Zomerquote | Mallory, Bonnie en Bojana

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

They’ve become more than pure criminals, they’re heroes. They’re violent but they haven’t killed anyone. It’s as if they’re saying, ‘We can beat the technologically superior West with our raw power and intelligence.’ They’re feeding the Western myth of the dark, tribal Balkans — these criminals coming from those wars and woods. [LA Times]

De Balkanese bende ‘The Pink Panthers’ heeft in 10 jaar tijd voor ongeveer 140 miljoen dollar aan juwelen en horloges gestolen over de hele wereld. Luxe boetieks in steden als Parijs, Londen, Monaco en Dubia vormen een geliefd doelwit voor de boeven die een overval vaak binnen 90 seconden afklokken. Interpol heeft 150 tot 200 personen gelieerd aan de roze panters, veelal ruige (maar soms ook olijke) Serven uit de stad Nis. Maar ook een enkele vrouw weet door het kogelvrij glazen plafond te breken, getuige de bevallige mugshot van de 27-jarige Bojana Mitic. Mitic wordt gezocht voor een overval in Dubai voor 3 miljoen dollar, waar wat krakkemikkige beelden van zijn met Sedan’s die over versplinterd glas uit een winkelcentrum wegscheuren.

De jaren van burgeroorlog op de Balkan zijn een vruchtbare voedingsbodem voor criminelen die net even wat nietsontziender zijn dan de agenten die ze achterna zitten. Het dan ook allerminst een garantie dat de bende geweldloos opereert. Een criminoloog uit Belgrado vindt dat de fanbase van de Pink Panthers is gevallen voor een sprookje. Dat de medewerking van de Balkanese politie aan de internationale opsporingsinpanningen niet optimaal is, kent echter een rationele reden: de buit komt vaak ten goede aan de lokale economie.

Het leek mij niet nodig een balkje over Bojana’s ogen te sjoppen: ze ziet er niet uit als een vrouw die erg veel geeft om juwelen, make-up of andere ornamenten.

Reacties (6)

#1 HansR

De Balkanese bende ‘The Pink Panthers’…

Zonder gekheid: pas na drie keer lezen zag ik wat er stond. De eerste keren las ik Balkenendes bende… Kan er niks aan doen. Ongerelateerd, nietszeggend en off-topic. Maar wel gelezen en dus gerapporteerd.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Mooi verhaal en ook wel dito vrouw.
Dat filmpje van die kraak in Dubai ook best cinemafähig. Als ze straks gepakt zijn kunnen ze vanuit de cel tenminste hun filmrechten verkopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

@Carlos; het jammere is dat Bonnie en Clyde toch meestal met een derde ooggaatje eindigen. Als niet van een politieagent die door de chaos totaal in verwarring is, dan wel door iemand uit een nabijgelegen dorp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 SN

“Het leek mij niet nodig een balkje over Bojana’s ogen te sjoppen: ze ziet er niet uit als een vrouw die erg veel geeft om juwelen, make-up of andere ornamenten.”

Als een balkje over de ogen al een ornament is, dan wil ik de vrouwen in jouw leven liever niet leren kennen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Herman

Die Bojana, dat is nou een vrouw naar m’n hart. Bloedmooi en meedogenloos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 kolly

Volgens mij wordt trouwens de stad Niš bedoeld. Een van de weinige mooie plaatsen die ik in Servië gezien heb. En ik naieveling maar denken dat het vast met geld van de EU opgeknapt was ;)

  • Vorige discussie