Zwartboek scoort bij Amerikaans bioscooppubliek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Black BookHoewel de New York Times Zwartboek ?onwaarschijnlijk vulgair? noemt, ontvangen Amerikaanse bioscoopbezoekers Verhoevens film met gejuich. Draaide de film tijdens haar eerste weekend slechts in negen zalen, drie weken later is Zwartboek te zien in vrijwel elke grote stad aan de oost- en westkust van de VS.

Donderdagavond, het Union Square Regal theater in New York. Om kwart voor elf druppelen enkele bezoekers de zaal binnen. Allen klaar voor een lange zit, want de film duurt 2 uur en 25 minuten.Terwijl de Nederlandse taal door de Amerikaanse bioscoop schalt, tel ik 22 mensen. Geen slechte score voor een film die tot diep in de doordeweekse nacht duurt.

In een van de weinige rustige momenten die Zwartboek kent, meen ik enkele zuchten te horen. Maar als ik na afloop met bezoekers spreek, hoor ik weinig negatieve geluiden. ,,Ontroerend, prachtig hoe de film de sterke en zwakke kanten van de menselijke geest weet te illustreren?, zegt de 61-jarige John Smith, die mijn ongelovige blik tijdens het uitspreken van zijn naam opmerkt en prompt zijn rijbewijs laat zien.

Kathleen (20): ,,De film is echt heel goed gemaakt en geeft een andere blik op de holocaust. Normaal gesproken zijn in films de nazi?s slecht en de verzetsmensen goed. De realiteit is minder simpel en dat laat Verhoeven zien?. Ook Melanie (32), is onder de indruk: ,,De mix tussen historische fictie en moderne actie is prachtig?.

,,Dit verhaal werkt alleen als je het als pulp beschouwt?, schreef Manohla Dargis, recensent van de New York Times. Als een expert zich zo vernietigend over Zwartboek uitlaat, dan moeten bioscoopbezoekers toch ook wel wat kritiek hebben? Kathleen: ,,Oké, de film duurde een kwartier te lang?. Melanie: ,,En iets te veel plotwendingen. Iedereen keert zich tegen elkaar en dat wordt op een gegeven moment vermoeiend.? John Smith weet geen kritiekpunt te bedenken: ,,Het is gewoon een prachtige film?.

Ook op de website International Movie Database (IMDB), ?s werelds grootste filmarchief, doet Zwartboek het goed. Nadat 4.063 bezoekers hun stem hebben uitgebracht, scoort de film een bijzonder hoog cijfer van 8 op de schaal van 10. In fora van de site roepen bezoekers dat het oorlogsverhaal een Oscar voor beste buitenlandse film verdient.

Over de kwaliteit van Zwartboek vliegen de culturele elite en de bioscoopbezoekers elkaar in de haren, maar over één ding zijn ze het eens: hoofdrolspeelster Carice van Houten is geweldig. Volgens de New York Times speelt ze op ?enorm energieke wijze? haar rol. John Smith: ,,Ze is een hele goede en bovendien sexy actrice?. ,,Van Houten is fantastisch?, juicht Melanie, waarna ze haar relaas besluit met een compliment van de ene vrouw aan een andere: ,,Nice boobs?.

Zwartboek, Black Book in Amerika, leverde tot nu toe 696.221 dollar op en wordt in 52 zalen vertoond. In haar openingsweekend scoorde de film relatief hoger dan Quentin Tarantino?s Grindhouse. Distributeur Sony heeft aangegeven het aantal vertoningen gestaag op te voeren.

Reacties (2)

#1 Obscura

Was van de week in London…. Daar hingen juichende filmposters van Black Book… “Beste oorlogsfilm ooit gemaakt”, “first class movie” etc. En allemaal quotes uit gerenommeerde kranten.
Maar in de lokale metro stond juist die dag ook een verhaal over hoe theater- en filmproducenten zeer slecht besproken films door middel van een of twee in de recensie voorkomende positieve geluiden presenteren als een bejubeld meesterwerk. Zo kreeg We Will Rock You, de musical gebaseerd op muziek van Queen, herhaaldelijk maar 1 van de 5 of 6 sterren, maar juicht de poster over een supermusical.
En toen wist ik niet meer wat ik geloven moest, over Black Book…
Leuk dat Ernst-Jan echt op onderzoek is uitgegaan!

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

Ook altijd leuk is de verzameling recensies over ´Black Book´op Rottentomatoes.com.

´A furious mix of sex, violence, and moral relativism, Black Book is shamelessly entertaining melodrama.´

  • Vorige discussie