Zuid-Afrika overweegt referendum terugkeer doodstraf

Op Sargasso is regelmatig plaats voor gastbijdragen. Dit maal weer een stuk van Ivo Evers. Hij blogt momenteel zelf op South African Ivanhoe en loopt stage The Herald in Port Elizabeth.

Als het aan ANC-president Jacob Zuma ligt, komt er een referendum over het weer invoeren van de doodstraf in Zuid-Afrika. Vooruitlopend op deze beslissing hield de nationale omroep South African Broadcasting Corporation (SABC) een poll. Wat bleek? 98% van de stemmers is voor. Is dat schokkend? Valt wel mee.

De doodstraf zal waarschijnlijk niet komen (er is een grondwetswijziging nodig om het door te voeren, iets waar dit land niet snel aan beginnen zal) maar het geeft wel aan dat er naar draconische maatregelen gezocht wordt om de groeiende ciminaliteitsproblemen waarmee het land kampt het hoofd te bieden. Zuma nam zelfs het woord crisis in de mond toen hij deze week sprak over de misdaadcijfers in zijn land. Wapens ter zelfverdediging verbieden is onacceptabel, want hoe moet je dan overleven in de straten van bijvoorbeeld Johannesburg?

Het nieuws in dit land wordt beheersd door rechtszaken. Moord en verkrachting zijn aan de orde van de dag. De daders tonen zelden spijt en veel mensen denken dat levenslang niet niet de gepaste straf is. Bovendien zitten veel criminelen niet hun volledige straf uit (ook in moordzaken) en een gevangenis wordt als luxueus gezien. Psychologische hulp voor de daders is schaars; ze komen vaak terug in de samenleving zoals ze eruit zijn gehaald.

Als het zou komen tot een bindend referendum, dan heeft Zuid-Afrika snel weer een doodstraf. Het wordt door vele lagen in de bevolking gezien als het perfecte afschrikmiddel in de strijd tegen de overal aanwezige criminaliteit. De reden het niet te doen is de alom gerespecteerde constitutie. Nelson Maldela is ook tegen: zonder zijn steun wordt het praktisch onmogelijk de grondwet te wijzigen, ook al wordt hij dit jaar 90 en leeft hij een grotendeels teruggetrokken bestaan.

  1. 2

    Het geeft helemaal niet of Zuid-Afrika de doodstraf weer instelt. Iedereen die de gevangenis ingaat in Zuid-Afrika, krijgt de ‘AIDS-doodstraf’. Terwijl AIDS onder de Zuidafrikaanse bevolking buiten de gevangenissen nu op zo’n 8-million besmette zielen staat – de bevolking telt in totaal 47-million plus nog eens 5-million vluchtelingen uit de rest van Afrika — heeft volgens de gezondheidsdiensten van het ZA gevangeniswezen, meer als 70% van ALLE mannelijke gevangenen AIDS. Bovendien sterven ze er zeer snel aan want in Zuid-Afrika heerst ook nog de neven-besmetting van een ongeneesbare vorm van tuberculose (tbc) onder AIDS-patiënten. Als ze deze vorm eerst ontwikkeld hebben, sterven ze binnen vijf WEKEN aan wat ze in Zuid-Afrika nu TURBO-AIDS beginnen te noemen: de officiële doodsoorzaak is dus tuberculose, maar dan hebben ze ook altijd AIDS.

    Dus het heeft helemaal geen zin of de doodstraf er is of niet – een gevangenisstraf van een dag kan al je dood wegens sodomie betekenen – je zal dan sterven aan AIDS. Want er is niet een gevangene in ZA die kan ontsnappen aan de sodomie-kultuur die er in ZA gevangenissen heerst. Zelfs mensen die maar een paar uur in de politiecellen moeten zitten wegens verkeersovertredingen, worden dikwijls in overbevolkte cellen gegooid met zware kriminelen. Dan komen ze er dus groepsverkracht uit en moeten hun verkeersovertreding dus betalen met de AIDS-doodstraf.