Zomergasten | Lidewij Edelkoort

VOORBESCHOUWING – Vanavond is modegoeroe en trendwatcher Lidewij Edelkoort de vierde Zomergast van Jan Leyers. Een mooi moment om het even over het fenomeen mode te hebben.

Mode is een eigenaardig fenomeen. Dankzij mijn werk bij een voormalig postordebedrijf ben ik daar veel meer mee bezig dan voorheen. Zoals dat gaat als je ergens wat meer vanaf weet, zie ik ineens veel meer. Pas nu ik weet dat pastelkleuren een trend zijn, zie ik dat het stikt van de pastelkleuren in het straatbeeld. Om maar iets te noemen.

Ik zie ook ineens hoeveel slachtoffers er rondlopen. Vooral onder vrouwen, maar ook steeds meer onder mannen. Mijn hart bloedt als ik weer eens een seksegenoot zie rondwandelen op mannenuggs met daarboven peperdure jeans die zorgvuldig van gaten voorzien zijn, een vintage armyjasje, een knaloranje T-shirt en een zorgvuldig getrimde baard. Heb je pak ‘m beet 600 euro uitgegeven om er als een designzwerver uit te zien. 

Als baarddrager steekt het me dat de baard een trend aan het worden is. Ik had eigenlijk gedacht dat ie nooit meer modieus zou zijn en dat ik dus lekker als een anachronisme door de Westerse samenleving kon wandelen. Maar de baard is verdomme terug. En dan ben je, als baarddrager, ineens iemand die de mode volgt. Terwijl ik me daar juist aan wilde onttrekken. Afgelopen donderdag nog zat ik in de trein met een modieuze baardaap. Hij had knalgele schoenen van New Balance aan, donkere jeans, een gewatteerde donkerblauwe jas, een Scandinavian trekkersrugzak, een met zijn gele schoenen matchende koptelefoon… en een volle baard. Hij knikte even, in de veronderstelling dat wij gelijkgestemden waren. Ik begon te huilen.

Met vrouwen heb ik nog meer te doen. Die voelen zich namelijk, meer dan mannen, verplicht om te dragen wat de mode-industrie hen opdraagt. Terwijl dat vaak niet om aan te zien is. Neem de harembroek. Ziet er niet uit. Of de sleehak. Ziet er niet uit. Of uggs. Zien er niet uit. Of het idee dat je je laarzen boven je jeans moet dragen. Ziet er niet uit. Of die hele pasteltrend. Ziet er niet uit.

Even over de sleehak. Dat is een schoen met een verhoogde achterkant. Een soort verlengde hak die doorloopt tot de tenen. Volgens een vrouwelijke collega die er wel eens op loopt, is het voordeel van de sleehak dat je net zulke mooie benen krijgt als op een hoge hak, maar dat je er veel makkelijker op kunt lopen. Welnu, dat kan wel zo zijn, maar de meeste vrouwen kunnen helemaal niet op sleehakken lopen. Zoals de meeste vrouwen ook niet op gewone hakken kunnen lopen. Je ziet ze wankelen en hun evenwicht bewaren. En zich met een eigenaardige, waggelende eendentred voortbewegen. Om over trappenlopen nog maar te zwijgen. (Dat moet als een krab: zijwaarts). En maar stug blijven denken dat ze er elegant bij lopen.

Maar goed. Vanwaar dit betoog? Vanwege de Zomergast van vanavond: Lidewij Edelkoort. Een modegoeroe. In 2003 door TIME magazine benoemd als een van de 25 meest invloedrijke personen in de mode. Edelkoorts noemt zichzelf ‘archeologe van de toekomst’. Een wat pretentieuze (maar ik moet zeggen: wel mooi gevonden) omschrijving van een trendwatcher. Lidewij reist de wereld over, observeert en vertaalt wat ze ziet in trends voor de toekomst. Vervolgens worden haar prognoses gretig afgenomen door bedrijven als Samsung en Coca-Cola maar vooral door modegiganten. Die, zo stel ik mij voor, precies gaan doen wat Lidewij voorspelde, zodat de door haar voorspelde trends vervolgens ook daadwerkelijk trends worden! Ziedaar hoe de modewereld werkt. Eén grote self fullfilling prophecy. U kunt hier voor slechts 500 dollartjes Lidewij’s voorspellingen voor de winter van 2013 downloaden. Wees er snel bij, want op=op en weg=pech!

Kortom: ik heb er weer zin an. Lidewij is een vrouw en als ons zwerende vingertje ons niet bedriegt, is Jan Leyers beter met de vrouwtjes dan met de mannetjes. Mijn tv-gids belooft ons een avond met naakte Servische volksdansen (Servisch volksnaakt komt weer helemaal terug in de nazomer van 2014), parende prieelvogels (de prieel wordt dé tuinmusthave van 2016) en On the Road (de roman van Jack Kerouac vormt de inspiratiebron voor de urban fashiontrend van 2013: de terugkeer naar The Beat Generation. Rebels with a cause, met veel denim, beebophoedjes en quasi-semi-suède stappers die eruit zien alsof je de complete Route 66 te voet hebt afgelegd).

Sinds ik wat meer met mode bezig ben, ben ik er ook wat meer over aan het nadenken. Al die merken richten zich op unieke, creatieve individu’s die met beide benen helemaal in het nu staan en niet bang zijn om zich te onderscheiden van de grijze massa. Kortom, iedereen is een outsider. Een paradox die onverwoestbaar mooi is getroffen door Monty Python in The Life of Brian.

Afijn. Om 20.20 uur begint Zomergasten dus met Lidewij Edelkoort. U kunt uw gal, lof en spitsvondigheden kwijt op twitter onder hashtag #zg12. Mocht u naar de eindceremonie van de Olympische Spelen kijken, dan raden wij aan om het op #os12 te houden. Op deze plek kunnen toekomstige deelnemers aan De Slimste Mens terecht voor extra informatie op het zogenaamde Tweede Scherm. De keuzefilm is Mysterie Train, een heerlijke film van Jim Jarmusch, meester van de terloopse ontroering.

Reacties (20)

#1 Let

Mevrouw Vuvuzela op de buis? Nee, dan maar iets leuks doen vanavond.

 • Volgende discussie
#2 Dirk Zeeman

Het is ‘het prieel’, en het meervoud van ‘individu’ is ‘individuen’.
Maar verder een zeer lezenswaardig stuk.
Voor zover ik weet is Lidewij een pedant en nogal inhoudsloos mens. Maar juist bij lage verwachtingen krijg je soms de beste uitzendingen van Zomergasten. Dus wie weet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 De Kaasploeg

Lekker geflipt fragment over Balkan Erotiek, dat moet gezegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

wat een vaag mens. intrigerend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hans Verbeek

Ik kreeg na een half uurtje een migraine-aanval…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Flip - Reactie op #5

Leuk!

#6 Nirak

Elk moment de moeite waard!
Inspirerend. Veel geknikt vanavond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 H.

Wat een gekunsteld mens, die Jomanda Edelkoort Omgeven door een mist van holle frases. Een potporie van saaie fragmenten en een vlakke gastheer. Ik ben niks wijzer geworden. Ongeloofwaardig en een toonbeeld van narcisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Therese

Doet me denken aan de weerberichten van piet paulusma. Achteraf vertellen dat het regende…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 de_gemene_deler

Fuck it! Ze was goed. Ik mag dat mens, maar was ik de enige die de associatie had met Arjen Ederveens Beyond Tomorrow (30 min.)? Mystery train ook weer gezien; vegane glorie dat Memphis, geestige film.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jonas

