Zwitserse politiek vliegt uit de haarspeldbocht

De grootste politieke partij van Zwitserland: de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) opteert voor een stijlloze ‘oplossing’ van de problematiek rondom criminele immigranten. Door een selectieve invoering van Sippenhaftung: een Oud-Germaansrechtelijke traditie waarbij gehele families worden gestraft voor het (wan)gedrag van één familielid zouden kinderen uit migrantengezinnen het wel uit hun hoofd laten om het criminele pad op te gaan. Deportatie van hele families dus als één familielid wordt veroordeeld. Met een ‘smaakvolle’ poster waarbij drie witte schapen één zwart schaap over de grens trappen hoopt de SVP de benodigde 100.000 handtekeningen op te halen voor een referendum. “As soon as the first 10 families and their children have been expelled from the country, then things will get better at a stroke” said Ueli Maurer, President of the Swiss People’s Party SVP. (WashingtonPost)

Het gaat de SVP dus om het schokeffect van de maatregel. Maar waarom als je als overheid teruggrijpt op methoden die ook onder Hitler, Stalin en Mao werden uitgevoerd, waarom ga je dan niet gewoon gelijk een stapje verder? Voor het geslaagde schokeffect zeg maar…? Als de selectieve Sippenhaftung wordt ingevoerd in Zwitserland zal de Europese Unie zich moeten afvragen wat zij aanmoet met dit landje dat maar al te graag profiteert van het economische succes van Europa maar ondertussen weigert haar gemeenschappelijk christenjudeohumanistische waarden te onderschrijven. Diplomatiek, economisch en infrastructureel technisch deporteren, voor het schokeffect?

 1. 1

  Al weer een partij met een v en wonderlijke ideeën. Die Zwitsers zijn nogal xenofoob dat is me al eerder opgevallen, het lijken wel Nederlanders.

 2. 2

  Gewoon een nationale Sippenhaftung tegen Zwitserland. Kap de glasvezeldraden en electriciteitslijnen, houdt alle lijnvluchten en wegverkeer tegen en laat er niemand mee uit of in. Eventueel zou je in de aanloop naar het referendum kunnen beginnen met slechts een deel van de maatregelen, om een schokeffect teweeg te brengen, als het ware.

 3. 3

  Heftig protest hier. Er is geen land ter wereld met zoveel nieuwkomers als in Zwitserland. In zurich 45%, en dat gaat prima daar zou gipsland een voorbeeld aan kunnen nemen..nee hoor..en maar bestraffend naar buiten wijzen.

  Verder is het zo, ik heb niet de tijd om uitgebreid feiten te gaan spuien dat Zwitserland slechts nadeel heeft van de EU. Ik hoorde nogal eens gemor in bankenkringen.

  Zoals klein voorbeeldje.

  Trouwens daar zegt U wat een referendum..ook hier geen land ter wereld die zo democratisch zijn zaakjes regelt.

  Zwitserland heeft genoeg energoie dus kappen van de lijnen heeft geen effect. Het meerendeel van internetverkeer gaat via de sateliet en dan via het electriciteisnet (heel goedkoop overigens). Selfsupporting dus, altijd zo geweest.

 4. 4

  Hm – uitstekend idee, zou ik zeggen. Als een nieuw wijkcentrum, gratis kinderbijslag, dialogiseren tot het gal je in de ogen staat, en vreedzaam bending over backwards geen zier helpt tegen de charme-offensieven van het geloof van de vrede is het zaak om je prettig geregelde maatschappij te beschermen door de hulpbehoevende en schadelijke nieuwkomers op een wat minder vrijblijvende manier de regels van de gastvrijheid bij te brengen…
  Het is niet meer dan logisch daarvoor het overmatig ontwikkelde familie- en stamgevoel van de umma voor te gebruiken.

 5. 5

  @3: Toch benieuwd hoe het bankverkeer gaat als de Europeanen niet meer hun sentjes kunnen wegzetten in Zwitserland. Internetverkeer via sateliet in je dromen, dat gaat baggertraag. Bovendien als het Europese satelieten zijn… Ik denk dat een Europese internetblock een behoorlijk acute ramp teweeg brengt in het Zwitserse bankwezen en daarmee de Zwitserse economie.

