Zo Rutte, nu nog eens nadenken over PaarsPlus

Hoera, de kabinetsformatie PVV-CDA-VVD is mislukt. Nee, ik ben in eerste instantie niet verbolgen over de meerderheid van een VVD in een coalitie. Het meest progressieve geluid is in mijn ogen ook altijd een liberaal geluid, in maatschappelijk-cultureel en in mindere mate in financieel-economisch opzicht. Zo is in onze hoofdstad een samenwerking tussen VVD en GroenLinks helemaal niet vreemd. Het is uiteraard niet de Law and Order-kant van de school van Teeven die op mijn sympathie kan rekenen. Een liberaal is een vrijzinnige kosmopoliet die vindt dat je kansen moet creëren in plaats van afwachten tot de gebraden duiven je bek in vliegen.

Het sierde Rutte. Een dag na de verkiezingen troffen we hem al aan bij de campagne van uw Vlaamse zusterpartij, de Open VLD (die overig ernstig verloor), een partij die in haar standpunten heeft staan dat je steeds je ‘dromen moet kunnen waarmaken en in alle vrijheid je eigen keuzes kunnen maken’. Dit type liberalisme heeft Nederland ook nodig. Het staat mijlenver verwijderd van enig navelstaarderig of kleinburgerlijk en kleingeestig gedachtegoed.

Iedere echte liberaal, van de lokale architect, de schrijver, de winkelier, tot het bestuurslid van de multinationals, zal het beamen: het is tijd voor meer eigen verantwoordelijkheid in ons land. Niet meer teruggrijpen en naar boven schreeuwen en afwachten tot een ander onze problemen oplost. In onze samenleving moet een burger over kansen beschikken. En in een coalitie waarin conservatisme zegeviert, zal het tot afname van kansen en uiteindelijk zelfs tot kansenarmoede leiden.

Rutte, wat moet er dan gebeuren in een land dat door u wordt geregeerd? Geen enkele Nederlander is voor meer criminaliteit en minder veiligheid. Het aanpakken van veiligheid is meer dan symptoombestrijding – zoals zwaardere straffen, meer blauw op straat of meer camera’s – het aanpakken van (jeugd)criminaliteit zit ook in het beroep doen op de ratio en het individu. Wie trots is en kansen grijpt zal minder snel geïsoleerd raken en destructief gedrag vertonen. Ontheemde straathangers in Amsterdam Nieuw-west zal je op een andere manier moeten aanpakken dan ze simpel ‘de tent uitjagen’.

De structurele spanningen en problemen van ons land zitten niet in de rijkere centra van de steden, maar in de periferieën. Stimuleer bij lagere sociale klassen dat niet geld, maar een betere opleiding je status verhoogt. De focus moet liggen op samenwerking in een model waaraan modern onderwijs ten grondslag ligt. Niet meer de strikte schotten tussen basisschool en middelbare school met een te groot verschil in kwaliteit. Laat kinderen zien waar ze straks zullen doorstuderen of werken. Laat elke ondernemer van een stad investeren in lokale scholen. Met alleen ‘strengere leraren’ of ‘meer kennisoverdracht’ komen we er niet. De behoudzuchtige onderwijsagenda van de PVV en de SP is funest, wij zullen een flater slaan en per direct in de OESO-ranglijsten door de mand vallen.

Nog even naar de Open VLD. ‘Iedereen moet gelijke startkansen krijgen, maar je moet ze ook grijpen. Nieuwkomers moeten dus een inburgeringscursus volgen, zodat ze mee kunnen. Wie zonder job valt, moet ook inspanningen doen om opnieuw aan de slag te gaan. We laten niemand achter. We zetten iedereen op weg.’ Het is de taal die ook een brede, PaarsPlus-coalitie zou moeten bezigen. Van de Zuidas tot de TT in Assen, van de Heerlense jeugdsoos tot het clubhuis van de Waddenvrienden: niemand moet achterblijven.

Ja, in zo’n Nederland wil ik best wonen. En ik zal er nog trots op zijn ook, met zo’n VVD-premier aan het roer.

 1. 1

  Het was de afgelopen dagen al verdacht lekker weer buiten, na die lange, donkere en regenachtige periode.

  Nooit is het weer zo symbolisch geweest als de afgelopen weken.

  En nu ga ik lekker in de tuin, lekker in de zon, een koud pilsje pakken om het te vieren.

  En heel fijn weekend allemaal. En voor alle dexianthropoi onder ons:

  Nanananaaaanaaa :P

  Mvgr – B

 2. 3

  Wilders heeft de formatie bewust opgeblazen door met onmogelijke eisen mbt de 3 dissidenten van het CDA te komen: een knieval of oprotten. Een stap te ver voor het CDA.

 3. 4

  1). Dit type liberalisme heeft Nederland ook nodig.

  Dat hebben wij, het heet D66, en het kan rekenen op tussen de 3 en 24 zetels.

  2). Je klinkt als een nieuwerwetse verheffingssocialist. Niks mis mee maar daarmee overtuig je niet het VVD-electoraat.

 4. 5

  Wilders vroeg trouwens aan die 3 CDA’ers iets te doen wat hij zelf niet deed. Toen Wilders uit de VVD stapte gaf hij zijn zetel niet op, maar hij verlangt van de CDA’ers dat ze dat wel doen.

 5. 9

  #3
  De vraag is of Verhagen deze middag niet op andere manieren het vertrouwen had kunnen herstellen. Verhagen had Klink bijvoorbeeld een brief kunnen laten opstellen waarmee hij afstand neemt van zijn eerder geschreven brief. Andere oplossingen waren misschien ook mogelijk; zijn die ook bekeken, of kwam Wilders vooraf met zijn eis?

 6. 10

  @9:Wat merkwaardigerwijs ontbreekt in de discussie over het einde van deze formatiepoging, is de inhoud. Ik neem namelijk aan dat het beruchte drietal ook inhoudelijke eisen op tafel heeft gelegd, om op ‘termijn de bezwaren weg te kunnen nemen.’ Met die eisen zal Wilders niet blij zijn geweest. Klink heeft bewezen het spel hoog te spelen, dus daar kon Wilders niet zomaar onderuit. Hij had meer vertrouwen in het CDA-congres, vandaar de eis om de dissidenten hun invloed te ontnemen. Wilders had de keuze: of een aantal (grote?) concessies doen, of er mee stoppen. Het is het laatste geworden.

  Het is dus uiteindelijk geklapt op een inhoudelijk verschil, maar niemand zegt wat dat is.

 7. 11

  Zo en nu nog eens nadenken over een middenkabinet zou ik zeggen. Het CDA heeeft nu ruim laten zien dan ze ook een linkse kant hebben, dus dat kan geen probleem meer zijn. CDA, VVD en PvdA hebben bij elkaar genoeg ervaren mensen om alle ministers posten te vullen en links en rechts Nederland kan zich vertegenwoordigd voelen.

  Bij paars+ veliest de VVD de helft van haar kiezers, in eerste instantie feest voor de linkse kerk, maar minder leuk voor iedereen als de PVV straks de grootste is en een enorm sterke positie in de 1e kamer krijgt.

  Tijd voor de “allerbeste” burgemeester van Amsterdam om ook eens zijn handen uit de mouwen te steken en wat van zijn conservatieve piketpaaltjes uit de grond te trekken. Hij heeft nu lang genoeg langs de zijlijn thee gedronken.

 8. 12

  Rutte schrijft gewoon een regeerakkoord waar andere partijen op kunnen intekenen.. het zou me niet verbazen als dat regeerakkoord maar op weinig punten verschilt van het bijna- VVD/CDA/PVV onderhandelingsresultaat..

 9. 13

  Job is geen Kok (of Bos type hoewel Bos ook jammer verhaal is, die vluchtte voor zijn fouten/schulden nml veel te laat (lees nooit) de noodzakelijke bezuinigingen inzetten)

  Nu liever VVD D66 CDA CU GL (als de 2 a 3 kleintjes buigen voor no nonsense betaalbare energie & klimaat politiek en doorgaan met kern + gas en CU wat opsteekt van D66 en GL de grenzen sluit. Femke en Mark, een droomkoppel?

 10. 14

  @AntonB: het lijkt me nu tijd voor Rutte om zijn conservatieve piketpaaltjes te verplaatsen, hij heeft er immers geen meerderheid voor kunnen krijgen. Er zijn ook coalities mogelijk zonder Rutte.

 11. 15

  @AntonB: Wat kan een middenkabinet met VVD-PvdA-CDA beslissen mbt bvb de woningmarkt? Ik denk dat “de kiezer” over het algemeen liever beslissingen heeft waarin hij/zij zich alleen gedeeltelijk in kan vinden dan helemaal geen beslissingen.

 12. 17

  @JSk: de kiezer heeft nou juist liever geen beslissingen dan beslissingen waar ze zich gedeeltelijk niet in kunnen vinden!
  De woningmarkt is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk zou het in zijn geheel hervormd moeten worden: hypotheekrente, sociale huur en huursubsidie. Maar huiseigenaren stemmen niet op een partij die hypotheekrente wil afschaffen. Huurders met huursubsidie of sociale huur stemmen niet op een partij die daar aan wil toornen. Breekpuntjes zeg maar.

 13. 18

  @17: Maar een meerderheid van de huiseigenaren is wel voor een bepaalde aanpak van de H-aftrek, tenminste dat blijkt uit verschillende enquetes van net voor de verkiezingen. Dus men snapt op zich wel dat er *iets* moet gebeuren.

