling van een Linux game OS.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Steam_(softwareplatform)

Banken kunnen trouwens zelf ook een virtueel OS maken voor veiliger bankieren maar daarmee los je phishing niet op.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Phishing

Misschien wordt een internet rijbewijs toch wel een goed idee.

https://www.certifiedsecure.com/certificatedetails/view/39

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#60 Ruurd Pels

@57: je reinste leugens. Je jokt de boel bij elkaar. Ik hou het er maar op dat je er weinig tot geen verstand van hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#61 Andy Cap

@57: Af en toe vraag je je werkelijk af wat mensen er toe beweegt om dergelijke onzin op te schrijven.

Je hebt gelijk: houdt het maar bij iets dat idiootvriendelijker is.
Je hebt het nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#62 su

@48 Su wekte in @37 enigszins die suggestie.

Nee hoor. De buggyness van windows beveiliging staat op zichzelf. Waar virussen op linux en osx nog altijd in de theoretische en proof-of-concept hoek zitten worden windows exploits voor financieël gewin uitgebuit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#63 gbh

@60: Dat is nou net het punt van Linux; je moet er regelmatig verstand van hebben. Heb gisteren bij een kennis flash en java op Ubuntu moeten installeren want hij kwam er zelf echt niet uit.

@62 Ik reageerde op:

Vandaar dat virus- en malwarescanners verplicht zijn.. Maak dat de kat wijs.

Bij Linux moet je die ook gebruiken, niet alleen voor de veiligheid van jezelf maar ook voor die van de rest van het internet, dat heb je met netwerken, die zijn met elkaar verbonden.

Windows heeft ook een hogere beveiligingsmodus (UAC) alleen die schakelt iedereen altijd zo vlug mogelijk uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#64 Joost

Stoer! Een Linux-Windows flame! Al jaren niet gezien.

*sjips en nootjes pakt*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#65 basszje

@64: Vaker op tweakers loeren dan! Alhoewel ik moet zeggen dat Apple tegenwoordig de beker heeft gepakt voor meest gehate en geliefde OS (tegelijkertijd)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#66 gronk

ik wil gewoon iets dat werkt en dat is Windows

Windows is wat dat betreft net zo onhebbelijk als linux: uit de doos ‘werkt’ het net zo matig. Ook bij windows ben je al snel een paar dagen bezig om het ding zodanig in te stellen dat het prettig werkt, omdat de defaults ontzettend ruk zijn.

Het grote verschil is wel dat linux veel meer scriptbaar is dan windows (ja, in windows kan dat in theorie ook allemaal, maar dat is toch behoorlijk niet-triviale kennis, terwijl dat onder linux veel makkelijker toegankelijk is — linux is nu eenmaal veel minder opgezet met de GUI als zaligmakend ding).

Overigens: voor 95% van m’n dagelijks gebruik heb ik voldoende aan een browser. Enige wat vervelend kan zijn is de publieke omroep met hun verslaving aan silverlight, maar ach, zoveel mis ik daar nu ook weer niet aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#67 gronk

Oh, en windows updates. Godgloeiende. Dat ding gaat altijd op de meest onhebbelijke momenten updates installeren. En wil dan liefst ook nog drie keer rebooten, want het blijft natuurlijk wel windows he.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#68 Kalief

*met nootjes gooit*

Voor ‘professioneel’ gebruik doet het OS er niet toe omdat het gaat om de applicaties. Geen boekhouder, tekenaar, schrijver, programmeur of ontwerper verdient zijn geld met het OS zelf.
Om de eis van de banken om software die je niet gebruikt te verwijderen moet ik dan ook een beetje gniffelen: het eerste wat dan van de computer af moet wordt geflikkerd is het OS. Je computer gebruikt het, maar jij niet.
Overigens is professioneel niet hetzelfde als deskundig.