  Verder betekent een personenblock natuurlijk dat Zwitserland zijn plan niet ten uitvoer kan brengen (of ze mogen dan allemaal naar Liechtenstein).

 6. 7

  Mijn (goedkoopste) abonnement was 8mb down. Ik wilde toen wel eens nakijken hoe dat ging, was onder de indruk. Mijn provider (Mauer) had 8 schotels staan, elk 2mb. Grote schotels dat wel. Voor 35 franken per maand (zoiets als 20 euri).

  Mijn stroom kwam van deep down, geothermische energie.

  Bankverkeer in een dynamische wereld heeft al heel lang opponenten in de portefeuille..zo gaat dat. Ieder wil zijn/haar geld parkeren.

  Afwijkinsmanouvres, ik vlieg daar niet in. Zoals gezegd is Zwitserland een grote mengelmoes. In mijn straat was elke bewoner uit een ander land afkomstig en wellicht daarom breeddenkend en veeltalig en was/is afkomst geen onderwerp. Zovaak heb ik moeten uitleggen waarom het hier z’n xenofoob is. Om dan ff lekker van grote afstand en helegaar niets wetend Zwitserland te bestempelen als soort van vlaamsblang-regio is onderbuik.

 7. 11

  Die partij is behoorlijk groot en heeft behoorlijk (xenofobe) nationalistische trekjes op een verdronk niveau. Voor wilders schaam ik me ook, in de peilingen staat de geestelijke armoe van de pvv al op 19 zetels. Dus grofweg 1 op de 6 Nederlandse kiezers staat achter hun radicale ideeën. Oh, treurig Nederland. Een flink percentage van de bevolking is xenofoob in welk land je ook kijkt, Zwitserland blijkt met deze partij geen uitzondering. Ik heb voor mijn werk een tijdje in Genève gezeten en er niets van gemerkt en ben het wat dat betreft met je eens Larie. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de omgeving niet doorsnee Zwitsers was en net als hier zullen de meeste xenofoben zich wel schamen voor hun angst en daar publiek niet over praten.

 8. 12

  “verdronk niveau” , bovenstebeste prachtige slip Dewy..die hou ik erin, bedankt :)

  btw: echie zwitserland is ok, ik ga niet life loggen maar vele positieve dingen komen na 2 laar leven daar bij me boven..svp zuigt..basta.

 9. 13

  @10: Wilders is ook niet de grootste partij van het land en zelfs hij heeft zo’n plan nog niet geopperd (al zal hij er vast mee komen, als Paardestaart hem geinformeerd heeft).

  Desondanks is Wilders wel degelijk nieuws in verre buitenlanden (denk aan zijn Koranverbrandingsidee).

  Overigens was mijn bedoeling geen Zwitserlandbashen (al was post #2 misschien wel wat tendensieus en nodeloos kwetsend). Ik ageer tegen dit soort idioterie, ongeacht het land waar het de kop opsteekt.

 10. 14

  @Bismarck: Dan hebben wij elkaar “gevonden”, SVP zuigt dat is juist. De Zwitsers in zijn/haar algemeenheid mensen zoals U (jij, pardon;) en ik.

  Weet je..ga je daar wonen blijken al je buren, ik bedoel al, een andere nationaliteit te hebben. Ik moest daar aan wennen maar uiteindelijk (zwitsers zijn niet zo “open” zoals in nederland zal ik maar zeggen) viel ik voor ze. de manier van heterogene homogeniteit is mijn visie van hoe de wereld `ou moeten zijn, vandaar mijn ietwat emotionele reactie. Excuus daarvoor.

  Heel spannend om op het dorpsplein je hand op te steken om ergens dwingend een oordeel over te geven. Democratie zoals ik die niet gewend was.

  Als tijdelijke nieuwkomer heb je gelijk het recht mee te stemmen. Dan sta je tussen de wereld gezien de kleding…ik werd er warm van.

  Ze hebben dan op dat moment (nogal hightec gedoe daar) bij stemming een camera en die notuleert feilloos hoe de ratio per stemming is). Als er iemand in de menigte bezwaar maakt (slechts een is voldoende) worden er anonieme papieren uitgereikt om nogmaals te stemmen.

 11. 15

  Klinkt vaag: je krijgt bij aankomst een anonieme streepjescodepapier met een nummer. Bij de stemming hou je dat omhoog naar het “toneel” De stemming is goed bevonden als alle nummers door de infraroodstraal worden gedetecteerd (zoals in de suup). Dan zie jue een groen licht en tevens de uitslag.

  Dit vindt vrijwel elke week plaats, grote en kleine dingen en het is mijn idee dat bijna het hele dorp ff langs komt om daarna de kroeg in te duiken (het leukst uiteraard:)

 12. 17

  Ad Zwitserse Politiek etc.- Carlos dd 02.09.07

  “Sippenhaftung (SH) in Zwitserland”! slaat een zekere Carlos per 02.09.07 op Sarragasso alarm. Hij vertelt erbij dat SH een Germaansrechtelijke traditie is waarbij hele families opdraaien voor het begaan van een misdrijf van één van hun leden. In het concrete Zwitserse geval zou het, als ik C. heb begrepen en hij ons juist informeert, gaan om het terugsturen van families naar hun land van herkomst. Voor crimineel drag. ‘Deportatie’ noemt C. dat suggestief. Na welk uitleg hem de namen van Hitler en, onpartijdig, van Stalin en Mao als vanzelf uit de pen lijken te vloeien. Wat je begrijpt is dat Carlos niet van die ouderwetse, collectivistische straffen houdt. Dat zulke sancties een groter kwaad zouden kunnen intomen, en soms passen bij de sociale structuren van de groepen voor wie ze bedoeld zijn, is voor S. geen punt van overweging. Hij denkt individualistisch en wenst geen groepen te zien. Wat jammer is, want van deze ideologie is de moderne Westerse samenleving flink bezig de dupe te worden.
  Verder kwamen die collectivistische straffen niet alleen in Germania voor, maar ook in de Bijbel en in het voorbeeldige Romeinse Rijk, vermaard om zijn gea-vanceerd (modern) rechtstelsel.
  Tacitus (56-118) vertelt van de stadsprefect L.P. Secundus die door een van zijn slaven was vermoord. Volgens de gevestigde Romeinse gewoonte moesten in zo’n geval behalve de dader-slaaf ook de rest van de slaven uit het huis van het slachtoffer worden gedood Een tamelijk groot aantal men-sen was tegen de uitvoering van dat zware vonnis, omdat ze medelijden hadden en het voor hen duidelijk was dat de meerderheid van de slaven onschuldig was. Het geval kwam voor de Senaat en er vond een discussie plaats. Daaruit kwam naar voren dat de oude norm de overhand had gehou-den. Tegen de wil van een groot -, zij het niet het grootste deel van het pu-bliek in, en met behulp van de Keizer, werd het vonnis aan alle slaven vol-trokken. Een van de Senators die krachtig voor de uitvoering had gepleit, Gaius Cassius Longinus, erkende wel ”dat een dergelijke straf altijd een element van onrechtvaardigheid inhoudt, maar dat individueel onrecht ruim-schoots wordt gecompenseerd door het profijt dat de gemeenschap ervan heeft” (Tacitus, Annalen, XIV, 42-44: “Habet aliquid ex iniquo omne mag-num exemplum; quod contra singulos utilitate publica rependitur”).
  Hoe non-collectivistische rechtsopvattingen het Recht kunnen dwarsbo-men, leert recenter een nieuwsfeit. In 1997 werd een onschuldige Nederlander op de openbare weg door drie andere Nederlanders doodgeschopt. De 3 daders werden naar de publieke mening 2001 heel licht gestraft. De rechter had moeite ze als groep te vonnissen. Wie van de agressors persoonlijk de letale trap had gegeven was onmogelijk vast te stellen. Hier zien wij dus dat de optiek of ideologie van het individualisme tot orecht leidt en het opkomen van misdadige groepen in de hand werkt. Doe het met z’n allen en ze kunnen je moeilijk wat maken.
  In hoger beroep zijn de daders minder ridicuul gestraft.