  Maar het *niets* gebeuren wordt denk ik hard afgestraft. Zie wat er gebeurde met het CDA in de peilingen toen zij begon tegen de stribbelen in de onderhandelingen: van 25 naar 15. De indruk dat er “niets gebeurt” is volgens mij het grootste gevaar voor een regeringspartij.

 14. 19

  Wilders heeft geen coalitie-partners meer over. Dat is ook een goed ding, want hoewel ik liever had gehad dat Wilders ‘opbrandde’ door regerings-deelname, vind ik het ook best als hij uiteindelijk teloor gaat aan negatieve bijsmaak en te lang te irrelevant wezen.

 15. 21

  Ik steek in elk geval vanavond maar eens een goeie sigaar aan. Weet je wat. ik doe het nu meteen. Op de ontmaskering en afgang van Maxime Verhagen. Dat hij dezelfde weg mag gaan als Balkie: naar de vergetelheid.

  Oh, en iedereen die het woord “dhimmitude” nog durft gebruiken in een discussie zouden ze moeten stenigen in Saudi-Arabië :-P

 16. 23

  Een klink-klare overwinning van het gezonde verstand! Al had men er uberhaupt niet aan moeten beginnen natuurlijk bij het CDA. Van de VVD hoef je niet anders te verwachten, die hebben geen principes, maar het van CDA….

  Nu op naar een zakenkabinet of nieuwe verkiezingen, iets anders lijkt me onwaarschijnlijk zoniet onmogelijk.

 17. 25

  @besserwessie
  rattenvangers komen en rattenvangers gaan, maar de ratten blijven bestaan.
  Als Wilders door het ijs zakt (wat zou gebeuren als hij in het pluche zou belanden), is er wel weer een ander om de proteststemmers te mobiliseren. Ik zie wel een rol weggelegd voor van Baalen, als de VVD te neoliberaal onvriendelijk wordt, vanwege samenwerking met ‘links’.
  En degenen die nog een beete consensus zoeken worden dan natuurlik lekker makkelijk van ‘dhimmitude’ beschuldigd.
  oei ik voel een kiezelsteentje van Olav

  zie ‘ratten’ niet te zeer als scheldwoord voor pvvee, maar vanwege de manier van stemmers winnen van de ‘rattenvangers’ (zondebok, demagogie etc.) kom ik daar op.

 18. 26

  @ 14/15

  De woningmarkt, wordt net als vele onderwerpen zowiezo moeilijk met PvdA en VVD. Met het CDA zit er een redelijk (normaal dan) stabiele partij tussenin het is min of meer een zakenkabinet. In paars+ moet Rutte zich ingraven tegen 2,5 linkse partijen, dat is geen optie, dat wordt prijsschieten voor Wilders.

  Nog beter kan PvdA vervangen worden door GL en D66 met gedoogsteun, maar dat is al moeilijker.

  Blijft over een vrijwel onmogelijke combinatie van linkse partijen. Af en toe heb ik het idee dat o.a. SP en PvdA een nog grotere hekel aan elkaar hebben dan dat ze tegen rechts hebben en voor D66 is dat waarschijnlijk te links. Die coalitie moeten dan toch gaan bezuinigen, wat niet goed valt bij de achterban en daarnaast moeten ze opboksen tegen een sterk blok in de 2e en straks 1e kamer, ik wens ze veel succes!

 19. 27

  De woningmarkt, wordt net als vele onderwerpen zowiezo moeilijk met PvdA en VVD. Met het CDA zit er een redelijk (normaal dan) stabiele partij tussenin het is min of meer een zakenkabinet.

  Probleem is alleen dat CDA ongeveer hetzelfde lijkt te denken over de woningmarkt als VVD. Waarom zou PvdA in zo’n coalitie willen stappen? Alleen om Wilders buiten de deur te houden? Allicht. Maar wordt dat de uitleg na vier lang bezuinigen op de huurtoeslag? “Je betaalt nu wel 800 in plaats van 600 per maand, maar wij zijn tenminste geen PVV”

 20. 28

  @22 vastgoed
  “Op deze manier maakt Balkenende nog zijn vier jaar vol…”

  Stilletjes hoop ik op een demissionair kabinet van vier jaar , lekker rustig, stilletjes worden besluiten genomen die toch iedereen opvolgt in dit gehoorzame landje. Het enige waar Nederlanders opgewonden over lijken te raken is een stel moslims/allochtonen(hoe ze ook genoemd worden) binnen de landsgrenzen.