@Gronk: Windows kun je vertellen dat de updates alleen moeten worden gedownload en dat ze pas worden geïnstalleerd wanneer jij dat wilt. Dit is sowieso aan te raden als je wilt voorkomen dat er rotzooi meekomt want Microsoft’s indeling van optional/recommended/important is nogal vreemd; zo vinden zij hun Bing Toolbar even optional als de antivirusupdates.
Windows 7/8 hoef je maar zelden te rebooten na updates en als dat moet gaat het om kernel-gerelateerde zaken waarvoor je bij Linux net zo goed moet rebooten. Gek genoeg zijn het bij Windows meestal de applicaties die om een reboot zeuren na deïnstallatie.
Voor heel oude hardware zijn light Linux versies als Puppy of desnoods University heel bruikbaar. Maar juist daar loopt een automatische apt-get vast omdat een nieuwe versie niet altijd geschikt is voor de oude hardware. Notoir probleem is de netwerkkaart die dan tijdens de update stilvalt.
Aan het scripten van Linux is niets triviaals en verschilt op zich niet van wat je doet met de Windows Power Shell.

@Rest: Wat betreft de veiligheid is de enige veilige computer er een zonder gebruiker. Die autistische apen die overal maar op klikken, gebruikers zijn net baby’s die alles in hun mond stoppen. Daar is geen firewall of antivirus tegenop gewassen.
Professionele IT’ers werken (vanuit het perspectief van een bank) eerder onveiliger dan veiliger. Ik heb nog nooit een IT’er gezien die op gebruikersniveau op zijn eigen computer inlogt, allemaal altijd als admin en allemaal zetten ze de UAC uit. Inloggen met wachtwoord of vergrendelen na een tijd nietsdoen zie ik bij IT’ers alleen op computers die ze ook op hun werk gebruiken. Ze vertrouwen er op dat zij geen gekke dingen doen en dat als het toch misgaat ze het zelf makkelijk kunnen herstellen.
Voor een OS is malware gewoon een applicatie en een trojan gewoon een service die het moet installeren en ondersteunen. Hoe kan een OS nou weten of het niet jouw bedoeling is jouw wachtwoord met de hele wereld te delen, dat doe je immers ook met je selfies en je berichtjes over waar je zit of wie er nou weer knettergek is? Alleen mensen kunnen dit onderscheid tussen gewenst en ongewenst gedrag maken en die mensen stoppen hun kennis in antivirusprogramma’s die ze dagelijks updaten. Als jouw Linux geen antivirusprogramma draait ontbreekt in jouw systeem deze kennis en is het dommer dan een systeem waar die kennis wel in zit.

*nootjes op, nacho’s openmaakt*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#69 su

#66: Enige wat vervelend kan zijn is de publieke omroep met hun verslaving aan silverlight, maar ach, zoveel mis ik daar nu ook weer niet aan.

Pipelight:

http://wiki.winehq.org/Pipelight

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#70 zilverdael

@59: mm, die nieuwe machine van steam zal dat nog wel enigzins veranderen. Hoewel ik me afvraag in welke mate. Overigens is de kans groot dat het dan allemaal op het OS van steam werkt, maar niet op (een andere versie van) linux.

@60, nope tis simpelweg wat er gebeurde toen ik dat OS moest gebruiken. Na het project waar ik het voor nodig had dan ook nooit meer gebruikt. Tis een leuk ding voor controlle, voor al het andere is het een mix van geklooi, vage documentatie & onwennigheid met geen echte voordelen in mijn ervaring. Wanneer de onwennigheid weg gaat begint het mee te vallen, immers het geklooi wordt ook maar “gewoon” als je het lang genoeg doet. En de documentatie zal je op een gegeven moment niet meer regelmatig nodig hebben. Maar dingen als het gebruik aan consistentie worden nooit echt prettig.

O en tis ondertussen een redelijk tijd geleden (grofweg een jaar), mocht de nieuwste versie van linux al die problemen hebben opgelost, dan brilliant, maar niet heel waarschijnlijk.

@61, geweldige reactie, en nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#71 justHarry

Hier in Thailand zend de bank automatisch een SMS-je bij iedere mutatie. Lijkt me een goed idee voor nederlandse banken ….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#72 Andy Cap

@70: Niks, er zijn hier mensen aan het woord die veel meer weten van het onderwerp dan ik; waarom zou ik me dan bezondigen aan halfslachtige commentaren? Ik ben maar een gewone leek/gebruiker. Van Linux, dat wel, al jaren. En meestal probleemloos.

Dat is nu juist het punt: als een gewone doorsnee consument zoals ik er zonder enig probleem mee overweg kan, dan kan iedereen dat. Als ik reacties lees zoals de jouwe, dan ontkom ik gewoon niet aan de gedachte dat je wel heel erg dom moet zijn, want je bent nog dommer dan ik.

