Zwitserse conservatieven willen vrij personenverkeer afschaffen

ELDERS - Een nieuwe rem op buitenlandse werknemers in Zwitserland. Maar goeie voetballers zijn natuurlijk altijd welkom.

Albert Rösti, de voorzitter van de SVP, de Zwitserse Volkspartij, heeft een referendum aangekondigd over de afschaffing van het vrije personenverkeer met EU-landen. Als daar een meerderheid voor te vinden is betekent dit dat mensen uit EU-landen niet meer vrij zijn in Zwitserland te gaan werken. Volgens Rösti bedreigt het vrije personenverkeer op den duur de welvaart van het land. De SVP, de grootste regeringspartij, wil dat het land zelf weer de volledige bevoegdheid krijgt voor het verlenen van werkvergunningen. Het referendum zou in september moeten plaatsvinden. Vorig jaar was er volgens een poll van Le Matin Dimanche nog slechts 37% te vinden voor het beëindigen van het vrije personenverkeer met de EU.

In 2014 kreeg de SVP in een referendum een meerderheid voor een plan dat de immigratie vanuit EU-landen sterk aan banden wilde leggen. Dat leidde tot spanningen met de EU over voortzetting van allerlei (vrijhandels)verdragen die Zwitserland met de EU heeft afgesloten. Het Zwitserse parlement heeft het oorspronkelijke SVP-plan daarom uiteindelijk sterk afgezwakt aangenomen.

De aankondiging van het nieuwe referendum zet de besprekingen van Zwitserland met de EU over de toekomst van de onderlinge relaties nu opnieuw onder druk. De minister van Buitenlandse Zaken, Ignazio Cassis (FDP,  Liberalen) heeft deze week een nieuwe deal aangekondigd. In ruil voor verlichting van regels voor buitenlandse bedrijven zou de EU conflicten niet langer  kunnen voorleggen aan het Europese Hof van Justitie, maar komt er een aparte arbitrage-instantie. De deal, die wordt aangevochten door de vakbonden, zou een voorbeeld kunnen zijn voor een van de regelingen die in het kader van de Brexit getroffen moeten worden.

EU migratiebeleid

Zwitserland moet deze week verder maar afwachten wat er uit de EU-top komt voor het immigratiebeleid. Het land is geen lid van de EU, maar volgt wel de regels voor het Schengen-gebied, en is net als de omringende landen volledig verwikkeld in de Europese migratieproblematiek. Tussen januari en mei stuurde het land al meer dan 2500 migranten terug naar Italië. Strengere controle aan de grenzen biedt geen oplossing volgens het Zwitserse migratie-agentschap, in reactie op de plannen van de Duitse minister Seehofer, die in afwachting van de EU-top door bondskanselier Merkel zijn aangehouden. Het land wil wel meewerken aan een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europese landen.

Migranten bezorgen Zwitserland succes op het WK voetbal

Het Zwitserse elftal bereikte deze week de achtste finales op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Voor de conservatieve Zwitsers is het wel even wennen dat het voetbalsucces vooral te danken is aan immigranten. Op Radio 1 vertelde de Zwitserse in Nederland levende operazangeres Maria Riccarda Wesseling deze week over de voorzichtige aanvaarding door haar landgenoten van een multicultureel elftal. “Ze willen juichen en trots zijn maar geven daarmee toe dat integratie ook een verrijking kan zijn. Heerlijk om te zien voor het niet-xenofobe deel van de bevolking.”

Twee van die succesvolle buitenlandse voetbalspelers, uit Kosovo en Albanië, zijn na de wedstrijd tegen Servië beboet voor politieke gebaren. Doelpuntenmakers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri (foto) kregen boetes van elk € 8700 voor het kruisen van de armen voor de borst, een teken dat moet staan voor de Albanese adelaar. Coach Stephan Lichtsteiner kreeg ook nog een boete omdat hij het opnam voor zijn spelers. De Albanese premier Edi Rama opende een bankrekening voor het inzamelen van geld voor de getroffen ‘landgenoten’. In Kosovo is inmiddels ook al 25.000 dollar ingezameld.

Chinezen

De vreemdelingenhaat blijft intussen zorgelijk in Zwitserland. Een recent rapport laat een record aan racistische incidenten zien. Een federale commissie tegen racisme constateerde vorig jaar een groeiende haat tegen moslims. Gisteren verscheen het bericht dat Aziatische studenten op een universiteit in Zürich ook te maken hebben met racisme. Het universiteitsbestuur heeft gedreigd met straffen. Sommige studenten klagen over de grote aantallen Chinese studenten op de campus.

Reacties (10)

#1 Joop

Referendum , heerlijk toch! Laat het volk spreken, de politici corrigeren, want die leven in hun eigen zeepbel.

  • Volgende discussie
#2 Spam

Treurig hoe steeds meer landen/mensen denken hun eigen vrijheid en welvaart te moeten beschermen door anderen vrijheden te ontnemen/ontzeggen.

