De zomer van de Zwarte Ooievaars


Daar istie dan: de Zwarte Ooievaar boven de blanke top der duinen! Vanochtend werden er vijf exemplaren gespot nabij camping Bakkum in Noord-Holland, alwaar hardwerkende Nederlanders pardoes uit hun hangmat lazerden.

Maar er zijn er nog meer: bovenstaand exemplaar thermiekte rond het middaguur boven het Zuid-Hollandse ‘s-Gravenzande en werd door Johnny de Zeeuw gekiekt. De Zwarte Ooievaar (Ciconia nigra) biotoopt in Oost-Europa en Afrika. Maar nu de omstandigheden in Nederland verbeteren dankzij natuurherstel-projecten komt deze soort steeds vaker een kijkje nemen in ons land. Vandaag is er sprake van een ware Zwarte Ooievaar tsunami, de kraan staat wagenwijd open en de waarnemingen stromen dan ook binnen. Deze zomer geen geheimzinnige poema of ontsnapte gier maar zwermen Zwarte Ooievaars uit het Oosten, hoe mooi is dat? Zomer 2011 is daarom nu al de zomer van de Zwarte Ooievaars. Hoeveel babies de Zwarte Ooievaar brengt moeten we nog afwachten.

 1. 2

  “Maar nu de omstandigheden in Nederland verbeteren dankzij natuurherstel-projecten komt deze soort steeds vaker een kijkje nemen in ons land.”

  U bedoelt dat er zoiets als een reisgids voor reislustige Zwarte Ooievaars bestaat? Is het niet aannemelijker dat die beesten gewoon vaker op hol slaan en vaker gespot worden, omdat ze dan in de natte paerels blijven hangen?

 2. 5

  Jullie weten hopelijk toch wel waar de zwarte ooievaar de voorbode van is hè? *met vinger in lucht oud spreekwoord bezweert “Want als den zwarten ooievaar in den lande wordt gespot dan eh…*rest vergeten*

  Brr.

 3. 6

  Camping Bakkum… daar zitten de hippige amsterdammers tegenwoordig toch ? Niks hardwerkende nederlanders… hangmatten ja, dat dan weer wel.