Zomerquote | Stille kracht

zomerquotes3“Zelfs de meest nuchtere Hollander gaat in Oranje gehuld over straat. Na deze overwinning gelooft bijna iedereen in het wereldkampioenschap. Dat zou een geweldige prestatie zijn van een team waarbij eenheid al weken het toverwoord is. Maar de stille kracht van dit Oranje? Juist, dat is de Indo…” (Ed Caffin op Indisch3.0)

Giovanni van Bronckhorst heeft het, Robin van Persie schijnt het te hebben en John Heitinga ook: Indisch bloed. Van Bronckhorst als aanvoerder van Oranje is ook een beetje een ‘postkoloniale revanche’, schrijft Ed Caffin. De Indonesische voetbalbond zou ze graag willen hebben voor in het nationaal elftal: Nederlanders met Indisch bloed die goed kunnen voetballen. Maar die zijn vaak van Molukse afkomst. En zijn erg principieel. Voetbal verbroedert, zeggen ze, maar niet altijd.

Lang geleden, tijdens het WK in 1938, klonk trouwens twee keer het Wilhelmus. Eén keer voor Nederlands-Indië en één keer voor Oranje. Dat alle ‘Indo’s’ het Wilhelmus ook zongen, lijkt ons echter sterk. Een ‘Indo’ van Duitsen bloed die de Spaanse koning eert? Het idee was gewoon te bizar om over na te denken, laat staan te zingen.

Nederlands-Indië ging overigens, gehuld in oranje en met twee ‘totoks’ in de ploeg, in de eerste ronde al keihard onderuit. De wedstrijd tegen Hongarije werd verloren met 0-6. De latere wereldkampioen bleek helaas ietsje beter te kunnen voetballen.

 1. 2

  Hongarije is nog nooit wereldkampioen geworden. Ze haalden dat jaar wel de finale, net als in 1954. Zo zonder groepsfase moet dat toernooi in 1938 een verademing zijn geweest.

 2. 5

  Of check ook de verbroedering op het eerste WK:

  “A disagreement overshadowed the build-up to the match as the teams failed to agree on who should provide the match ball, forcing FIFA to intervene and decree that the Argentine team would provide the ball for the first half and the Uruguayans would provide their own for the second … Monti played for Argentina despite receiving death threats on the eve of the match. The referee was Belgian John Langenus, who only agreed to officiate a few hours before the game, having sought assurances for his safety. One of his requests was for a boat to be ready at the harbour within one hour of the final whistle, in case he needed to make a quick escape.”

 3. 7

  Een halve Molukker is een Indo, en het blijft een semantische dicussie aangezien een indische Nederlander geen Indonesier is.

 4. 8

  Maar alle Indo,s en Molukkers van de eerste of tweede generatie zijn toch alochtoonse Nederlanders volgens de Nederlandse wet?
  Maar zij bevinden zich in goed gezeldscchap .
  Want ook ons konings huis bestaat uit weterse alochtonen .
  En Indo,s en Japanners worden onder de westese alochtonenmeegeteld !
  Maar van uit het oogpunt van Indo,s is het meetellen van japanners als westerse alochtoon een belediging en waar om word hier van uit de organisaties van indo,s niet tegen geprotesteerd , want wie wil er nu gelijkgesteld of vergeleken worden met Jappen van de Indo,s niemand !
  Maar laten de abonnesen trots zijn op hun van Bronkhorst en de rest van Nederland ook want het was een goede fatsoenlijke eerlijke aanvoeder van “”ONS” nationale elftal !
  Maar stel hem en alle Indo,s niet gelijk met de Jappen bij bevolkingsonderzoek dat is en was een schandalige fout van de overheid toch?
  Maar waarom hoor je ook nooit niemand van ons koningshuis hierover ?
  Is dat soms hun Duitse afkomst en val je je familie niet aan ?
  Want hoe je het ook bekijk Duitsland en Japan waren wel bondgenoten in wereld oorlog twee .