1. 5

  @1: Erg lang. De enige realistische manier waarop vluchtelingen in Canada terecht kunnen komen, anders dan letterlijk op uitnodiging (hetgeen Canada behoorlijk beperkt doet), is via een route die loopt via Mexico en de VS. En laat nou net tussen die twee landen zo’n beetje de best bewaakte grens ter wereld liggen tussen twee landen die niet met elkaar in conflict zijn. Voeg daaraan toe dat in de VS juist een klopjacht op illegalen geopend is en het is nog best een prestatie als je Canada weet te bereiken. Mensen die dat lukt moeten over bijzondere talenten beschikken die een Canadees burgerschap waardig zijn.

 2. 6

  @3: Vooral even doorlezen. Zodra het economisch tegenzit, wordt het “onbetaalbaar” en wordt het security deel van de het flexicurity model afgebroken. Over een paar jaar is in Denemarken ook alleen nog maar een fleximodel over, zonder ontslagbescherming en zonder fatsoenlijk vangnet. Het is gewoon een andere weg om hetzelfde neoliberale einddoel te bereiken (namelijk de toestand van de 2e helft 19e eeuw).

 3. 7

  @6:
  Voorlopig hebben ze dit.
  Ook het weer aan het werk krijgen van ontslagenen werkt efficiënter.
  Mijn advies is om het langzaam om te vormen c.q. te versmelten met een basisinkomen.
  Verder zal men het ook moeten hebben van het oprichten van coöperaties en het de nek omdraaien van de uitbuiters.
  Dat laatste hoeft niet letterlijk.

 4. 8

  @7: Ik zeg, trap er niet in. “Dit” is al niet meer wat het was (de duur van de werkloosheidsuitkering is al gehalveerd en de hoeveelheid is ook al verlaagd). Kwestie van stapje bij stapje steeds verder weg schaven tot er van het vangnet niets meer over is. En dat activeren, dat zal ook slachtoffer worden (steeds meer met negatieve prikkels, zoals minder uitkering in plaats van betaalde scholing). Ik zou zeggen, voor je een definitief oordeel uitspreekt, kijk over een jaar of 10 nog maar eens wat ervan over is.

 5. 10

  @8: Exact. Wacht maar tot in Denemarken de slogan “Eigen verantwoordelijkheid” opdoemt; dan is het plots niet meer de taak van werkgever en overheid om bijscholing dan wel omscholing etc mee te faciliteren. Dan mag je het als lekker soepel ontslagen werkeloze lekker zelf doen en betalen.
  Met alle respect, er was niks mis het Nederlandse systeem ooit. Perfect? Nee, maar geen enkel systeem is perfect. Was het duur?? Vast, maar ieder systeem waar solidariteit is ingebouwd is kostbaar. Vast contract was vast maar niet vastgeroest. Ja je moest je best doen als werkgever om van geheel niet functionerende medewerkers af te komen maar onmogelijk was het niet. De drempel was hoog om allerlei misstanden te voorkomen. Wilde je flex als werkgever? Prima dan ging je naar uitzendbureau; kost wat maar had je wel flexibiliteit. Helaas wilde werkgevers alles”goedkoop, makkelijk ontslaan, en flexibiliteit. En door horror verhalen over te duur en onhoudbaarheid etc is middels het “bowling frog” principe de huidige situatie ontstaan. En dat gaat ongetijfeld in een of andere vorm de komende jaren ook in Denemarken gebeuren.

 6. 12

  Ben eigenlijk wel benieuwd of al die groeiende flexibiliteit ook leidt tot een sterk afnemende loyaliteit en kwaliteit van werknemers. Die indruk krijg ik in ieder geval wel in mijn omgeving.

 7. 14

  @8:
  Over pakweg 25 jaar is er alleen nog werk voor een paar super ICT en totdat ze het zelf doen wat robotonderhoudsmonteurs.

  Het systeem moet om van kapitalisme naar coöperatief / solidair.

  Gebeurt dit niet komt er iets los waarbij “1789” een zoetsappig verhaaltje voor kleuters lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren