Beste Lodewijk

Foto: Eddy Stam © copyright ok. Gecheckt 21-02-2022

COLUMN - Alsjeblieft, mijn stem voor de PvdA. In mijn kiesgerechtigde leven heb ik als ik het goed heb twaalf keer de verkiezingen voor de tweede kamer meegemaakt. Ik heb één keer gemist, omdat ik in het buitenland woonde en mij niet tijdig gemeld had. Ik heb twee keer niet op de PvdA gestemd. Van alle drie gelegenheden heb ik spijt en ik zou uitgebreid kunnen schrijven waarom, maar dat is niet meer belangrijk.

Ik ben opgegroeid in een links milieu. Mijn vader was actief in de vakbeweging en stemde PvdA. Mijn moeder gaf hem altijd een volmacht mee. Het is mij met de paplepel ingegoten waar ik thuis hoor en het is eerder logisch als vreemd dat ik inmiddels 25 jaar voor de vakbeweging werk.

Ik heb dus negen keer PvdA gestemd en daar heb ik eigenlijk ook altijd spijt van gekregen. Omdat jullie eigenlijk nooit waar maken waar je voor hoort te staan. In de oppositie niet en in de regering zeker niet.

Ik heb lang gedacht dat het kwam omdat je in de politiek nu eenmaal compromissen moet sluiten; met anderen, maar ook in de partij zelf. Daarom ben ik ooit ook lid geworden. Ik dacht: dan kan ik intern wellicht nog wat verschil maken. Ook dat bleek teleurstellend; de structuur van de partij liet heel weinig ruimte voor creatieve, gedreven en ongeduldige mensen.

Ik wil mijn stem uitbrengen op een partij die burgers en bedrijven naar draagkracht laat betalen en de koek eerlijk verdeeld. Die ruimhartig is voor mensen aan de onderkant en mensen van buiten. Een partij die nadenkt over de wereld van morgen en daar naar handelt (en met handelen bedoel ik iets anders dan dealen). Een partij die staat voor de belangen van hard werkende mensen maar de zwakkeren niet uit het oog verliest. Een club die niet mee waait met de populistische wind en eisen stelt aan partners. Alhoewel de kieswijzer mij respectievelijk naar Groen Links, PvdD, SP en verwijst, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen “mijn” klotenpartij te laten vallen.

Alles wijst er op dat deze verkiezingen cruciaal zijn voor het voortbestaan van de PvdA. Ik kan het tegenover mijn achtergrond niet verantwoorden dat ik aan de ondergang zou hebben bijgedragen. Maar laat jij nu de kiezer ook eens niet vallen Lodewijk. Met je deelname aan een van de meest schadelijke kabinetten sinds de tweede wereldoorlog heb je veel krediet verspeeld. Ik ga geen afbraakrijtje opsommen, je weet zelf wel wie het hardst zijn getroffen door mega bezuinigingen en hoe schadelijk dit is geweest.

Maar sinds kort lijkt het of je het licht hebt gezien en eerlijk gezegd, ik geloof je. Ik stem uit principe op een vrouw en met Khadija hebben jullie een super kandidaat. Iemand die als geen ander boven het gekraai van Wilders staat. Maar jij staat aan het roer en jij zult koers moeten houden! Daarom richt ik deze brief aan jou.

Eddy Stam heeft zijn werkterrein inmiddels verlegd naar de hele wereld, en strijdt nu namens UNI Global Union (Zwitserland) voor de rechten van werknemers.

Reacties (23)

#1 Elmer

En dankzij mensen als Stam, die de PvdA keer op keer op keer een kans geven terwijl ze naar eigen zeggen al elke keer teleurgesteld worden, blijft deze partij haar beginselen steeds weer verloochenen. Ze krijgen tenslotte een soort van vrijbrief van Stam en consorten. Onbegrijpelijk.

  • Volgende discussie
#2 tigger

Zelf heb ik vorig jaar na bijna 20 jaar mijn lidmaatschap opgezegd. De PvdA mag wat mij betreft deze verkiezingen gemarginaliseerd worden om vanuit die positie zichzelf opnieuw uit te vinden. Nu zijn ze alle geloofwaardigheid kwijt en kan mijn stem beter naar één van de andere linkse partijen.

Correctie:
lees voor “andere linkse partijen”, “echte linkse partijen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Jaja, eerst keihard meewerken aan neoliberalisering en dan ineens, zo net voor de verkiezingen, het licht zien. Tuurlijk joh.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Het is wachten tot de generatie van Stam (die het kabinet den Uyl nog hebben meegemaakt) uitsterft. Dan is het ook definitief gedaan met de PvdA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Tom van Doormaal

Helemaal verkeerd natuurlijk, maar ik vind dat de auteur wel gelijk heeft. Ik stemde PPR tijdens Den Uyl, omdat ik de houding van de PvdA over de Maagdenhuis bezetting niet kon verdragen.
Maar wie een beetje theorie kent, weet dat Den Uyl zich een “zondig reformist” noemde. Onversneden radicalen waren of anarchist, of communist, begin 20ste eeuw.
Daar staat dan alleen nog de weg van het schipperen tegenover, een beetje mee hangen, een beetje tegen hangen. Met alle populisme vind ik het nog geen slechte houding.
Natuurlijk, de PvdA zadelt Asscher op met een spagaat, die niet valt te verklaren: waarom was het kabinet Rutte 2 goed, maar nu niet meer. Een andere lijsttrekker van onverdachte linkse snit was beter geweest. De top had dat moeten in zien.
Maar voor het hatelijke cynisme is geen aanleiding: leve het gematigde midden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Le Redoutable

“Met je deelname aan een van de meest schadelijke kabinetten sinds de tweede wereldoorlog”

Je bedoeld met meest schadelijk:
– Het kabinet wat ons economisch bovengemiddeld uit de crisis heeft laten komen?
– Het kabinet wat de lagere inkomens tijdens de crisis heeft ontzien en de rekening bij modaal en hoger heeft neergelegd?
– Het kabinet dat tienduizenden extra asielzoekers en immigranten heeft toegelaten?
Of het kabinet wat een klimaatakkoord van 200 miljard heeft afgesloten?

Tsja, als dat als voor de PvdA stemmer nog niet genoeg is in een kabinet met zo’n beetje je grootste opponent, dan kan de PvdA hun kiezer nooit tevreden stellen. Dat wordt in het volgende kabinet echt niet beter, dus ik zou dat PvdA lidmaatschap maar opzeggen en gelijk SP, PvdD of PVV gaan stemmen. Miljoenen ex PvdA stemmers zijn je al voorgegaan, ik begrijp nu waarom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Eddy Stam

@6: Ik doelde met name op de miljarden bezuinigingen die vele werknemers hebben getroffen (tienduizenden banen in de zorg) en de economie meer geschaad dan geholpen hebben. Hier een aardig stukje erover https://decorrespondent.nl/2296/de-feiten-tonen-aan-een-crisis-bezuinig-je-niet-de-wereld-uit/293561550128-e4520efe

Verder was het mijn intentie om de gewetensstrijd waar volgens mij veel PvdA ers mee worstelen eerlijk weer te geven. Natuurlijk in de hoop dat die anderen net als ik de PvdA nog eens het voordeel van de twijfel gunnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lutine

Wat een kletspraat. De PvdA heeft haar verantwoording genomen en wordt daar straks electoraal voor afgestraft. Wie nu nog, zoals Eddy Stam, PvdA stemt, die is niet goed bij zijn hoofd. Ben je ontevreden met de PvdA? Stem dan SP of GL. Maar ga niet tegen beter weten in wéér PvdA stemmen om over 4 jaar hetzelfde verhaal af te steken.

Links is per definitie gedoemd om oppositie te bedrijven. Zo af en toe (meestal PvdA) gaat links wat mee in een kabinet. Om de scherpste randjes van de heersende opinie af te halen. Dat is het hoogst haalbare. Eigenlijk is het zelfs volstrekt nutteloos om links te stemmen. Om de eenvoudige reden dat ‘rechts’ de heersende opinie is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@2:
Ik heb dat meer dan 20 jaar geleden al gedaan.
Ik was toen al van mening dat er alleen nog salonsocialisten lid van het bestuur e.d. waren; al hebben ze dat nog een aardig tijdje voor veel mensen kunnen verbergen.
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 tigger

@6:
1. De crisis is nog niet voorbij, de ECB zet nog volop in op QE
2. Wat je zegt met “bovengemiddeld” uit de crisis laten komen is een onzinvergelijking, We hebben het inderdaad beter gedaan dan Griekenland en Italië. Vergelijk ons bijvoorbeeld eens met Duitsland die het veel beter deed.
3. De lage inkomens zijn helemaal niet ontzien, hogere huren, lagere bijstandsuitkeringen (kostendelersnorm!)
4. Het beleid gericht op austerity in Nederland heeft tot een diepere crisis en veel meer banenverlies geleid dan nodig, het aantal lage inkomens is erg toegenomen.
5. Het opnemen van asielzoekers staat los van het kabinetsbeleid want Europese afspraken.

https://www.ftm.nl/artikelen/de-rekening-van-rutte

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 beugwant

Daarom ben ik ooit ook lid geworden. Ik dacht: dan kan ik intern wellicht nog wat verschil maken. Ook dat bleek teleurstellend; de structuur van de partij liet heel weinig ruimte voor creatieve, gedreven en ongeduldige mensen.

