Zwijgende meerderheid

COLUMN - Zwijgende meerderheid, waar was je al die tijd? Wie ben je? De doden zijn en blijven tot in eeuwigheid de zwijgende meerderheid op aarde. Maar jij bent opgestaan, al zwijg je als het graf. Silent Majority. In de roerige jaren 60 zette Nixon jou op de kaart als excuustruus voor de Vietnamoorlog. Dus werd jij in deze vuile oorlog het stille tegengeluid om luidruchtige demonstranten tegen te spreken

Volgens Donald Trump ben je alive and kicking in het beloofde land en steun je zijn anti-migratie campagne tegen de Mexicanen. Zwijgende meerderheid, nu duik je op in Nederland en je wint aan populariteit. Elke film geeft je gelijk: You have the right to remain silent.

Men roept dat we je serieus moeten nemen. Opiniepeilers willen weten wat er bij je leeft, zwijgende meerderheid. Ben je een mogelijke oplossing voor alle problemen op ons pad of ben je juist het grote onbekende gevaar? Wie zwijgt, stemt toe. Maar met wat stem jij nu allemaal in? Eerst was je stille Charlie, nu zwijg je mee met Geert, zegt Maurice de Hond. Hoe heeft de Hond lucht gekregen van jouw spoor? Ruikt hij je angstzweet?Je bent het Hart van Nederland, je houdt van Holland en je bakt met heel Holland mee. Je kijkt stilzwijgend naar de tafels vol spuiende minderheden bij Jeroen, Umberto, Twan of Matthijs. Maar je zit er nooit zelf. Ook jouw Wereld Draait Door, maar niemand is benieuwd naar jouw top vijf aan ergernissen.

Zwijgende meerderheid, je doet gewoon je werk, met je kop onder het maaiveld terwijl anderen wel tijd hebben en nemen om asociaal los te gaan op de sociale media. Je vraagt je af waar ze de tijd vandaan halen om anderen constant af te zeiken en te beledigen.

Zwijgen in alle talen

Je bent een zwevende kiezer en toch zeggen ze dat je stemt met je voeten door meestal weg te blijven als er gekozen kan worden. Politieke partijen zeggen dat ze al jouw zorgen delen. Eenmaal op het Haagse pluche doen ze niets meer om je zorgen weg te nemen. Toch zeggen alle partijen voor en namens jou te spreken en te weten wat jij denkt. Wie zwijgt stemt toe, zeggen ze. Dus jij stemt altijd toe door te zwijgen in alle talen.

Zwijgende meerderheid, soms ben je moslim en wil men dat je je schaamt en uitspreekt tegen het geweld van een zotte ziedende minderheid die geweld verheerlijkt uit naam van jouw geloof. Soms ben je geen moslim en maken ze je bang voor testosteronbommen die je dochters verkrachten. Ben je voor of tegen, vraagt iedereen zich af. Of ben je beide en maak je je alleen zorgen om de grote aantallen vluchtelingen en stelt maximale soberheid je gerust? Maar wat is sober en wanneer is sober te sober. En wanneer doorbreek je hierover het zwijgen?

Welke leider

Welke leider heb jij nodig, zwijgende meerderheid, om jouw mening te ventileren? Wat moet jouw ideale leider doen of zeggen? Of moet hij juist zwijgen om je te kunnen horen? Zwijgende meerderheid, je vindt vrijheid van meningsuiting belangrijk je maar hoeft niet alles te zeggen. Je bent niet van de extremen, niet radicaal, je zoekt de nuance. Hoe en wanneer verkondig je jouw woord?

Zwijgende meerderheid, let alsjeblieft op want Anything You do not say can and will be used against You.

Deze column van Remco van der Veen (directeur Healthcare van Cordaid) verscheen eerder op Vice Versa.

Reacties zijn uitgeschakeld