Zuid-Afrika | Voetbalgeweld

Deze week is John Verhoeven hoofdredacteur van onzeWereld op pad in Zimbabwe, in het kielzog van een delegatie van FNV Mondiaal, met voorzitter Agnes Jongerius, en hoofdbestuurder Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond. Hieronder volgt zijn eerste bijdrage aan Sargasso nog vanuit Zuid-Afrika.

voetbal1_klOp pagina 3 van The Star staat in de maandagkrant van 22 juni een welwillend verslagje van de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Italië in de Confederations Cup, dezer dagen in Zuid-Afrika. Het was een prachtige pot, lezen we, al blijft het een beetje raden naar de einduitslag; want die wordt niet genoemd. (het werd, geloof ik, 3-1).

De Confederations Cup is eigenlijk geen echt voetbaltoernooi, maar een soort generale repetitie met publiek. Het spektakel dient maar één doel: het is een gigantische oefening voor de wereldkampioenschappen voetbal die hier volgend jaar worden gehouden. Volgend jaar worden een miljoen supporters verwacht, nu zijn het er nog een stuk minder.

Maar dat maakt de straatbandieten hier niets uit, ook voor hen is het een generale repetitie. En dus heeft The Star van maandag 22 juni op haar voorpagina, naast een enorme foto van zingende Braziliaanse supporters, een stevig artikel over overvallen, inbraken en straatdiefstal. Tientallen supporters blijken overvallen, sommigen zelfs in hun gehuurde huisje, zoals een ongelukkige Duitser in Johannesburg. Anderen kregen zomaar een pistool op de neus. Daar zijn voetbalsupporters niet aan gewend, net zo min trouwens als de Britten die zondag in Durban een rugbymatch bijwoonden tussen hun eigen Lions en de Zuid-Afrikaanse Springboks.

Straks rijdt hier ook een oranje karavaan door het land, een blije bedevaart van supporters van oranje. Verreweg de meeste beschikbare campers in dit land zijn nu al geboekt door de organisatie. Over de veiligheid van deze supporters doen Nederlandse officials en de FIFA nogal luchtig. Maar Jan Willem van der Pol niet.
“Dat wordt straks een immens probleem”, voorspelt Jan Willem, een rijzige, kale man met een jongensgezicht die er helemaal niet uitziet als de politiebeambte die hij toch echt is. Jan-Willem is hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond en maakt van de tussenstop in Johannesburg gebruik om zijn collega’s van de Zuid-Afrikaanse politiebond te ontmoeten. Ze zijn blij elkaar te zien, het gaat goed met de bond, die nog dateert uit de tijden van de apartheid en toen als illegale bond al steun kreeg van de Nederlanders. Nu is de die bond, de POPCRU, ruim 130.000 man sterk en zó succesvol (lees: machtig) dat zelfs blanken er lid van worden. Dat lijkt me een bewijs van kwaliteit, als ik dat zo mag zeggen.

  1. 1

    Beetje een ‘hak-op-de-tak’ verhaaltje vind ik het. Ik zou graag weten wat meneer Jan-Willem nou werkelijk van plan is om de Nederlanders van veiligheid in Z-A te garanderen tijdens het WK..

  2. 3

    De uitslag was trouwens 3-0. Maakte ook nog wat uit, want bij 3-1 had de VS gisteren niet Spanje met 2-0 naar huis kunnen sturen.