En wat me irriteert is, dat je gewoon een hoop dingen schrijft die gewoon niet waar zijn. Dat roept bij een rechtgeaard complotdenker gelijk vermoedens op dat er iets achter zit, want wat is de reden daarvoor?

Documentatie? ik weet niet eens waar je het over hebt: bestaat die? Als er eens iets is, dan google je dat en dan kom je op een van die vele gebruikersfora en in 99% van de gevallen wordt je de oplossing daar kant en klaar aangeboden. Linux-gebruikers zijn zich veel bewuster van het materiaal waar ze mee omgaan en dat merk je op zo’n forum vaak heel duidelijk.

Kijk, het gaat om buitengewoon complexe systemen en probleemloze software die alles kan bestaat gewoon niet; ik ben wel zover dat ik dat begrijp. Maar de benadering die door Linux is gekozen vind ik schitterend en de manier waarop het in de praktijk funcioneert verbluffend gemakkelijk een heel erg goed, Dus ja, ik ben een fan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#73 zilverdael

@72: Ah je begrijpt me verkeerd, ik zeg niet dat gewone gebruikers het niet kunnen gebruiken, zo ingewikkeld is het bij lange na niet. Ik zeg dat het een minder prettig OS is waar het gewend raken meer moeite kost en bepaalde dingen simpelweg ontbreken. En dat de voornaamste voordelen van het OS liggen in dingen waar een gewone gebruiker over het algemeen niet echt iets mee wil.

Het hele gebeuren met documentatie kan zoals ik al eerder heb gezegd komen door hetgeen dat ik er daadwerkelijk mee moest doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#74 The Crone

@50: Basszje – ik gebruik inmiddels Firefox als browser. Omdat ik al hoorde dat I.E. niet bepaald veilig was. Mijn computerman vertelde me dat MSM en Incredimail evenmin veilig zijn, maar ook Outlook blijkt niet veilig. Mijn Outlook blijkt opeens gecrasht en ik ben echt alles kwijt van mappen die ik in Outlook bewaarde. Er zijn zelfs adressen uit het adresboek verdwenen. Ik ben nu aan uitzoeken wat ik moet doen en denk dat ik waarschijnlijk een nieuwe (2ehands) computer moet kopen waar Windows 7 op zit en dan aan mijn computerexpert vragen, of hij ipv I.E. en outlook voor mij Firefox en Thunderbird wil installeren. Omdat ik tot half september nog met een uitkering zit, wordt zelfs dit heel erg duur voor mij. Momenteel durf ik mijn internet bankieren dan ook niet te gebruiken. Zelfs al ben ik zo optimaal als mogelijk is, beveiligd.

De technische verhandelingen hier zijn, zoals Noortje schreef, voor mij abracadabra. Half september ben ik met pensioen. Wellicht geeft dat een idee over hoe technisch ik ben (niet). Als secretaresse, telefoniste/telexiste en pr&marketing medewerkster tot ik ziek werd gewerkt. Van de gewone hakmachine (typen) via een tekstverwerker (Olivetti en IBM) naar de computer overgestapt en pas sinds halverwege de jaren 90 over gegaan op internet.
Ik heb dus niets aan die technische beschrijvingen. Misschien zit ik op een technisch forum ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#75 goochem

Ik gebruik verschillende linux-distributies sinds 2005. Bevalt me prima. Voor gewoon huis tuin en keuken gebruik voldoet het prima. Software beheer is superieur aan dat van MS Windows. Prima gebruikersfora, erg veel howto’s…
Inherent ( redelijk ) veilig , je werkt nooit standaard als admin. Weinig tot geen malware in het wild.
Windows heeft het voordeel dat software uitgebreider is en , beetje dubieus, compatibiliteit is groter dan bij andere platformen. Hardware die nog werkt maar niet meer echt lekker met win 7 of 8, is iha nog goed geschikt voor een lichtere distro.
Tenslotte is linux een leuke hobby. Er gaat niks boven de commandline..die je overigens bij normaal gebruik niet nodig zal hebben.
Als er hier lui zijn die wel eens de overstap willen wagen, check online of je hardware geen problemen zal geven. Maak eerst een goede backup van je beloved data.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#76 Noortje

@74

Ik heb dus niets aan die technische beschrijvingen. Misschien zit ik op een technisch forum ?

Nee hoor, maar blijkbaar wel met mensen die er meer dan gemiddels verstand van hebben en die het leuk vinden hier een keer lekker op los te gaan :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#77 Andy Cap

@74: Als ik jou was, dan zou ik Mint downloaden en daarmee een DVD branden. Al je zooi op een externe harde schijf zetten en dan opstarten (booten) vanaf die DVD. Blijkt dat alles gewoon werkt, dan installeren. Dan kun je tot september kijken of je wel een nieuwe computer nodig hebt; vermoedelijk niet (zie @75).

Het is echt veel en veel gemakkelijker dan je denkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#78 gbh

@74: Ik werk al 20 jaar met Windows vanaf 3.11 en ik heb nog nooit een virus of verlies van gegevens gehad op één keer na maar dat lag aan een harde schijf die beschadigd was.

Windows, Outlook en IE zijn in principe veilig behalve als deze niet meer ondersteund worden door Microsoft. Een besturingssysteem is op een gegeven moment zo oud dat een nieuw besturingssysteem de enigste manier is deze nog echt veilig te krijgen.

De rest van de veiligheid ligt bij de gebruiker zelf met een goede virusscanner en firewall en eerst goed lezen voordat je ergens op klikt.

Geen familie of kennissen die er wat beter in thuis zijn om je computer na te kijken?

Hier kan je ook terecht voor een zacht prijsje: http://www.studentaanhuis.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#79 Lunarts

Google even op wubi. Wubi is een exe die Ubuntu automatisch naast je Windows dinges installeert. Dat is een prima manier om Linux uit te proberen en/of Linux bijvoorbeeld alleen voor online zaken (zoals spionage) te gebruiken. Lees wel de gebruiksaanwijzing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#80 Andy Cap

@78: ” Ik werk al 20 jaar met Windows vanaf 3.11 en ik heb nog nooit een virus of verlies van gegevens gehad”,

maar ik ben natuurlijk wel de uitzondering die de regel bevestigt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#81 Sigi

@33
“Het gaat er om dat de banken zelf niet in staat zijn een veilige internetomgeving te creëren (net als de overheid trouwens) en dan leggen ze de verantwoordelijkheid bij de gebruiker.”

Precies, tijden geleden werd al gezegd dat het goedkoper was om de klanten te compenseren dan om het systeem veilig te maken.
Het kan zijn dat die compensatiekosten de spuigaten uit beginnen te lopen maar dan nog hoor je de verantwoordelijkheid niet bij de klant te leggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#82 Kalief

@81 Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen gemakzucht en slordigheid. Banken leggen niet hun verantwoordelijkheid bij de klant maar proberen de klant te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Met de nieuwe voorwaarden zetten ze een eerste echte stap. Hiervoor deed iedereen maar wat. Het is net als met verkeersregels, die zijn ook niet bedacht om de verantwoordelijkheid van de auto- of wegenbouwers te verleggen naar de bestuurders.

tijden geleden werd al gezegd
Dat waren de tijden van kinderoffers, heksenverbrandingen andere pogroms. Mooie tijden waren dat. Kruisigen van bankiers gaat het helemaal worden in 2014.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#83 Micowoco

@81:Auw auw, mijn oren hebben die eigen-verantwoordelijkheid-mantra echt al teveel gehoord! Alsof de gemiddelde burger erom gevraagd heeft de taken van een bankbediende op zich te nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#84 Kalief

@83 Het invullen van een overschrijvingskaart of acceptgiro was toch nooit de taak van een bankbediende? Nu mensen online overschrijvingen kunnen doen is het dat nog steeds niet. Bovendien is dat niet het onderwerp, het gaat over beveiliging. Net zo goed als het niet de taak is van de bank of de postbezorgers om de brievenbus in je deur te beveiligen is het niet hun taak om jouw elektronische brievenbus – je e-mail – te beveiligen. Dat is wel degelijk je eigen verantwoordelijkheid. Doe nou niet alsof de burger een soort slachtoffer is die het leed van de wereld over zich uitgestort krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#85 Inca

@84, het invullen van de digitale overschrijvingen is dan ook niet het pijnpunt.

De bank heeft wel de taak om het verkeer met de bank te beveiligen, en kiest desondanks voor een inherent behoorlijk onveilig systeem, dat met een miniem beetje malware wel te ondervangen is. Dat risico is niet nieuw, het is bekend en bewust genomen. Het bleek alleen nogal een verkeerde inschatting van de banken te zijn. En nu komt de bank met als oplossing een lijst van eisen die wel degelijk onhaalbaar is. Ze hoeven dan geen bankbediende te worden, maar wel even systeembeheerder op een niveau dat veel bedrijven ook niet halen (alle software altijd up-to-date en niet meer gebruikte software – wanneer weet je dat uberhaupt – verwijderd.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#86 GerritB

@84: Inderdaad, je kunt toch moeilijk van een bank verwachten dat ze de verantwoordelijkheid nemen voor elk risicovol “surfgedrag” van hun clienten.
Bovendien zijn er legio prima gratis anti-virus, anti malware etc. te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#87 Kalief

@85 Wat is nou weer een ‘inherent onveilig systeem’? Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, waaronder gemak maar ook kwetsbaarheden. Internetcriminelen kunnen al lang niks meer met een ‘miniem beetje malware’, er worden ingenieuze systemen opgezet om mensen te verleiden en te misleiden.

Natuurlijk is de formulering van het eisenpakket nu nog mesjogge. Maar er moet ergens een begin mee worden gemaakt. Ik zie het er nog wel op uit draaien dat banken appjes ontwikkelen die een rating geven aan het gebruikte systeem; als de rating te laag is mag er niet mee worden geïnternetbankierd. Nu al worden wachtwoorden beoordeeld op hun veiligheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#88 Andy Cap

@87: “Er worden ingenieuze systemen opgezet om mensen te verleiden en te misleiden” en de banken slagen er daardoor niet in om veilig verkeer met hun klanten te waarborgen en leggen de verantwoordelijkheid dus maar bij de klant,

die natuurlijk nog minder verweer heeft tegen die “ingenieuze systemen” en in zekere zin met handen en voeten gebonden zit aan hetgeen hem wordt aangeboden:

Uw browser wordt door ons systeem niet herkend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#89 Kalief

@88 en de banken slagen er daardoor niet in
En bij dat ‘daardoor’ zit je dus fout. Dat causale verband is er niet, jouw onkunde is niet de schuld van de bank.

Je zou het net zo goed om kunnen draaien en dan klopt het nog niet: “de klanten slagen er niet in om veilig verkeer met hun banken te waarborgen en leggen de verantwoordelijkheid dus maar bij de bank”. Zowel de bank als de klant hebben hun eigen verantwoordelijkheid, elk voor hun eigen systeem.

(En er zullen altijd kwetsbaarheden blijven.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#90 Inca

@87, de veiligheidsproblemen van het huidige systeem zijn bekend: mitm-attacks. (Naast social engineering.) Door het echter in een open programma als een browser te laten draaien, zonder enige check op de integriteit van het programma dat communiceert met de server is het niet zo heel erg ingewikkeld om dat af te vangen. Doordat er geen feedback is over de geautoriseerde overboekingen is er geen controle van de gebruiker op mogelijk en kan die niet zelf eenvoudig controleren dat er iets niet klopt.

Dat zijn enkele grote gaten in het systeem en maakt het (in mijn ogen) inherent onveilig. (Toegegeven, het is een oase van zinnigheid vergeleken met DigiD, en ook met de amerikaanse banken met hun makkelijk te raden security questions.) Of ach, ik wil het ook wel hernoemen: het systeem kent een aantal inherente onveiligheden.

Maar toch. De banken zetten niet in op het verzinnen van nieuwe, betere oplossingen om die bekende problemen te omzeilen, maar zetten in plaats daarvan in op ducktape en meer ducktape.

En @89: de bank heeft de keuze geforceerd door andere wegen van communicatie (de balie) te stoppen. Dan is het natuurlijk wel degelijk de bank die ook zorg moet dragen voor de veiligheid van het door hun gewenste alternatief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#91 The Crone

@76: Ik zie het. Topic is gekaapt zeg maar…. Dank je wel voor je reactie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#92 Andy Cap

@82: “het is net als met verkeersregels, die zijn ook niet bedacht om de verantwoordelijkheid van de auto- of wegenbouwers te verleggen naar de bestuurders.”

Als ze auto’s zouden bouwen op de manier waarop windows is opgezet, dan mocht hij niet eens de weg op. O zo gemakkelijk: hij heeft automatische versnelling, stuur- en rembekrachtiging, maar als de motor wegvalt vlieg je met 200km per uur stuurloos uit de bocht omdat de remmen het ook niet meer doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#93 Lunarts

Als elk normaal bedrijf op internet kan zien welke OS, browser, versie, firewall wordt gebruikt dan kan een bank domweg zien of je instellingen veilig zijn.
Maar dat begrijpen ze blijkbaar niet.

Zij kunnen wel heel simpel een script inbouwen dat als je Windows 95, XP, Mac OS 9 wat dan ook gebruikt wat niet meer van vandaag is en dan de toegang tot internetbankieren weigeren totdat je voldoet aan hun vage eisen.

Dat heet zorgplicht en dat is iets anders dan de participatiemaatschappij. En het is ook nog eens zo dat de banken niet kunnen verwachten dat de klanten meer geavanceerd zijn dan zijzelf.

En dat heeft niets met auto’s van doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#94 gbh

@80: Vrijwel alle bedrijven gebruiken de software van Microsoft en weten dat veilig te doen. Er zit genoeg gereedschap onder de motorkap zoals rechten en group policy om dat waar te maken.

Ook maatschappelijk kritieke bedrijven rollen nog steeds Windows 8.1 uit en dat doen ze echt niet als dit niet veilig is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#95 Andy Cap

@94: Een advertorial van de Eneco Groep? Van zo’n gelikt verhaal kan je bijna niet anders dan wantrouwig worden: daar zit een hoop geld achter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#96 goochem

@94: Slap stukkie, wc-eend verhaal. De meeste bedrijven rollen uit naar windows 7 omdat windows 8 te ” revolutionair ” is.
Consumenten en werknemers slikken het niet en win 8 is het nieuwe vista(debacle).

http://tweakers.net/nieuws/93650/gerucht-microsoft-wil-windows-9-in-april-2015-uitbrengen.html

Win 8 zal een zachte dood sterven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#97 Kalief

@95 Als je helemaal naar onderen scrolt zie je dat het be-init.nl blog uit #94 van Microsoft zelf is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#98 Andy Cap

@97: LOL – Niet goed opgelet,

maar mijn intuitie bedroog me dus niet.

Flik je dat nou bewust gbh?

En kom nou niet met het slappe excuus, dat het feit dat het gaat om een advertentie van Microsoft, nog niet betekent dat het niet waar is.

http://tinyurl.com/nhv56mc

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#99 Inca

Maar eh… de bezwaren tegen win 8 hebben niks met veiligheid te maken vziw, maar met de interface. Dus is hier niet echt relevant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#100 hansje ter horst

@89: Met dien verstande dat de banken hun klanten bijna dwingen via internet te bankieren, dat doen ze door andere middelen voor het betalingsverkeer lastiger – en duurder – te maken… ik vermoed dat opzet en initiatief van internetbankieren van de banken is uitgegaan( want minder arbeidsintensief en dus goedkoper) en niet van de klanten….in dat geval is het n.m.m. WEL aan de banken om de veiligheid van dat internetbetalingsverkeer te garanderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#101 hansje ter horst

@74:
Nee, maar mensen die zich intensief met PC en IT bezighouden pronken graag met hun kennis, een virtueel en goedaardig partijtje verplassen dus.
Niks mis mee, maar ik geef toe dAt ik er zelf geen bal verstand van heb( en ook niet wil hebben, trouwens), ik heb mensen in mijn omgeving die het wel allemaal snappen dus daar leun ik op.
:))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#102 The Crone

@101: Vreemd, Hansje. Wie zou daar nu negatief op reageren? Dat ‘minnetje’ is mij een raadsel. Als dit topic uitsluitend bedoeld was voor de nerds, dan had dat beter aangegeven kunnen worden bovenin. Ik kan niets met dit topic. Helemaal niets. Dat schijnt dus erg te zijn voor deze heren. Ze zijn kennelijk alleen op de wereld?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#103 Andy Cap

@101: Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet begrijpt waarom deze topic dit soort reacties losmaakt, omdat je er zelf geen bal verstand van hebt.