 13. 19

  Tja, als je bij sargasso de posts niet meetelt waarin den dolf ten tonele wordt gevoerd, dan blijft enkel die -overigens onovertroffen- linkdump balk over.
  Dolf dit dolf dat, het was met toch een rakker hé. Tjongejonge.

 14. 20

  Tjonge jonge, Carlos toch. Zoals je (hopelijk) weet heeft iedereen (ja iedereen) in Zwitserland het recht om een handtekeningen actie te starten voor het halen van 100.000 onderschrijvingen waardoor men een referendum kan starten. Heel vaak worden die 100.000 handtekingen niet gehaald. Maar als ze wel gehaald worden (en een referendum dus noodzakelijk is) dan is het de gewoonte dat de regering een tegenvoorstel neerlegt. En dat tegenvoorstel wordt dan (leert de geschiedenis ons), i.p.v. van het origele plan, gekozen.
  Je weet met dit artikel dus weer eens goed de menigte op te hitsen.
  Maargoed, als je toch zo op dreef bent met je overbezorgdheid, lees dan dit eens van wilders.

  Enkele quotjes:

  Verder moeten niet-Westers allochtone criminelen met een dubbel paspoort gedenaturaliseerd en uitgezet worden…

  Tot slot stel ik een nieuwe maatregel voor: laat niet-Westers allochtonen, ongeacht of zij wel of geen dubbele nationaliteit bezitten, hun straf uitzitten in het land van afkomst. De cellen in Rabat en Ankara zijn vast niet zo comfortabel als de hotelkamers van de Bijlmerbajes.

 15. 21

  Beste H.J. Ruiter, u voorziet een ‘groter kwaad’ als de Zwitserse overheid niet overgaat tot het deporteren van gehele migrantenfamilies? Wat mag dat kwaad dan wel wezen? Zwitserland is een zeer welvarend rustig landje, staat dit opeens op losse schroeven, of heb ik iets gemist? Opzich een fijne suggestieve redenering, u zou zo de speeches voor Filip DeWinter of Geert Wilders kunnen schrijven. “Een Groter Kwaad voorkomen”, wij beven allen… mooi gevonden…

  Verder: klikken en lezen die links die ik als een zekere Carlos hier aanbiedt. In het artikel in de Washington Post worden Hitler, Stalin en Mao ook aangehaald, niks geen sargassale Dolf obsessie zoals heidekonijn hier suggereert.

  Wat betreft de uitwijding over het Romeinse Rijk, interessant maar we zijn inmiddels wel wat verder. Collectieve straffen gaan compleet voorbij aan het recht van individu, geen wonder dat sommige Romeinen het al een achterlijk vonnis vonden. Maar u een zekere H.J. Ruiter denkt dat de gemeenschap daar profijt bij kan hebben. Uiteraard volkomen overtuigd vanuit het besef dat het Grote Kwaad ermee voorkomen wordt. Guantanomo, McCarthy…

  Wat betreft het tweede voorbeeld van de collectieve doodschopping in 1997: hier gaat de vergelijking met Zwitserland compleet mank. Want de familieleden van de -voor het schokeffect- toekomstig gedeporteerden hebben helemaal niks van doen met de criminele daad van hun familielid. Ze hebben niet mee staan schoppen.

 16. 22

  Treb, als ik me niet vergis heeft de SVP sinds 2003 veel politieke invloed gewonnen, hoe zou dat voor het ‘tegenvoorstel’ uitpakken?

  U zegt: “Je weet met dit artikel dus weer eens goed de menigte op te hitsen”.

  Heel fijn, in Zwitserland roept men op tot collectieve straffen en in eigen land haatzaait Wilders op de gebruikelijke wijze, maar neee… ik ben aan het ophitsen? *zucht*

 17. 23

  Heren..”in zwiterland roept men nogmaals” ? Is nu ineens een klein klupje representatief voor de bewoners van dat land..nee toch?

  Waar ik mee worstel zijn de data ..ik had ten tijde van en nu geen antwoord.

  Als nieuwkomer krijg je stante pede in dat land een baan en een verplichte cursus “der Schweiz” , altijd., er is maar een loket. Ik heb dat ook gedaan.

