Alligator levert wellicht nieuwe antibiotica

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Biodiversiteit, wat heb je er eigenlijk aan?” roept de nihilist wel eens. “Ontwikkeling van medicijnen” roept de optimist dan op zijn beurt. Vanaf vandaag kan die laatste een case toevoegen aan zijn batterij van argumenten: nieuwe antibiotica uit alligators.

Alligators staan erom bekend dat ze een voortreffelijk immuunsysteem hebben dat niet afhankelijk is van een besmetting voordat er anti-stoffen worden aangemaakt. Het immuunsysteem van de alligator werkt direct. Doordat alligators altijd in warme ‘smettige’ omstandigheden hebben geleefd (in de tijd van dinosauriërs was het al niet veel beter gesteld met de hygiëne) en ze zichzelf regelmatig verwonden tijdens territoriale gevechten en het vangen van prooidieren zijn het evolutionaire koplopers in de verdediging tegen infecties en snelle wondheling. Proeven met alligator eiwitten tonen aan dat deze nieuwe antibiotica kunnen leveren die helpen bij de bestrijding van resistente superbugs, de ziekenhuis bacterie MRSA, Candida albicans die vooral gevaarlijk is voor AIDS patiënten en bij orgaantransplantaties én mogelijk ook diabetici helpt bij het voorkomen van infecties. Miljoenen jaren laboratoriumonderzoek ligt voor ons klaar op een modderbank. (bron de gerenommeerde Underwater Times)

Reacties (6)

#1 Karsa Orlong

Aaargh. Het artikel is frustrerend vaag als het om echte details gaat …

  • Volgende discussie
#2 LaFontaine

Interessante denkpiste voor scenaristen, die mix van biologie & wet van de remmende voorsprong.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 T

Ik heb op discovery channel wel eens gezien dat soortgelijk onderzoek gebeurt met het slijm van komodovaranen.

Uit en:wikipedia: The deadliest bacteria in Komodo dragon saliva appears to be a very deadly strain of Pasteurella multocida, from studies performed with lab mice. Because the Komodo dragon appears immune to its own microbes, much research has been done searching for the antibacterial molecule in the hopes of human medicinal use.

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Komodo_dragon

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MS

“Biodiversiteit, wat heb je er eigenlijk aan?” roept de nihilist wel eens.

Een variant is: “Wat kan mij dat nou verrekken dat de tijger uitsterft?”

De riposte is dat je hetzelfde kan zeggen van Rowena Rikkers: Ik had niets aan haar; ik heb haar immers nooit ontmoet. Toch wil niet zeggen dat haar dood mij onaangedaan laat. Deze riposte is om te katten naar believe, overigens, om wie dan ook van dienst te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Dat wou ik ook zeggen T: het slijm van de komodovaraan. Waarom doe je dat? Iedere keer hetzelfde liedje: denk je een snugger antwoord te kunnen geven, is er weer al iemand met de bloemen vandoor. Stuk stront.

Maarrr…ik geef het niet zó snel op. Wat dacht u van deze:

Jaja..het spuug van de lama!
Als je je daar mee inwrijft verjaag je ’s zomers alle muggen. Tevens een probaat middeltje tegen de typische scheur in den bek na een avondje doorzakken.

Jaha, daar heb je zeker niet van terug hè?

Maar even zonder gekheid, afgelopen uit nu…het stikt in het dieren- en plantenrijk van de specifieke eigenschappen en stoffen niet alleen voor medicijnen. Gecombineerd met voortschrijdende gentechnologie? Koudbloedig als een slang?, het zicht van een uil?, de potentie van een rammelaar? enz.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 T

@Yevgeny Podorkin

Moeten we niet beiden erkennen dat er maar een echte groot’meester’ is? Namelijk Klazien uit Zalk!

Ben je verkouden doe dan wat peterselie onder je kussen, last van jeuk, smeer de huid in met kamperfoelie-olie. Daar kan geen alligator, lama of komodovaraan tegen op. We zoeken het veel te ver.

  • Vorige discussie