… kan ik het niet over mijn hart verkrijgen “mijn” klotenpartij te laten vallen.

Je ziet het van dichtbij en dan nòg volharden. En toch kan ik er wel in komen waarom Stam dat doet.
Zo ben ik na een roomsche jeugd een papenhater geworden. Maar kom niet aan de veldkruizen langs de landweggetjes in het Heuvelland. Dat is nestgeur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Zorrow

Ik vond de PvdA vooral sociaal voor de buhne. Een regentenpartijnzoals je wel eens hoorde. SP leek en lijkt me oprechter, maar eerlijk is eerlijk, ondanks bepaalde zaken waar ik me niet in kan vinden, lijkt de PvdA toch echt socialer aan het worden, net alsof ze eindelijk doorhebben dat je niet eindeloos je kiezers kunt blijven negeren. Maar of dat na 15 maart nog zo is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Le Redoutable

@12
1:De crisis is zo goed als voorbij, al zijn er nog uitdagingen die roet in het eten kunnen gooien: Trump, Brexit en een paar zuidelijke landen die richting Griekse schuldproblemen neigen. Allemaal zaken waar Nederlands regeringsbeleid weinig tot niets aan kan doen.

2:We horen nu bij de economische koplopers in Europa, zelfs boven dan Duitsland. Duitsland heeft het gedurende de crisis wel beter gedaan dan wij, maar met vrijwel hetzelfde economische beleid als wij, net als de andere koplopers trouwens:

http://nos.nl/artikel/2143188-nederlandse-economie-een-van-de-koplopers-in-europa.html

3: De koopkracht van de lagere inkomens is gelijk gebleven tijdens de crisis, terwijl de rest er op achteruit is gegaan.
Volgend jaar gaan de lagere inkomens er “het meest op vooruit”, de rest blijft zo’n beetje gelijk of daalt iets.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/22/koopkracht-stijgt-in-2017-licht-voor-meeste-huishoudens-a1537927

4: In Nederland is geen Austerity geweest, de overheidsuitgaven zij alleen maar gegroeid en het tekort is gelijk gebleven. Er is vooral omgebogen en er zijn lasten verzwaard:

http://www.rijksbegroting.nl/2014/voorbereiding/miljoenennota,kst186725_11.html

Wellicht hadden we nu iets meer banen kunnen hebben als we precies op tijd geld in de economie hadden gepompt. Voor Nederland heeft dat niet zoveel zin gezien veel uitgaven direct de grens over gaan, bovendien is dat achteraf makkelijk gezegd, de crisis had ook nog 5 jaar door kunnen gaan. De extra banen komen er door het regeringsbeleid nu extra hard bij, we stevenen zelfs af op volledige werkgelegenheid:

http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/werkgeversbaas-juicht-op-weg-naar-volledige-werkgelegenheid

5: Wij hebben onevenredig veel asielzoekers opgenomen vergeleken met de meeste ander landen in van Europa. Volgens EU afspraken hebben we er wat van Duitsland over genomen, maar dat is maar een heel beperkt aantal van het totaal. Die instroom had niets met Europese afspraken te maken maar met de aantrekkingskracht van Nederland, grotendeels geschapen door het kabinetsbeleid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Co Stuifbergen

@12: Volgens mij zijn de gewone PvdA’ers (die folders uitdelen of in de gemeenteraad zitten) nog steeds heel sociaal.

Maar op nationaal niveau (Tweede kamer of kabinet) lijken PvdA’ers andere prioriteiten te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Co Stuifbergen

@7: @11:
Aad van der Naat kon ook geen afscheid nemen, in 1991.
De oorlog waarover hij praat is de oorlog om Koeweit te bevrijden.

https://youtu.be/ijyT5R4GYhc?t=28

https://youtu.be/ff3MHfQ9Gmk?t=280

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Co Stuifbergen

Ik kan het tegenover mijn achtergrond niet verantwoorden dat ik aan de ondergang zou hebben bijgedragen.

Eddy Stam,
de ondergang is gekomen doordat Wouter Bos en Samsom de kiezers (en leden) in de steek hebben gelaten.
U bent daarvoor niet verantwoordelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Co Stuifbergen

@6: Het laatste kabinet heeft ook een “verhuurdersheffing” ingevoerd omdat door de liberalisatie, de woningcorporaties met hun geld konden gokken.
(hierdoor ging Vestia failliet).

De overheid heeft ook een keer ABN Amro moeten redden.
Je zou verwachten dat een linkse partij wil zorgen dat zoiets niet opnieuw gebeurt.
(want het gebeurt met jouw belastinggeld, en je hebt geen garantie dat de bank weer voor een goede prijs verkocht kan worden).

Dan de pensioenleeftijd: de meeste ouderen werken niet tot hun 67e, maar zijn aan het einde van hun leven in de ziektewet of werkloos.
En anders zijn er waarschijnlijk jongeren die graag hun baan overnemen.

En de arbeidsmarkt in het algemeen: waarom kan iemand een nul-uren contract krijgen zonder enige garantie op werk?
Maak dan een regel dat de oproep-uren nooit meer mogen zijn dan de vaste uren. Of voor minstens 3x minimumloon.

Tenslotte:
De overheid wilde bezuinigen op de jeugdzorg, en heeft daarom de taken aan de gemeente overgedragen. Hierdoor is er niet alleen minder geld, maar het wordt ook nog minder efficiënt besteed, want elke gemeente moet zelf het wiel uitvinden.

Een linkse partij zou dat moeten voorkomen.

Maar de PvdA heeft nooit geprobeerd een coalitie met bijv. Groenlinks, CU en SP te maken. (en CDA of D66 voor de meerderheid, of desnoods VVD erbij).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 tigger

@13:
1. De ECB pompt vele miljarden in de Euro om het te reanimeren, de EU staat op instorten dankzij populisme en schuldenproblematiek van armere landen, er zit een gek in het Witte Huis en GB wil met alle macht financiële kamikaze plegen. Het gaat UITSTEKEND volgens Le Redoutable.
We zitten in een tijdelijke opleving omdat er weer meer huizen verkocht worden door de krankzinnig lage rente.

2. We komen IETS bovengemiddeld uit de crisis maar hebben het tijdens de crisis buitengewoon beroerd gedaan dankzij Rutte. Zie mijn link in 10.

3. Volledig fout, de koopkracht van lage inkomens is ver achtergebleven bij de hogere inkomens
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/06/meer-huishoudens-langdurig-onder-lage-inkomensgrens-in-2015

http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=71015ned&D1=0&D2=126-135&D3=a&HDR=T,G2&STB=G1&VW=T

4. Je weet het beter dan de experts bij ING ??
https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2016/09/Hoge_prijs_voor_trouw_aan_europese_regels.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Eddy Stam

Erg goed om alle reacties te lezen. Dank, maar er spreekt op vele fronten nog meer moedeloosheid uit dan uit mijn stukkie. De SP is echt geen alternatief voor de PvdA. Op een aantal punten hoor je het populisme resoneren. GL is misschien een alternatief maar heeft minstens evenveel uit te leggen als de PvdA. En een partij die meer met dieren heeft als mensen kan ik niet serieus nemen. Het maakt overigens niet uit, mijn stem is vergeven, dom en naief maar het voelt goed. Veel succes in Nederland!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Robbert

@19: En een partij die meer met dieren heeft als mensen kan ik niet serieus nemen.

Of je gaat even volledig voorbij aan het simpele gegeven dat een maatschappij en milieu waarin dieren beter gedijen dan nu eveneens automatisch beter is voor de mens op alle fronten. Iemand die zo’n inherent gebrek aan logica tentoon spreidt is ook niet bepaald serieus te nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Michel

Ik kan helemaal met je mee voelen. Ik heb sinds ik voor het eerst mocht stemmen (Den Uyl de eerste keer) op de PvdA gestemd. Tot en met 2012. Maar dat de PvdA daarna bijna gretig met de VVD ging regeren had ik niet verwacht. En niet alleen dat. Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat deze partij Jeroen Dijsselbloem niet uit de partij heeft gezet. Ik weet, dan zou het kabinet vallen, maar wat deze minister heeft gedaan in Europa, en dan met name Griekenland, is vergelijkbaar met wat Heinrich Brüning heeft gedaan. Het klinkt hard, ik weet, maar zo zie ik het wel. We weten niet hoe het deze keer zal aflopen maar, ik zie het heel somber in. De PvdA heeft daar willens en wetens aan mee geholpen. Deze keer stem ik SP.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Gert

Kijk vooral Asscher terug in het Lagerhuis (dwdd 20feb) en zijn lachwekkende stelling: “er is veel stress bij werknemers, daarom een verbod op telefonisch contact na werktijd”.

of natuurlijk de parel van ’t nafluitprobleem.

Symptoombestrijding zonder te knipperen. De flexibilisering en onzekerheid bewust omzeilen. Dat 0 schrijft dat de PvdA dit x wél het licht ziet is wat mij betreft lachwekkend en naïef.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Henk van S tot S

@22:
Volgens mij is het recht van onbereikbaarheid, nu net een van de weinige goede punten.
;-)
Wat flexwerk betreft:
Kijk eens hoe het ook kan bij commentaar 3 van Sargasso-café van 22-02-2017

  • Vorige discussie