Zomerquote | De Dolkstoot Draait Door

“Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op. En niet alleen bij mij heb ik begrepen.” (Volkskrant)

Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door, laat deze week in VARA-gids weten dat hij met kromme tenen naar zijn zomervervangers kijkt. DZDD is geen zomervariant van DWDD maar een exacte kopie, echter dan weer zo slecht uitgevoerd dat je het ook weer totaal niet herkent als DWDD, aldus de VARA presentator. Check het zelf even: filmpje.

Wat is dat toch met die lui in Hilversum dat ze en plein publique hun collega’s denken te moeten afzeiken? Hebben van Nieuwkerk en de VARA dan geen zelf geen (mede)verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van deze zomervariant? De Dolkstoot Draait Door en slachtoffert haar eigen kinderen, maar met wat voor reden? Moet van Nieuwkerk maar terugkomen van vakantie en het overnemen? Of stoppen ze bij de VARA gewoon met DZDD? Wel lekker rustig.

Dat het lastig is om tijdens de zomermaanden de kwaliteit vast te houden weten we bij Sargasso al wat langer en wel daarom kondig ik bij deze de (terug)komst van de Zomerquote aan. Een niet noodzakelijk op de actualiteit gerichte quote die aanvoelt als een zomeruitverkoop en triviale chitchat mag bevatten (zoals hierboven) alsmede indrukwekkende citaten uit de boeken die de Sargasso-bloggers lezen op de camping in Zuid-Frankrijk. Summer summer summertime…

 1. 1

  (maak er ff “en plein publique” van) [edit: dat stond er ook in de oorspronkelijke versie?]

  Verder niks nieuws onder de zon. de politiek van de NPO is nog erger dan die in Den Haag.

 2. 3

  Pff, Van Nieuwkerk, die man die door ál z’n gasten heen lult?
  Waar gesprekspartners enkel als decor dienen om de door Matthijs vooraf bedachte verhaaltjes te bevestigen? Hij zou beter z’n televisie uit laten in de zomer.
  Staat dan weer tegenover dat dat overgelopen Llink-meisje het niet best doet.

 3. 5

  Simek is het symbool van ‘the times that were’, van ‘those were the days’. Het symbool van radio en TV die ooit waren. Van kwaliteit die verdwenen is. Nooit eerder beseft dat Wilders dit veroorzaakt heeft. Eigenlijk het gevolg is.

 4. 6

  Joepie komkommertijd.

  Waarom iemand zich nog druk maakt over TeleVisie is mij een raadsel.

  Alsof DWDD wel leuk is.

  Gooi dat ding toch uit het raam.

 5. 7

  Net alsof die kerel naast Froukje wel intelligente vragen stelt. Ik heb inmiddels ook een paar (delen van) afleveringen geien en ik moet Matthijs gelijk geven, DZDD is nog van lager niveau dan DWDD (dat ik ook al niet top vond). Het enige voordeel is dat je eigenlijk niet hoeft te luisteren (je mist toch niets) en dus gewoon je aandacht kan richten op het lieve gezichtje van Froukje.

 6. 8

  Wacht even – ik moet even in mijn hart kijken of ik medelijden kan opbrengen voor goedbetaalde Hilversumse popiejopies die nauwelijks hoeven te werken, die van mensen afzeiken hun beroep hebben gemaakt en die nu worden afgezeken door een andere, veels te goed betaalde Hilversumse popiejopie die van mensen afzeiken zijn beroep heeft gemaakt.

  Nee. Sorry. Lukt niet.

 7. 10

  Mensen die zomers teevee kijken verdienen niet beter, maar dat is mijn bescheiden opvatting.
  Alleen voor de Tour neem ik de afstandsbediening ter hand en de rest van de tijd zit ik op het terras of lig ik met mijn billen in het water van een of ander lommerrijk meertje.

 8. 11

  Grote kwaliteit van van Nieuwkerk is dat hij supergoed de autocue kan lezen en ondertussen kan doen alsof het hem echt interesseert.

  Maar door hoe hij zijn gasten continue onderbreekt, aanvult en corrigeert, blijkt dat MvN vooral zichzelf belangrijk vindt en niet zijn gasten.

  Maar het is zijn goed recht om DZDD af te kraken, want het is ook slecht.

 9. 12

  De man die absoluut niet kan improviseren en begint te stotteren en te blozen zodra iemand een persoonlijke vraag aan hem stelt, is de beste interviewer van Nederland ?

  Dat zegt alles over het niveau.

 10. 14

  Het is toch schrijnend te moeten constateren dat er na Matthijs van Nieuwkerk blijkbaar weinig anders voorhanden is.
  De kritiek op van Nieuwkerk als dat hij zijn gasten niet laat uitpraten is natuurlijk wel een beetje naïef, de formule van het programma is snel, retesnel. Matthijs perst er lekker veel relevante informatie uit in dat korte tijdsbestek.

  De kritiek van van Nieuwkerk op DZDD is aan de ene kant wel te begrijpen, het voelt toch een beetje als iemand die je huis loopt te slopen op het moment dat je er zelf niet bent. Aan de andere kant zal hij tevreden zijn; zijn vette TAXPOET salaris lijkt in een keer nog verdiend ook.

  Maar dat domme gestuntel van Froukje (wel een lekkertje) en dat neppe, die ontzettend neppe prestentatie-acteerhouding van Waldemar Torenstra. Echt vreselijk.

 11. 15

  Het is inderdaad een laf aftreksel van DWDD, en dat zijn we in de zomermaanden wel gewend van de omroepen, maar het is in de allerlaatste plaats aan van Nieuwkerk om kritiek te uiten.
  HIJ gaat er toch 3 maand tussenuit?
  Wil hij nog over zijn graf heen regeren dan?
  Het staat verder iedereen vrij er al of niet naar te kijken.
  Gelukkig is het mooi weer.
  Buiten zitten, mensen.

 12. 16

  Het was wel vermakelijk om Froukje met de Fagget Fairys de betekenis van ‘feed the horse’ te zien bespreken. Misschien hebben ze bij Spuiten en Slikken nog een nieuwe presentatrice nodig :-)

 13. 19

  Tsja gelul over het niveau is wel terecht, want het is ook gewoon goedkoop vermaak dat tijdens het koken kan worden aangezet op de achtergrond. Terecht dat MvN even uithaalt naar die make-up doos die alleen is aangenomen vanwege haar uiterlijk. Nu hopen dat MvN het zelf ook begrijpt en zijn gasten laat uitspreken, iets wat hij beter doet dan die popjes van de DZDD, maar nog niet goed genoeg.
  Simek is iemand die wel nadenkt voordat hij spreekt en daarom lijkt me ook terecht om hem daar de ruimte voor te geven, gezien hij meer diepgang in zijn vragen/opmerkingen/antwoorden weet te brengen dan MvN of ND of die make-up doos.