Zwaarlijvigheid is besmettelijk

Als een van uw vrienden zwaarlijvig wordt dan heeft u zelf 57% meer kans om dat ook te worden. Onderzoekers van de University of California en de Harvard Medical School hebben dit aangetoond uit data van een grootschalig gezondheidsonderzoek dat teruggaat tot 1971. Opvallende conlusie uit het onderzoek is dat vrienden die 800 kilometer bij elkaar vandaan wonen elkaar ook kunnen ‘besmetten’ met obesitas. Dit gegeven is voor de onderzoekers aanleiding om te stellen dat vooral sociale normen (“wat is normaal?”) en niet voedingsgedrag bepalend zijn voor het krijgen van obesitas. In other words, the idea of what constitutes a normal weight travels more easily across distance than do behaviours – such as exercise and eating routines. (Science). Als lid van een uitdijende bloggemeenschap vraagt u zich natuurlijk direct af wie u hier kan besmetten met obsesitas? Wie van de reaguurders praat hier met zijn/haar vettige praatjes u die zwembandjes aan en wiens magere reacties houden uw gewicht op peil?

 1. 1

  Zeggen de vrienden die je hebt niet meer over de sociale klasse waarin je verkeert?

  En is de correlatie tussen sociale klasse en overgewicht niet ook al jarenlang aangetoond?

  M.a.w., zijn deze vriendschappen wel een oorzaak?

 2. 3

  Die is inderdaad grappig @Spuyt12. Heel Amerika wordt obees en men pinpoint naar 1 bepaalde oorzaak…. zelfs vrienden die elkaar 15 jaar niet hebben gezien zijn dik geworden.

 3. 4

  Deze dikke kinderlokker (30) was op school toch een vrij populaire jongen. Wat zouden zijn klasgenoten van toen eigenlijk wegen…. We’re on to something here…

 4. 7

  Overigens loopt de causaliteit natuurlijk de andere kant op: dikke mensen zijn gezellig, en hebben dientengevolge meer vrienden.

 5. 11

  lol @ dicky van boog

  Ik heb zelf de BMI van een gemiddelde etiopiër, maar daar zie ik in mijn omgeving weinig van terug. Ik moet zeggen dat de vriendin wel ietsje afgevallen is sinds we samenwonen, dus wie weet. Verder wat mescaline zegt over memen (memes?) natuurlijk.

 6. 13

  @zmc

  Het leven is een aangeloten reeks lulligheden voor magere mannetjes die op volle of zelfs moddervette vrouwen vallen, daar kan dit er nog wel bij.