En naast treurig ook nog dom. Op (niet al te lange) termijn gaat dergelijk beleid vooral ook ten koste van je eigen vrijheid en de economie die je denkt te beschermen. Je beschermt niets, je grendelt alleen maar af. En uiteindelijk hebben de vergrendelaars meer vrijheid en welvaart te verliezen dan de mensen die ze buiten willen houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: “het volk” bestaat niet, iedereen leeft in zijn eigen zeepbel (niet-politici doorgaans zelfs meer dan politici).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJH

@2: Nou, da’s niet helemaal waar natuurlijk. Maar je moet het probleem wel een beetje uit elkaar trekken: er is arbeiders binnen laten, en er is werk uitbesteden in het buitenland. Er is informatie verplaatsen en goederen. En er is de handelsbalans (geld in / uit).

De huidige situatie (en zowel Trump als Sanders hebben dit opgemerkt), namelijk dat de onderkant van de arbeidsmarkt op loonkosten moet gaan concurreren met hun evenknieën in Bangladesh, betekent op lange termijn dat je hier in West Europa Dickensiaanse armoede gaat krijgen. Kan de verzorgingsstaat dat aan? En hoewel we al onze productie best in het buitenland zouden kunnen laten doen, zijn we werkelijk bereid om al onze kennis qua industrie / het boerenbedrijf te laten weglekken? Er zijn wereldrijken gesneuveld om minder.

Dus, ongebreideld de markt zijn ding laten doen (en wie dacht dat we de dag nog zouden meemaken dat een links blog hiervoor pleit, simpel omdat ze dan ietwat rechtse Zwitsers zouden kunnen shamen?) heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spam

@KJH Valse tegenstelling. Grenzen openhouden voor mensen heeft niets te maken met ‘ongebreideljk de markt zijn ding laten doen’.

Je T-shirts in Bangladesh laten maken is precies hetzelfde als een Afrikaan je WC laten schrobben. Het enige verschil is of je het al dan niet zelf ziet gebeuren en je geroepen voelt iets aan de werk- en leefomstandigheden te doen. Ik (jij noemt dat ‘links’) zou graag zien dat ‘we’ zowel voor de T-shirt- als de schoonmaker beschermende wet- en regelgeving hadden om ze een menswaardig bestaan te geven en netjes te belonen voor hun diensten.

‘Rechts’ is juist van de laissez-faire. Maar dan liefst wel ergens uit het zicht zodat het niet al te veel aan je schuldgevoel knaagt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4: Ik bepleit niets in dit artikel, ik meld alleen de tweede poging van de SVP om het vrij verkeer van personen voor hun eigen land te beperken. Het is vergelijkbaar met de Brexit. Wat het land goed uitkomt in de relaties en verdragen met de EU wil men graag behouden, maar wat -althans in de ogen van de SVP- minder goed uitkomt, daar willen ze van af. Zo simpel is het.

Ik zie ook best de nadelen van het misbruik dat door werkgevers wordt gemaakt van het vrije werknemersverkeer, maar ik betwijfel of de SVP handelt uit sociale motieven. Zoals ze zelf zeggen: we willen het zelf allemaal bepalen. OK, maar dan moet je geen verdragen sluiten met andere landen waar altijd wisselgeld in zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joop

@3.

Hahaha, politici leven inderdaad niet in hun eigen zeepbel, maar gecreëerd door de beleidsambtenaren.

Dat je allergisch bent voor het woord ‘volk’ wist ik wel, de massa is dom, de elite weet beter.

Jammer, dat de lager opgeleiden mensen wel naar dit soort referenda neigen, omdat hun zaken worden onthouden door diezelfde elite. Want die houden zich niet meer bezig met onderin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: “de massa is dom, de elite weet beter.”
Hé wat gek, daar komt ineens een aap uit de mouw piepen. Ik maak uit de woorden die je me in de mond legt op dat de elite geen deel is van het volk? Dat maakt je eerdere opmerking over het referendum wel wat raar, want daarin spreekt dus niet alleen “het volk”, maar ook de rest van de stemgerechtigden zich uit. Ergens wel fijn dat je gewoon reageert op de stelling dat er niet een het volk is met een stropop waarin je eigenlijk mijn stelling bevestigt.

“omdat hun zaken worden onthouden door diezelfde elite. Want die houden zich niet meer bezig met onderin.”
Daar heb je verkiezingen voor. Je kan ook gewoon op een andere partij dan de VVD (in mindere mate PVV, CDA, SGP, D66) stemmen, waar men zich wat minder bekommert om het veilig houden van de centen van de elite en wat meer met wat er onderin gebeurt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joop

@8.

Daarvoor heb je referenda zoals deze, hoef je niet te stemmen voor behoud renteaftrek VVD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Kisbaba

Blijft natuurlijk de vraag waarom er steeds meer “xenofoben” zijn. Zal ongebreidelde immigratie van andersbeschaafden dan toch ook nadelen hebben? Mijn idee is dat juist de immigranten zich laten kennen als ware xenofoben en racisten. Geldt natuurlijk niet voor een ieder maar wat zit daar een haat en afgunst ten opzichte van westerlingen. Je vraagt je af waarom ze hier eigenlijk heen komen. Is een levenslange uitkering dat echt allemaal waard?

Zwitserland en eerder Engeland en noem maar op maken duidelijk dat zonder grenzen iedereen verliest. In Europa vooral de onderklasse.

  • Vorige discussie