Zomercollege | Wat is er mis met ons voedselsysteem?

In Midden-Nederland zijn de schoolvakanties alweer begonnen. Dat betekent voor de ouders onder u: 24 uur per dag de kinderen om je heen. En nu niet schijnheilig beweren dat het zo leuk is, stiekem verlangt u nu al terug naar uw collega’s die niet om de minuut ruzie maken of om een ijsje jengelen. Met een beetje pech (en dat heeft u) zijn ze ook nog eens zo mondig als bovenstaand ventje. Enwel daarom trapt de 10-jarige Birke Beahr de Sargasso Zomercollege’s af. Vertel eens Birke… wat is er mis met ons voedselsysteem? Gaat papa alvast de BBQ aanmaken.

 1. 1

  Eleven betekent elf, niet tien.

  On-tupac: wat betreft onze (of de Amerikaanse) voedselproductie, kijk liever Food Inc. Dit joch zegt namelijk precies hetzelfde, maar dan minder goed. Wat betreft ons onderwijssysteem, echter, stelt dit filmpje ons echter wel voor een interessante vraag: moeten we in Nederland ook niet gewoon kunnen kiezen voor homeschooling?

 2. 4

  Indrukwekkend voor die leeftijd niettegenstaande wat #2 zegt. Wel heel veel drogredenen.

  Dus voor awareness is het wellicht aardig, maar de oplossing “buy local, know your farmer” is nog te doen als je in Asheville, North Carolina woont, evenwel niet bereikbaar voor het groeiende deel van de wereldbevolking dat in miljoenensteden verblijft.

 3. 5

  @1: Home schooling kan heel goed uitpakken voor de enkeling die toch al begaafd is en ver bovengemiddeld intelligente ouders/leraren met voldoende tijd heeft (al moet je erg goed oppassen dat het geen home programming wordt), maar het zou desastreus zijn als je het op grote schaal toestaat.

 4. 7

  wat er mis is dat het allemaal fabrieksvoer is met kleur, geur en smaakstoffen, vol met chemicalien en strak van de antibiotica

  eet smakelijk

 5. 8

  Ja, hoe hij het verteld is irritant. Ik hield het niet langer vol dan de eerste minuut. De comments over thuis-onderwijs deed me nogmaals kijken.
  De lijn tussen (aangeleerd?) fanatisme en jeugdig enthousiasme na zo een ‘ontdekking’ is dun.

  Anyway, hij heeft natuurlijk gelijk. Het (voedsel)systeem is verrot en dan met name omdat mensen grootgebracht worden met het idee dat het doodnormaal is vlees te eten. WTF?!
  We hebben het hier niet over iets onbenulligs zoals een paar oorlogen. We hebben het over de gehele wereldbevolking met nauwelijks nog honger en vele minder ziektes en zieken.
  En voor dit walhalla hoeven de aanbieders (een zeer klein aantal van alle mensen) EN consumenten (iedereen) slechts verantwoord om te gaan met ons voedsel.
  Het is geen rocketscience, een kind van 11 kan het je vertellen.