Politiek Kwartier | Zoek je problemen?

Serie: ,

COLUMN - Het wordt tijd dat politici zich niet met incidenten, maar met echte problemen gaan bezig houden.

Hebben we een Marokkanenprobleem? Welnee. Onze Geert heeft lang moeten wachten tot er eindelijk eens een Mocro betrokken was bij voetbalgeweld. Logisch dat hij er dan ook meteen bovenop zit. Maar serieus te nemen is het niet.

Hebben we dan een voetbalprobleem? Een jeugdprobleem? Een autoriteitsprobleem of een mentaliteitsprobleem?

Welnee. Laat je door media en politici niets aanpraten: We hebben eigenlijk helemaal geen probleem.

Die overleden grensrechter, dat is geen probleem, dat is een tragedie. Heel goed dat we daar met zijn allen bij stil staan. En zeker is het goed te bezinnen op de verruwing van de samenleving.

Maar geweld is helaas van alle tijden en een incident is een incident. Als er nu maandelijks een scheidsrechter in het ziekenhuis zou belanden, dán hadden we een probleem. En we hadden een probleem als niemand zich daar druk om zou maken. Maar dat is beide niet het geval.

Dat opgroeiende jongens losse handjes hebben en rare dingen roepen als er een camera op ze wordt gericht, dat is ook al niet nieuw. Klagen over de jeugd doen we al sinds Plato. Dus óf de mensheid wordt al twee en een half duizend jaar lang steeds kwaadaardiger, óf dat opgefokte gaat er mettertijd vanzelf weer af. U mag het zeggen.

De politiek en de media blijven echter dol op incidenten. Minister Opstelten wil de straffen voor geweld tegen scheidsrechters verdrievoudigen. Dan vraag ik mij af: Zou die kerel nu echt denken dat dit gaat werken? Ik zie het al voor me. ‘Niet te hard slaan hoor, op doodslag staat tegenwoordig negen jaar!’ – ‘Wat??? Negen jaar??? Ik dacht maar drie!’

Laat de man zich in plaats van met incidentenpolitiek bezig houden met dingen die politiek ook echt te beïnvloeden zijn. Drugscriminaliteit bijvoorbeeld. Eén derde van alle gevangenen zit vast wegens een drugsdelict. Kijk, dát is een probleem. Terwijl in Nederland het debat doorsukkelt hebben in de VS twee staten inmiddels de juiste conclusies getrokken.

Nee, ze nemen niet ons gedoogbeleid over. Iedereen ziet namelijk dat dit zo failliet is als een Griekse variant van Dirk Scheringa. Ons gedoogbeleid maakt criminelen schatrijk. Mooie verworvenheid!

De War On Drugs echter heeft precies hetzelfde effect. Wat te doen dus? Precies. Legaliseren die hap. Daarmee neem je criminelen de wind uit de zeilen, telers betalen hun energierekening weer en je krijgt er als bonus een vette inkomstenbron uit accijns bij. Tel uit je winst.

Dit hadden we hier natuurlijk ook kunnen bedenken. Helaas is de VVD kennelijk dol op drugscriminelen, want de nepliberalen blijven elk zinnig drugsbeleid dwarsbomen. Het krankzinnige idee van de wietpas mag dan van de baan zijn, het beleid blijft zo inconsequent als de pest. Het laatste voorbeeld: Buitenlanders mogen niet meer blowen, maar in Amsterdam mag het wel. Waarom? Nou, omdat blowen op het schoolplein daar wel verboden wordt.

Eh ja… Probeert u dit maar eens over de grens uit te leggen. Mij lukt dat inmiddels niet meer. Met de beste bedoelingen niet.

Maar één ding snap ik wel. Als een volgende keer een camera een schoolplein opdraait waar de pubers zich níet opgefokt gedragen, dan gaat het waarschijnlijk niet om een opname uit Amsterdam.  Iedereen kent immers het spreekwoord over de tevreden roker.

Misschien moet er op het voetbalveld gewoon wat meer geblowd worden.

Reacties (17)

#1 pedro

De politici waar dit artikel over gaat zijn bezig met stemmen winnen, niet met het oplossen van problemen. Stemmen win je door je krachtdadig uit te laten als de emoties hoog oplopen.

 • Volgende discussie
#2 Bolke

“We hebben eigenlijk helemaal geen probleem.”

Ja wel hoor, we hebben last van een bagatelliseer probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Minister Opstelten wil de straffen voor geweld tegen scheidsrechters verdrievoudigen. Dan vraag ik mij af: Zou die kerel nu echt denken dat dit gaat werken?

Ik vraag me vooral af wat Opstelten volgend jaar doet als er een klaarover of een leraar wordt gemolesteerd. Dit is toch incidentwetgeving waar je rtyuio van in je voorhoofd geprent krijgt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Umea

Waar gaat dit artikel nou over?

A: Marokkaanse probleemjeugd?
B: Geert Wilders?
C: Voetbalgeweld?
D: Historische en hedendaagse filosofie?
E: Populisme van politici?
F: Drugsbeleid?
G: De crisis in Griekenland?
H: “De Media”?

“Eh ja… Probeert u dit maar eens over de grens uit te leggen. Mij lukt dat inmiddels niet meer. Met de beste bedoelingen niet.”

Binnen de grenzen blijkbaar ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Klokwerk

@Pedro: Er zijn gelukkig ook kiezers die erdoor weggejaagd worden, hoewel ze helaas in de minderheid zijn.

@Bolke: Of een probleemdenkenprobleem.

@Bismarck: Tsja, waarschijnlijk zal hij voorstellen om het geweld tegen leraren sterker aan te pakken? Behalve dan als het een homoseksuele joodse leraar is, dan zal hij zeggen dat geweld tegen homoseksuele joodse leraren zwaarder bestraft moet worden denk ik.

@Umea: Je bedoelt denk ik te zeggen: “aan mij niet”. Lastig hè, verschillende onderwerpen aan elkaar relateren. De volgende keer zal ik me wellicht houden aan wat oneliners over 1 onderwerp… of niet. Hou het voor jouw gemak voor deze maar even op H. Voor jou gaat dit artikel over de crisis in Griekenland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Umea

@5:
Zeg maar gewoon “je” hoor, ik ben de moeilijkste niet.

Overigens ben je het onderwerp “pesten op school” vergeten er bij te betrekken ;)

Edit: flauw, heb je het toch snel veranderd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Klokwerk

Sorry, ik had het al eerder veranderd: staat zo slordig om in één post “je” en “u” door elkaar te gebruiken dacht ik ;).
Maar goed, vind je nu werkelijk dat als iemand de formulering “sinds Plato” gebruikt, het onderwerp de hedendaagse en historische filosofie is? Dan snap ik de verwarring.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anna

Valt onder de noemer: retorische vraag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Umea

@7:
Ja precies zo zit het. Pfff net een overheerlijke cannelloni gemaakt, verdomde lekker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 HPax

Er zijn incidenten en patronen. Die te kunnen onderscheiden, is geen eigenschap van de Hollandse geest.

In SHAHRAZAD, 1937, schouwt Sjahrir het onvermogen van de Belanda’s om klein van groot te onderscheiden, hun beperktheid van blik. En dat niet uitsluitend van de Hollanders die hij in Indië ontmoette, maar ook van zo’n iemand als de beroemde Huizinga.
Wat hij in Huizinga als Nederlander mist is ‘het grootse, ruime liberalisme van Thorbecke.’ ‘Hollanders [ ] blijven toch voor een groot deel anarchistische kleinburger.’

Dit cultureel geconditioneerde onvermogen nu komen we opnieuw in overstelpende mate tegen in het opstel van een collaborateur van Klokwerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 McLovin

Wel waarde HPax, wat is dan dat patroon dat we missen?
Verlicht ons, kleine burgerlullen, met uw groots inzicht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Anna

Oh, HPtax heeft gezellig een borreltje op en wil ons vertellen dat hij van Indische afkomst is, niets mis mee hoor, zijn buitengewoon aardige mensen, heerlijke keuken, prettige avond verder!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Klokwerk

Ik denk dat H door het genoegen dat hij had tijdens het tikken van zijn scherpe kritiek even het grote patroon van zijn eigen reactie uit het oog verloren heeft.

Mensen voor collaborateur uitschelden is echter niet netjes. Maar ik ben wel benieuwd wie die collaborateur van mij dan wel is, en waar we zijn opstel kunnen lezen ;).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 thallman

We hebben een paniekprobleem. Als het kalf verdronken is zoeken we naar degene die put gegraven heeft en vragen we ons af in wat voor verschrikkelijke linkse/neoliberale/vulhetzelfmaarin samenleving we wel niet leven dat dit soort dingen mogelijk zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Umea

Over hysterie in de media en publieke opinie gesproken: kan iemand asjeblieft die bultrug fileren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kalief

@15 Nee, daar krijgt hij stress van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 roland

“in plaats van met incidentenpolitiek met dingen die politiek ook echt te beïnvloeden zijn”
Dat vergt kennis van zaken en onafhankelijkheid, is dat niet teveel gevraagd van onze huidige politicie?

 • Vorige discussie