Niet dat ik een expert ben, maar het houdt me wel bezig:
http://tinyurl.com/nhv56mc

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#104 Inca

@103, de reacties in dit topic waren natuurlijk wel degelijk gewoon een ouderwetse flamewar over Microsoft vs Linux, en die hebben toch met name een ego-component. Met internetbankieren had dat allemaal niet zoveel te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#105 Andy Cap

@104: En ik denk dat het lastig is om een discussie over veiligheid op het internet te voeren zonder dat je het daar over hebt.

Of je moet bij het topic gelijk vermelden: alleen voor gebruikers van windows.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#106 hansje ter horst

@103:
Nou, mij houdt het niet bezig.
Ik vind het hele gedoe mateloos oninteressant en laat eventueel noodzakelijke beveiliging over aan schoonzoon, die als specialist op dat vlak bij ASML werkt.

Ik heb andere interesses.
Nogmaals, ik wil weten wat ik met het internet kan doen, en hoe ik dat moet doen, de rest sammejeukuh.
Maar ik begrijp de interesse van de “nerds” hier best, het lijkt me ook best spannend allemaal, zo heeft iedereen zijn eigen hobby.
Overigens dacht ik dat ik duidelijk had gemaakt dat ik de commotie WEL begrijp, maar er geen deel aan wens te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#107 Kalief

@104 Het ging over de veiligheid van internetbankieren en de eisen die de banken stelden aan onder andere de veiligheid van de computers van de klanten. Van daar ging het o.a. over de veiligheid van de besturingssystemen en applicaties. Dat was dus allemaal on topic.

Het is ook helemaal niet zo erg eens iets te lezen waar je zelf minder verstand van hebt. Als je alleen leest waar je verstand van hebt dan zie je zelden meer iets nieuws. En om iedereen die meer wat dan jij maar voor nerds uit te maken en hun discussie als flamewar te zien? Nogal kortzichtig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#108 hansje ter horst

@102: Crone, er zitten hier mensen die zichzelf zo reteslim vinden dat ze in staat zijn standaard minnetjes uit te delen nog voor je reactie goed en wel is geplaatst, laat staan gelezen…..(niet alleen bij mij, maar ook veelvuldig bij anderen).
Slim, hé?
Gewoon niks van aantrekken, sterker nog………………trots op zijn. ;))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#109 stoethaspel

@99: Bezwaren tegen Windows hebben bij mij vrijwel altijd met de veiligheid of het gebrek daaraan te maken, en zelden tot nooit met de interface.

Die bezwaren zijn de afgelopen 20 jaar nauwelijks veranderd, zoals er in de kern van het OS ook niet zoveel veranderd is (doodleuk doorklikkertjes met ‘OK’ en ‘Cancel’ als verhoogde beveiliging verkopen).

We voeren deze discussie omdat Windows defacto nog altijd een standaard is, hoewel niet langer de enige, gelukkig. Ik beschouw mijzelf OS-gewijs als een agnost. Sommige dingen doe je beter met het ene, andere beter met het andere besturingssysteem.

Persoonlijke mening? Als het gaat om online veiligheid ben je beter af met een willekeurige afstammeling van de linux familie. Of dat nu Apple is, Ubuntu of Mint.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#110 Inca

@109, beter opletten dan. De weerstand tegen win8 heeft alles met interface te maken en vrijwel niets met veiligheid.
De kern is ook opnieuw opgebouwd (al enige tijd trouwens.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#111 stoethaspel

@110

Beter lezen, dan. Jij. Zie de eerste zin @109 “hebben bij mij” en de laatste paragraaf “Persoonlijke mening?”. Doet dat iets rinkelen?

Maar zelfs al had ik niet opgelet, de veiligheid van Windows blijft een lachertje met klikdingen die voor “veiligheid” moeten staan. Een enorm bord: Hier waakt de hond en op de drempel van de openstaande deur zie je dan zo’n minikeffertje liggen…

En die kernel is niet “opnieuw” opgebouwd, die heeft bovenop de bestaande NT kernel een nieuwe abstractielaag gekregen. Een nieuwe laag bovenop oude fouten. Waar hebben we dat eerder gezien bij Microsoft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#112 gbh

@109: Ben je niet in de war met Unix?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#113 Inca

@111, Best hoor, jij je zin. Al is het me niet duidelijk waarom je je eigen mening relevant vindt als reactie op de algemene uitspraak dat het bij Win8 vooral de interface is die weerstand oproept, en dat was weer een toelichting op het punt van Goochem in #96. Veel bedrijven stappen niet over naar win8 vanwege de interface. Dat ging niet om veiligheid.

Maar goed. Het blijft een zeer rare tactiek om te proberen om de gehele omgeving veilig te krijgen, terwijl je je ook kunt inzetten voor methoden om binnen een onveilige omgeving veilig te communiceren. Dat lijkt mij persoonlijk wel een weg die de banken op kunnen gaan. Daar zijn namelijk best wel mogelijkheden voor. Het is een wat heilzamere weg dan te proberen om de veiligheid van een zeer complex systeem als een OS (elk OS) te garanderen.

(Gewoon omdat je altijd vastloopt op het probleem dat goede veiligheid ten koste gaat van gebruiksvriendelijkheid (zeker op eenvoudig niveau.) Heel simpel: als het makkelijk het goede doet, doet het ook makkelijk het foute. En als het moeilijk het foute doet, doet het ook moeilijk het goede. Goed gebruikersrechtenbeheer is moeilijk, voortdurend sudo’en is bepaald niet gebruiksvriendelijk, en als je het blind gaat doen ook niet erg veilig… kortom: dat conflict is niet zomaar op te lossen,. En negeren werkt niet, dus kun je beter focussen op manieren om de veiligheid van de communicatie met de bank te verbeteren dan het hele systeem.)

En waarom ik het een flamewar noem: omdat iedereen liever deelt hoe groot de weerstand tegen windows is dan werkelijk eens met wat vernieuwends te komen over andere methoden die de bank kan kiezen.

@107, ik wil zeker graag leren van nieuwe inzichten, alleen heb ik in dit topic nog niets vernieuwends gelezen dat ik niet al zo’n 15 jaar lang lees, en heb ik er ook niet echt de indruk uit gekregen dat het hier om experts gaat die veel meer weten dan ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#114 Kalief

@113 Jammer dan voor je, het draait niet altijd om jou.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#115 su

@110 Dat lijkt mij sterk. De laatste major versienummer verandering was met Vista, en zo innovatief was die nou ook weer niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#116 Inca

@114, jouw sneer was niet bedoeld naar mij, ook al richt je de reactie aan mij? Ah. Dom van mij.

@115, de vista kernel is in elk geval recenter dan 20 jaar :) Maar inderdaad, een totale overhaul is dan al 6 jaar terug.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#117 su

@116 Dat mag je dan ook nog met een korrel zout nemen. De grote veranderingen die in Longhorn werden aangekondigd zijn een glorieuse dood gestorven of flink afgezwakt. Zelfs UAC was een tradeoff tussen security en useability.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#118 Andy Cap

@113: “heb ik er ook niet echt de indruk uit gekregen dat het hier om experts gaat die veel meer weten dan ik.”

Daar kun je best gelijk in hebben, alleen ga jij er om onduidelijke redenen van uit, dat de werkelijke achtergrond van de discussie niet de veiligheid is, maar de behoefte om te suggereren dat je expert bent.

Hansje gaat nog verder: die gaat er prat op dat ze er zelf geen bal verstand van heeft en vanuit dat gezichtspunt oordeelt ze dat het draadje is gekaapt door nerds.

Als jullie de wereld graag onderverdelen in haantjes en domme gansjes is dat jullie zaak, alleen lijkt mij DAT nu juist off-topic.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#119 Inca

@118, Ik hoop nog steeds op een interessantere discussie over redelijke alternatieven die de bank zou kunnen inzetten. Of desnoods hoe redelijk het is dat de bank het enerzijds heel moeilijk maakt om zonder internetbankieren door het leven te gaan, en anderzijds de eisen zo hoog maakt dat je zeker weet dat een groot deel van Nederland er met geen mogelijkheid aan kan voldoen.

Tot die tijd vind ik het inderdaad een haantjesdiscussie… en een discussie die al duizenden keren is gevoerd en waar werkelijk niet één nieuw gezichtspunt in naar voren is gekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#120 Andy Cap

@119: “een discussie die al duizenden keren is gevoerd en waar werkelijk niet één nieuw gezichtspunt in naar voren is gekomen.”

Als dat het criterium is, dan kun je beter stoppen met Sargasso en met die constatering groet dit haantje het andere haantje (jij) en houdt het voor gezien.

  • Vorige discussie