Zuid-Amerika: speculeren en ouwe koeien

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND - De Latino media werden de afgelopen week beheerst door non-nieuws en speculatie over Chávez en de Falklands. Daar doen wij natuurlijk vrolijk aan mee.

Dat Chávez ernstig ziek is en volgens velen zelfs op sterven ligt, is oud nieuws. Deze week ging het met name over wat er komende donderdag moet gebeuren, als El Comandante officieel zou moeten worden ingezworen. Politieke crisis? Doormodderen? Nieuwe verkiezingen? Onder meer de BBC kopte met “Het leven na Chávez” en “Wat er gebeurt na 10 januari” – maar veel duidelijker wordt het er niet op. Speculeren kan je leren. Correspondent Jan-Albert Hootsen verwacht zegt dat er eenpaleisburgeroorlog in het Chavismezou kunnen ontstaan tussen militair Diosdado Cabello en burger Nicolás Maduro – maar eigenlijk zoals Hootsen zelf ook aangeeft geldt eigenlijk voor iedereen “speculeren kan je leren.” Donderdag wordt een interessante dag, volgende week dus ongetwijfeld meer hierover.

Dat Argentinië de Falklands, of Malvinas, terug wil van het Verenigd Koninkrijk is ook eigenlijk geen nieuws. Presidente Kirchner gebruikt het onderwerp al jaren als rally ‘round the flag‘ strategie en lijkt dat, nu haar binnenlandse steun afbrokkelt in het zicht van grote problemen, weer te doen. In de nieuwste aflevering van de Falklands/Malvinas-soap ging Kirchner niet meer direct naar Cameron – eerder mislukte haar poging om hem een brief in handen te duwen – maar plaatste ze een ingezonden stuk in the Guardian. Waarop de Britse tabloid The Sun dacht: dat kunnen wij ook! Voor een inzichtelijk kijkje naar de verschillende claims zie dit stuk van CNN – en smul van de briljante comment eronder door ene ‘Blighty’. Machtig mooi.

Dat José ‘Pepe‘ Mujica, president van Uruguay, een simpel bestaan leidt zonder de extravagante luxe van veel andere staatshoofden, is ook al tijden bekend. Toch is het portret dat The New York Times van Mujica schetste zeer de moeite waard en goed voor een paar mooie quotes over wat een goed leider zou moeten belichamen, hoe hij denkt over peilingen en wat zijn visie op materiële welvaart is. Disfrútalo!

Reacties (3)

#1 Jan-Albert Hootsen

Dank dat je mijn blog aanhaalt, maar het is alleen niet helemaal correct. Ik schreef niet dat ik een paleisburgeroorlog in het chavisme´verwacht´, maar dat het ZOU KUNNEN, direct gevolgd door de zin ¨Dat is speculatie, uiteraard¨, in een blogpost die specifiek gaat over het feit dat we niets weten en dat er volop wordt gespeculeerd.

Zo´n stellige uitspraak zou ik in het huidige onzekere politieke klimaat mbt tot Venezuela niet snel durven doen ;-)

  • Volgende discussie
#2 frankw

Wat een prachtig artikel over Mujica, de president van Uruguay. Nooit geweten dat aar een independent-minded president woont die veel weg heeft van Nelson Mandela. Dank!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Simon van Woerden

@1: dank voor je comment en correctie Jan-Albert – heb ’t aangepast.

  • Vorige discussie