  Betekend dat je vanwege dat ene loket een veelal smakelijk salaris ontvangt en je jezelf aardig kan onderhouden.

  Op straat lopend in b.v. Zurich komt de halve wereld aan je voorbij..goed gekleed en met een grote smile.

  De eerder genoemde statistieken worden veroorzaakt door een groep (minderheid) die de weelde niet aan kan blijkbaar. Wat ik wil zeggen is dat, ik blijf hier protesteren, dat niets met het z.g. Zwitsers systeem c.q. mentaliteit te maken heeft maar met de enkele zwakken van een grote groep die het naar hun zin heeft.

 18. 24

  Buiten al deze rand-comments vind ik het heel erg remmend en storend dat ik “heren” moet zeggen want dat is het hier vind ik. Een groepje intimie-heeren die andere al of niet heren aan_ of toespreekt of soms onbeschaafd toeschreeuwd.

  Er klopt iets niet hier, of ligt dit aan mij?

 19. 25

  Larie, ik heb hier zeker niet over een Zwitserse mentaliteit, al zou die al bestaan. Ik heb het hier over de grootste partij van Zwitserland (kwart v/d stemmen). Ongeacht het feit dat veel dingen goed zijn geregeld in Zwitserland zoals jijzelf al aangeeft wil ik een onfris initiatief van een bepaalde groepering in Zwitserland wel aankaarten. Dat ik daarbij als ultieme repressaile oproep tot een boycot van het land, mocht dit plan van collectieve straf doorgang vinden, is niets meer dan een kreet van machteloosheid.

 20. 26

  Godwin’s Law anyone? Vergelijken met Hitler wijst toch meer op een fobie dan een voorstel tot een referendum.

  Bovendien zie ik niet in hoe het aanbieden van woonruimte en sociale voorzieningen aan een economische vluchtelingenfamilie en het vervolgens intrekken van deze diensten indien de betreffende familie hier misbruik van maakt ‘xenofoob’ is. Het zal wel met de hype rond dit buzzword te maken hebben.

 21. 27

  Een aantal comments lezende hebben we de invloed van de radicale Islam helemaal niet nodig om West-Europa weer naar de donkere eeuwen terug te flitsen.

 22. 28

  @26: De familie zelf maakt er geen misbruik van, een lid van de familie. En zoals je wellicht hebt gemerkt (als je niet toevallig van het platteland je gal over ‘een economische vluchtelingfamilie’ spuit, wat mij niet zou verbazen, Brabant kent veel xenofoben), hebben de meeste allochtone vaders en moeders hun zonen niet in altijd in de hand (vooral onder Marokkaanse gezinnen speelt dit probleem). Ben het dit keer eens met MP: jij kan wel wat verlichting gebruiken.

  En ‘buzzword’? Wat een vreemd onhollandsch woord is dat nou weer.

  Over het plan zelf: het lijkt mij ineffectief en inhumaan. De reden waarom Marokkaanse/Antiliaanse jongens zo vaak in de criminaliteit zitten is juist omdat hun ouders weinig grip op hen hebben. Die ouders vervolgens straffen met uitzetting maakt het probleem niet beter op te lossen.

 23. 30

  @26: Check even hoe de discussie vergiftigd wordt: Allochtonen zijn ineens economische vluchtelingen die collectief misbruik maken van de sociale voorzieningen.

  Larie heeft helemaal gelijk, de xenofoben die geen probleem hebben met collectieve straffen zijn net zo goed in Nederland te vinden als in Zwitserland.

  Iedereen kan Godwin roepen wat hij wil, maar het bestraffen van groepen grotendeels onschuldige mensen is toch wel waar Adolf H. bekend mee is geworden.

 24. 31

  @Carlos #22 “als ik me niet vergis heeft de SVP sinds 2003 veel politieke invloed gewonnen, hoe zou dat voor het ‘tegenvoorstel’ uitpakken?”