Ik vond haar zeer interessant. Ik zou heel graag een documentaire over haar leven willen maken. Juist omdat ze heel ver van me af staat qua beroep, maar hoogstwaarschijnlijk heel dicht bij me staat qua sensitiviteit. Ik denk dat ze door het grootste gedeelte van de bevolking vooral als ‘anders’ (in negatieve zin) wordt gezien en onconventioneel en wellicht zelfs een tikkeltje ‘arrogant’. Maar ik denk dat ze juist het tegenovergestelde is. Het was zeer boeiend. In ieder geval boeiender dan Henny Vrienten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Leo van Herk

pedante dame, traag, weinigzeggend en vooral veel Engelse woorden in het betoog om het nog wat te laten lijken. Volgende week beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Maria

Wat jammer, de bovenstaande reacties. Voor het eerst wil ik het programma zomergasten terugzien in de herhaling.
Wat een pareltjes aan uitspraken deed ze. Bij haar merkte je dat het geen zweverige interessant doenerij is, wat vaak wel het geval is met voorspellers zonder wiskundige kansberekeningen.

Nu al wil ik haar definiëring over toponderwijs terughoren.
Die denkmodellen over samenwerking, over nomadenleefstijl en een ander soort intimiteit, over het probleem van privacybewaking. Prachtig die beelden over een vogelsamenleving. Twitteren roept ineens een ander beeld op dan voorheen. De capuchon krijgt ook een andere betekenis, dan de beklemmende gedachte dat we een moslimmaatschappij worden.

Ik zou willen dat de politiek meer gevoed wordt door haar ideeën wereld. Zeker omdat ze zo realistisch is om te beseffen dat de ideeën niet het eigendom zijn van een individu, dat individuen alleen de vorm en uitvoering kunnen claimen.
Bovendien heeft ze zich bewezen in de wereld van de economie en de export.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 parallax - Reactie op #12

Het enige bewezen is dat ze oorzaak & gevolg met elkaar verwart.

#12.2 M - Reactie op #12.1

Volgens mij verwarde ze geen oorzaak en gevolg met elkaar. Ze was wel duidelijk dat ideeën doorgaans niet zomaar door iemand bedacht worden, maar dat deze al enigszins in de lucht hangen door aanwezige elementen die om verbinding of dialoog vragen.
Ze had het over langdurige trends waar een maatschappij langzaam naar toe beweegt en over de vele bewegingen die komen, gaan en samen een soort sandwich vormen. Ze noemde ook de gevaren van de zwarte randjes van trends, daar wist ze wel oorzaken van te noemen.
Haar manier van kijken lijkt niet concreet, maar is het wel volgens mij. Ze kijkt alleen anders dan wij, meer vanuit een zoektocht naar toekomstig perspectief. Richting geven lijkt misschien halfslachtig, maar juist zo kan een geweldige massa zich op den duur verplaatsen.
Maar ze is geen god, ze kan niet de exacte bewegingen en krachten voorzien.

#12.3 parallax - Reactie op #12.2

Hoe weet jij hoe ik kijk?

#13 Spam

En wie dacht er tijdens de film ook de hele tijd: “Shut the fuck up, Donny!!!”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Vrouwke van S.

Hee, ik zie de ‘hond’ van de bovenbuurvrouw op het plaatje. Imiddels draagt het beestje lila. Dus dat wordt de kleur voor de winter van 2013/2014. Doe er uw voordeel mee, met deze kennis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Beeckman Lily

Fijne gast, intelligente sfeer tussen Jan Leyers en Lidewij Edelkoort . Een vrouw die durft. Zeer ongewoon ook, zoals haar naam, maar des te meer interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 jeanclaude

Die, zo stel ik mij voor, precies gaan doen wat Lidewij voorspelde, zodat de door haar voorspelde trends vervolgens ook daadwerkelijk trends worden! Ziedaar hoe de modewereld werkt. Eén grote self fullfilling prophecy

Om met Ollie B Bommel te spreken, zo had ik het willen zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie