1. 1

  Je moet dit gegeven, if i may, wat in breder context plaatsen. In dat land wordt elke vraag opgeworpen en door de meute gewogen, die zijn dat gewend.. Dus niet stellen dat “Zwitsers de klok willen terugdraaien”.

  Sta je daar elke vrijdagavond op het dorpsplein met twee kaarten. De vraag komt..wilt u dit of dat (dik pak info thuis gekregen) Je steekt een kaart op, een dit of dat, en een laserstraal straalt over de kudde. Op een display zie je de uitslag. Omdat er veel vragen worden gesteld is men aldaar over het “NEE want ze vragen me wat” heen.

  De middenmoot weldenkende wint..europa ja..Schengen ja etc. Ik stond erbij en zag en deed het.

 2. 3

  Tis een golf gewaardeerde. What goes up must go down..ik wacht..mijn dochters skateboard staat klaar:)

  Zwitsers bestaan niet. Toen ik daar 2 jaar woonde bleek dat elke Zwitser ergen anders een root had. Ze lijken conservatief maar zijn het, in het stemhokje en in kenniskring niet.

 3. 4

  @3: Even goed stemt toch een kwart van de Zwitsers voor de openlijk racistische Volkspartei. Dat is meer dan op de PVV bij ons. Ook heeft het minarettenverbod een meerderheid gekregen. Mogen we dan niet concluderen dat er in Zwitserland toch een grote conservatieve/extreem-rechtse stroming is?

 4. 5

  Euh, Crachàt, waarom toch altijd dat denken in tijdbalken, alsof we een bepaald punt gepasseerd zijn en je dan verontwaardigd afvragen waarom we dat punt niet zijn voorbijgestreefd ?

  omdat we moorden in cohorten, daarom.
  daar helpt geen lieve moedertje aan, en al helemaal geen vadertje tijd(balk).

 5. 7

  omdat er nu geen doodstraf in Zwitserland is, Henrik. Beetje raar om eeuwen als graadmeter te nemen voor iets wat slechts generaties kunnen overzien.

  het was te uitnodigend, Karl, om in één zin over Zwitserland niet ‘koekoek’ aan ‘klok’ toe te voegen.
  De doodstraf, is die ook ergens uitgevonden? In Zuid-Duitsland, perhaps?

 6. 8

  Negatieve waardering voor dit Zwitsers initiatief op een forum waar doorgaans islamisering met bijbehorende sharia onder het mom van multiculti wordt aangeprezen. Merkwaardig. Leg eens uit waarom de ene doodstraf beter is dan de andere?

 7. 9

  Don’t worry:

  “Switzerland is a member of the Council of Europe, which has made abolition of the death penalty a prerequisite for membership.”

  Of ze moeten een Geertje willen doen.

 8. 10

  @8: Ik weet dat je de discussie weer naar je lievelingsonderwerp loopt te draaien, maar er wordt hier nergens de doodstraf (al dan niet in het kader van de sharia) aangeprezen.

 9. 16

  het was meer en luchtig opmerkingetje, Larie.
  Doodstraf is natuurlijk zo oud als het concept stamhoofd – maar men zou wel omgekeerd kunnen redeneren: doodstraf word erger naarmate men in de tijd naderbij komt, denk ik. Dostojevski en zijn gepassioneerd betoog ertegen, bijvoorbeeld, kon enkel dàn, wanneer de Franse revolutie met de egalitefraternitehumanite gepasseerd was.