Zomerrecesvraag: favoriete kabinet

Heerlijke, lege zomer (Foto: Flickr/victor_nuno)

Terwijl de gangen van de Tweede Kamer leeg en eenzaam blijven en hele ministeries leegstromen naar Zuid-Frankrijk voor het politieke reces gaat GeenCommentaar gewoon door met het stellen van de politieke vragen waar we door de waan van de dag normaal geen tijd voor hebben. Daarom aan u deze zomerrecesvraag: welk Nederlands kabinet uit de geschiedenis vond u het beste? En waarom? En, omdat we u ook uw pleziertje gunnen, welke vond u het slechtste?

 1. 2

  @1

  Paar 1 mee eens.

  Balk 1 kan je eigenlijk niets van vinden. Die zaten zo kort dat ze feitelijk niets fout hebben kunnen doen.

  Ik ga voor Balk 3, het meest staatsrechtelijke monstrum (en dan bedoel ik niet Verdonk zelf) dat Nederland in tijden heeft voortgebracht

 2. 3

  Minst slecht: Paars 1 en 2: Behalve privatiseringen kan ik mij weinig herinneren wat mij echt tegenstond. Zalmnorm, euthenasie, Betuwelijn staan mij in positieve zin nog bij.

  Meest slecht: Balkenende 4: Gristenrepressie, Fitnapaniek, Prachtwijken, Cartooncommissie, Overstormleider Ballin, 31 November, 100 dagen rondkijken en vervolgens niets doen…

  En wat Martijn zei: vroegah was alles beter, maar daar was ik niet zelf bij.

 3. 4

  Beste: Paars-I, vanwege geen CDA, destijds een frisse wind.

  Slechtste: Balk-I. Ik snap dat Laurens vindt dat we Balk-I te kort hebben meegemaakt, maar ik denk dat de redenen daarvoor ook gelijk de argumenten zijn om dat kabinet het slechtst te noemen. Het zou evenwel best kunnen dat ik over 2,5 jaar, als het huidige kabinet ook geschiedenis is, denk dat Balk-I het tweede slechtste kabinet was.

 4. 5

  Balkenende-1 telt eigenlijk niet. Als we dat als kabinet serieus zouden nemen is het natuurlijk het slechtste, maar goed. Het was meer alsof de gebruikelijke politiek een paar maanden was afgelast, en in plaats daarvan in de Kamer standup-comedy werd opgevoerd. Afgezien daarvan is het slechtste in mijn herinnering Lubbers-3, dat was echt pure malaise. Het beste is voor mij Paars-2, omdat we toen zo ver zijn gekomen om euthanasia en het homohuwelijk legaal te maken, en daarmee als land eventjes international voorop liepen.

 5. 6

  Kok 1 had de tijd en het economisch tij mee. Wel een prima kabinet, met o.a. een minister voor Grote Steden en Minderheden – door het CDA nog smalend ‘de minister van Spek en Bonen’ genoemd. Jammer dat van Boxtel niet meer armslag had. Verder was er geld genoeg, dus weinig problemen.

  Ik heb nog even door parlement.com gebladerd om te kijken naar andere kabinetten. Als ik zo teruglees, denk ik dat het Kabinet De Jong heel positief opvalt: een stabiel kabinet dat in roerige tijden het hoofd (wel) koel wist te houden en ondertussen de AWBZ, WSW en Natuurbeschermingswet invoert en ook op immaterieel gebied stappen zet.

  Het slechtste kabinet is natuurlijk Balkenende 1.