Belo Monte-dam, media-bedreiging (alweer), verkiezingsstrijd

Foto: Een andere reuzedam in Brazilië, de Sobradinho dam in deelstaat Bahia (Wikimedia / Luan)
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Latijns-Amerika: de Belo Horizonte Monte-dam, de stroom berichten over geweld tegen media en journalisten duurt voort, en de Venezolaanse verkiezingsstrijd wordt ook in het parlement zelf gewelddadig.

Om met het laatste te beginnen: sinds de nipte verkiezingsoverwinning van Chavista-kandidaat Nicolas Maduro op diens rivaal Henrique Capriles is het onrustig in Venezuela. Gewelddadige incidenten na de verkiezingen eisten al zeven dodelijke slachtoffers en Capriles’ formele betwisting van het resultaat bij het Venezolaanse Hooggerrechtshof betekent dat de bron van de spanning voorlopig blijft voortbestaan. Die spanningen leiden ook tot hevige botsingen in het parlement. Oppositieleden gingen met een spandoek in protest tegen het besluit van Chavista-voorzitter Diosdado Cabello om alleen parlementsleden spreekrecht toe te kennen die de overwinning van Maduro erkenden. Vervolgens ontstond een knokpartij tussen regerings- en oppositieleden, waarbij rake klappen vielen.

Niet alleen de oppositie in Venezuela, ook journalisten moesten het deze week weer ontgelden in Zuid-Amerika. Met name de moord op twee zoons (20 en 21 jaar oud) van een Mexicaans onderzoeksjournalistenkoppel is een nieuw dieptepunt in dit thema – hoewel de moorden volgens autoriteiten niet in verband staan met het journalistieke werk van de ouders. Maar de cijfers liegen er niet om: geweld tegen journalisten leidt nauwelijks tot veroordelingen. In Colombia overleefde onderzoeksjournalist Ricardo Calderón een kogelregen, die volgens hemzelf ook direct in verband staat met zijn werk. Op Twitter was #NoNosCallarán (ze zullen ons niet doen zwijgen) trending topic. Dezelfde situatie van straffeloosheid die in Colombia en Mexico heerst leidt ook in de rest van het continent tot grote zorgen over het toenemende gevaar voor (lokale) journalisten.

Tot slot een mooi lang stuk van The Economist over het Belo Horizonte Monte-project in Brazilië – een onderwerp dat nog onderbelicht is gebleven in de Elders: Zuid-Amerika afleveringen tot nu toe. De altijd keurige Economist heeft lovende dingen te zeggen over het project en gooit er zelfs een woordgrapje in. Meer over de invloeden van het project op omwonenden en de natuur in volgende afleveringen – gaat u tot die tijd vooral, graag zelfs, loos in de comments.

Reacties (6)

#1 objectief

Met de dood van Chavez hoopte de VS weer een pro VS regime te hebben in Venezuela.
De VS zal dus alles doen de huidige president ten val te brengen.
Opstanden in de achtertuin kunnen niet.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ook dat alweer aangehaalde “nipte” aan die overwinning. Het verschil bedroeg anderhalf procent. Dat is bij presidentsverkiezingen in andere landen (bijvoorbeeld in de VS) wel eens minder geweest, zonder dat dat de erkenning van de president in de weg stond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christiaan

Belo Monte, niet Belo Horizonte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Peakoil wordt ook voor Brazilië een probleem.
De olieproduktie is het afgelopen jaar gedaald.
En om de subsalt-olie uit het Santos-bekken (waar iedereen zo enthousiast over was in 2007!!!) naar boven te halen zijn gigantische investeringen nodig.
Waarschijnlijk blijft die olie daar voor altijd liggen op kilometers diepte. En is Brazilië binnenkort opkomende economie af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Simon van Woerden

@3 Fixed. *shameface*
@2 De grootte van het verschil doet niets af aan de legitimiteit – al was het een enkele stem. Dat probeer ik ook niet te suggereren cq impliceren. Komt het wel zo over? In mijn optiek is een verschil van minder dan pakweg 5% simpelweg ‘nipt’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Punt is dat alle media keer op keer dat nipte herhalen (hetgeen lang zo consequent niet wordt gedaan bij andere nipte uitslagen), alsmede de niet-erkenning door de verliezer (en dat inmiddels toch al dik drie weken na dato). Jij zal er allicht geen bedoelingen mee hebben, maar veel media proberen heel duidelijk een frame te leggen.

  • Vorige discussie