Zoveelste zinloze bezoek Dalai Lama

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Dalai Lama (Foto: Flickr/FerneMillen)

Na de de grootmoefti van Syrië, de Patriarch van Constantinopel en Opperrabbijn Sacks was gisteren de Dalai Lama aan de beurt om het EU parlement toe te spreken. Blijkbaar heeft het Parlement behoefte aan een godsdienstige dialoog, al opperen sommigen terecht dat een rede geen dialoog maar een preek is. Deze gebeurtenis is blijkbaar zo bijzonder dat VVD-leider Jules Maaten en een aantal collega’s 24 uur hebben gevast. Onderwijl bekende lolbroek Dalai dat hij zelf heerlijk ontbeten had.

Ik vraag me ernstig af wat dit soort bezoeken voor zin hebben. Het is duidelijk dat Tibet niet onder het juk van China thuishoort, maar het is even duidelijk dat het uitzicht op verandering nihil is. Het argument dat extra aandacht voor de situatie alleen al helpt is door de recente Olympische Spelen wel om zeep geholpen. Het zwalkende EU-beleid over de Tibet-kwestie helpt ook niet. Meer dan wat morele steun lijkt de EU niet te kunnen geven aan een land dat bezet wordt door een economische en nucleaire grootmacht.

Reacties (6)

#1 marc

Wat voor zin dit soort bezoeken hebben vraag je je af.
H.H. Dalai Lama geeft hier onderricht en een lezing over het boedhisme.
Lijkt me zinnig genoeg.
Marc

  • Volgende discussie
#2 Johannes M

Wat voor zin?

Als je op het bezoek van H.H. Dalai Lama bent geweest, en het onderricht goed hebt begrepen, dan zou het zinnig zijn om commentaar te geven. Maar je afvragen wat voor zin het heeft zonder kennis van zaken is smakeloos.

Johannes M, Amsterdam

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 blabal

Dit artikel, uitdrukking gevend aan de zinloosheid van de aanwezigheid van een grote onafhankelijke en liefdevolle geest, getuigd niet alleen van kortzichtigheid maar laat des te duidelijk merken dat schrijver behoort tot de verloren generatie.
De generatie die geen taal en rekenonderwijs nodig had, de generatie die niet hoefde te lezen, de generatie waarbij dementie al op 30-jarige leeftijd heeft toegeslagen, de generatie waarbij vooral het uitoefenen van geweld als voorname onderscheiding wordt gezien, het zgn. primatengedrag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Wel goed lezen:

– dit artikel gaat niet over zijn recente bezoek aan Nederland, maar een bezoek van vorig jaar aan het EU parlement

– dit artikel gaat over de effectiviteit van de Dalai Lama als politiek leider. Al zijn bezoeken hebben onafhankelijkheid van Tibet niet dichterbij gebracht

– dit artikel gaat niet over zijn boodschap als boeddhistisch leider. Opmerkingen als @3 zijn dus tamelijk misplaatst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Frisco

Ach, het onderdrukken van de aanhangers van Dorje Shugden wordt op den duur ook vermoeiend en zo is die vent er weer eens lekker uit. Beetje mooi weer spelen hier en daar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 wout

De dalai lama? Net zo geweldig als de paus.

  • Vorige discussie