  Ik kan niet in de toekomst kijken, dus hoe dat tegenvoorstel uitpakt weet ik dan ook niet. Maar wat ik duidelijk heb proberen te maken is dat dit voorstel eerst door 150.000 mensen aanvaard moet worden. Daarna wordt pas het referendum proces in werking gestelt, kan er nog een tegenvoorstel gedaan worden, wordt er uitzonderlijk veel informatie gegeven aan voor- en tegen argumenten, en pas als dat allemaal achter de rug is kunnen de zwitsers hun mening over de voorstellen geven. (een bindende mening dat is, en daarom hebben de politieke partijen niet zo’n grote betekenis in Zwitserland: de belangrijke beslissingen worden middels een bindend referendum genomen).

  “Heel fijn, in Zwitserland roept men op tot collectieve straffen en in eigen land haatzaait Wilders op de gebruikelijke wijze, maar neee… ik ben aan het ophitsen? *zucht*”

  Als je de informatie, over hoe dit soort dingen lopen in Zwitserland, had verwerkt in je postje dan hadden mensen in iedergeval kunnen weten dat dit enkel nog maar een poging van een groep is zoals elk individu zo’n poging kan doen. Waarschijnlijk had je dan zelfs de volgende zin niet in je post opgenomen omdat we het hier niet over de overheid hebben, maar een politieke partij die probeert een referendum te starten:

  Maar waarom als je als overheid teruggrijpt op methoden die ook onder Hitler, Stalin en Mao werden uitgevoerd, waarom ga je dan niet gewoon gelijk een stapje verder? Voor het geslaagde schokeffect zeg maar…?

 25. 32

  Op zich goed om het ervover te hebben. Dus Carlos maak je niet sappel om zoveel tegengas.

  In comment 17 wordt vanaf Tacitus (de laatste alinea gaat mij echt veel en veel te ver!) de spijker op de kop geslagen. Het ging destijds al om slaven die eronder gehouden moesten worden en dat is nu in wezen niet anders!

  Het is niet zozeer dat ik misdaad beloond wil zien gaan worden. Verre van dat. Wel ben ik het meer dan beu om economisch zwakken de zwarte piet toe te spelen!
  Dit moet je toch zo langzamerhand (hoeveel eeuwen heben we als voorbeeld) kunnen doorzien!

  Collevtieve straffen zijn een zwaktebod van een overheerser die het allemaal aan zichzelf te wijten heeft!

 26. 34

  Treb, ik weet heel goed dat het hier om een politieke partij gaat en (nog) niet de overheid. En ondanks dat er nog wel wat water door (of in) de Rijn zal stromen voordat dit Zwitsers beleid is (inderdaad als het dat al wordt) moet je toch waakzaam blijven. That’s all, liever een preemptive strike op inhumaan gedachtengoed dan te laat reageren. En alle weldenkende Zwitsers die dit onmenselijke initiatief willen counteren hebben mijn volledige steun.

 27. 35

  Een goede vriend van mij is een zoon uit een Turks migrantengezin, hij en zijn broers zijn modelburgers: allemaal gestudeerd en ze dragen als belastingbetaler fors bij aan de Nederlandse samenleving. Zij hebben ook een neef. Opzich een aardige gozer, beetje ruwe bolster blanke pit. Helaas is deze neef de laatste jaren het verkeerde pad op gegaan. De familie heeft er alles aan gedaan om dit proberen te voorkomen, maar zoals dat in veel gevallen gaat hebben mensen dat niet altijd in de hand. Inmiddels heeft de familie zich van deze neef gedistantieerd, die al twee keer in een celstraf heeft uitgezeten. Als het gedachtengoed van de SVP in Nederland beleid was geweest waren de drie hardwerkende broers en alle andere familieleden de dupe geworden van deze man. Hemeltergend onrecht dat ik niet in mijn land zal accepteren, alle pseudo-sjieke verwijzingen naar de Romeinen ten spijt.

 28. 38

  Deportatie van hele families dus als één familielid wordt veroordeeld..
  SVP pleit er voor om blood for honour en eerwraak via de wet te regelen .

 29. 43

  Wat nou ‘nee’ @Bismarck 37 ? Dat is wel een hele botte brug naar jouw ‘refutatie’ van ver na 1500. Ik heb dat jaartal ook niet voor niks gekozen.

  Ik schrijf het dan maar uit: alle zwarte schapen van alle families uit 400-1499 A.D. werden met liefde in de RK kerk opgenomen. Dat is volgens mij ook de grondslag geweest van het succes van het Christendom in W-Europa.

 30. 46

  @43/44: Mogelijk waren de Germanen (onder andere) Kelten, maar het omgekeerde is zeker niet waar. Daar staat dan weer tegenover dat er toch wel wat Germaanse stammen uiteindelijk in Zwitserland zijn aanbeland, dus kan Zwitserland toch wel een claim doen op oudgermaanse wetgeving.

 31. 47

  @43: Copernicus had er rond 1500 ook al problemen mee! Dat liefdevol opnemen van zware schapen viel wel mee. Hing toch vooral van het type criminaliteit af (en zelfs diefstal werd niet zelden beloond met de doodstraf). Het is overigens waar dat bestraffing van overheidswege toenam na 1500, maar dat heeft ook ales te maken met het feit dat de overheid met de tijd sterker werd.

 32. 48

  De kerk was een vrijplaats voor iedere middeleeuwse dief.

  Het is overigens waar dat bestraffing van overheidswege toenam na 1500, maar dat heeft ook ales te maken met het feit dat de overheid met de tijd sterker werd.

  Heb je hier een bron voor ? Na 1500 komen Calvijn en Luther op. Sociale, politieke, religieuse conflicten stijgen sterk. Voor “Bestraffing van overheid neemt toe” lees ik dus: sterke toename wetteloosheid en geweld.

 33. 49

  Allemaal intelelk.intellelekt..interlektueel..gelul vanwege de distantie..het gaat om de dingen van de dag. Wat doet U?

  Zojuist via marktplaats twee macro’s aan de deur vanwege aanbod..de schuchterheid van deze heren gaf me kippenvel, wat een leven ai ai, mijn begroeting deed de gezichten licht geven, zo hoort het en niet die kotszak svp.

 34. 52

  Iets anders geformuleerd (ietsiepietse lifelog maar wel on topic).

  Je komt via marktplaats ergens binnen (bij mij zojuist), een kaaskop oei. Om je te beschermen zet je de borst vooruit en adem in (iets van een haan zeg maar). Dat louter om te were…omdat je al zo vaak..

  Bij binnenkomst blijkt de gastheer de cultuur en taal van je voorouders ietwat te kennen en dan…de borst zakt de lach breekt de ogen glanzen en een ontmoeten ter plekke…..zoiets.

  Die kerel met dat zwarte schaap in deze topic IS het zwarte schaap…dat hij in een gat van een gletsjer mag vallen.

 35. 53

  Terzijde: Discussie op en weblog zoals hier zijn gebaat met een mengeling van distantie (de ratio) en de eigen belevingswereld.

  Ik vermoed dat web 3.0 (om maar wat te noemen) een mengeling zal zijn van deze diverse benaderingen, iets eigens. Het kan niet zo zijn dat een mening over iets een soort van wiki-spuien als mono_ of in het beste geval een dialoog kan zijn.

  Het is de wiki-reacties die me doet aarzelen momenteel.

 36. 57

  @laar ja in web 3 zou ik kunnen vertellen in een zelf aangemaakt artikel op een soort cafe pagina, dat mijn fiets die gejat was, vandaag per kerende post in de regen tegen de deur stond, met een kapotte derailleur en geknakte remkabels. t zal nog even duren zo voordat we van dat offtopic af zijn.

 37. 60

  @48: Nou meer dat de rijkdom toeneemt onder bepaalde delen van de bevolking die zichzelf niet direct kunnen verdedigen.

  In de vroege middeleeuwen lag de rijkdom eerder bij adel en kerk en die wisten diefstal van hun bezit relatief goed te voorkomen. In de latere middeleeuwen komen er burgers bij met bezit, die daar meer moeite mee hebben. Vanaf dan ontstaat er ook meer gecodificeerd recht en steeds zwaardere straffen (oplopend tot de 18e eeuw, waar kinderen de doodstraf krijgen voor brooddiefstal).

 38. 63

  Mensen die je ontmoet zijn een spiegel van jezelf. Logisch dat als ‘u’ @lara vanuit uw beleving zinnen gebruikt met “K***, volk en die” u als zodanig uzelf ziet.