 21. 29

  @ 27

  Er zijn andere dingen dan de woningmarkt zoals ontwikkelingshulp waar het CDA en de PvdA het juist meer met elkaar over eens zijn. Voor kleinere dingen als scheefwonen en andere belasting technische vernieuwingen voor koopwoningen (alleen aftrek voor af te lossen hypotheken) kunnen alsnog een compromis voor gemaakt worden. Dat is misschien niet ideaal maar wel goed werkbaar, coalities zijn altijd geven en nemen en bij deze combinatie hoeft niemand zich buitengesloten of gepakt te voelen.

 22. 30

  Cohen formateur, Rutte over links zonder gezichtsverliens, GL moet nu eens de daad bij het woord voegen en Pechtold mag de boel bij elkaar houden.

 23. 31

  Het lijkt mij altijd alsof mensen danwel voor verhoging van straffen, meer blauw op straat, etc. zijn of dat ze voor meer projecten zijn die zich bezighouden met (re)integratie van (hang)jeugd en de sociaal minder bedeelden in de samenleving.

  Waarom kan het niet allebei, en een keiharde aanpak van criminaliteit met hogere straffen en een politiemacht die sneller geneigd is in te grijpen en proportioneel geweld niet schuwt, en tegelijkertijd een uitweg bieden door de sociale projecten.

 24. 32

  @28: dat denk ik ook wel eens, ja. Tenminste geen mega-plannen, hervormingen (zolang als ik me kan herinneren zijn we aan het bezuinigen en/of hervormen) en toestanden.

 25. 35

  Mij valt op dat niemand in de media nog de analyse heeft gemaakt dat de brief van Klink door Wilders als een beperking van zijn retorische anti-Islamspeelveld kan worden gezien. Klink schrijft dat het grootste struikelblok niet zo zeer de inhoud van de maatregelen is maar de wijze waarop de PVV deze zal presenteren. Maatregelen voor beperking van immigratie niet uitleggen als verbetering van de integratie maar als onderdeel van het programma van de-islamisering. enz. Deze mogelijkheid voortijdig presenteren als bezwaar tegen samenwerking met de PVV heeft voor Wilders de weg afgesneden naar ‘vol op het orgel’ zoals Klink schrijft. Immers iedere forse aanval van de PVV op de Islam in het kader van het regeringsbeleid zou het gelijk van Klink hebben betekend. Wilders was gekortwiekt.

 26. 36

  @29: Het was maar een voorbeeld. Neem dan de arbeidsmarkt (ontslagrecht). Alweer zitten CDA en VVD min of meer op een lijn en PvdA (ver) daarvan af.

 27. 37

  Spijker op de kop Ellard, Klink is dan wel zelf niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen zijn brief was een meesterzet. Laten alle democratisch ingestelde mensen hiervan leren hoe we in de toekomst Wilders zijn gevaarlijke spel kunnen dwarsbomen.

 28. 39

  Om maar eens iemand anders’ woorden te lenen:

  Nederland gefeliciteerd! Drama rechts-plus blijft ons gelukkig bespaard. Grandioos goed nieuws dus.

 29. 40

  Liberalisme????
  Vrijheid????

  De politiek is een theater voor de schaapjes die niet voor zichzelf nadenken. Het is allemaal een spelletje. De poppetjes zijn geïndoctrineerde schaapjes, gehersenspoelde figuren om de agenda aan het publiek te verkopen. De complete media is een grote propaganda machine. Vooral de media die zichzelf als progressief of liberaal zien, zijn schaapjes die “in the box” denken, omdat zij het minste van zichzelf door hebben dat ze erin zitten.

  Als je je gedachtes schikt naar/richt op de politiek dan word je er door gecontroleerd.

  Maar het blijft leuk om schaapjes te kijken en te lezen hoe zielig zij zichzelf vinden onder het juk van de verschillende schaapjes die zij kiezen om over hun te heersen. Voor een ieder wens ik vrijheid, vrijheid van de gedachtes die je gevangen houden. (gedachtes als: politieke correctheid, racisme, links-rechts verdeling, veiligheid georganiseerd door de staat, vrijheid van religie, opleiding door de staat, “controle” instanties van de overheid, milieumaatregelen door de staat) Het is allemaal propaganda om de schaapjes bezig te houden. Succes ermee.

  even een paar defenities:
  overheid = over heid, opper pappa, dictator
  staat = waar je je gedachtes op richt, de huidige gang van “zaken”
  controle = afdwingen van conformiteit door middel van geweld (voorbeeld DSB-bank, Organon)

 30. 41

  “Stimuleer bij lagere sociale klassen dat niet geld, maar een betere opleiding je status verhoogt.” En dat gaan we doen met een kabinet dat als eerste voor alles de studiefinanciering zal afschaffen? Prachtig, we leren de `lagere sociale klassen´ dat onderwijs belangrijker is dan geld, en meteen kunnen zij constateren dat je zonder geld geen onderwijs meer kunt volgen.

 31. 42

  De term ‘eigen verantwoordelijkheid’, niet meer dat je hulp komt van boven.

  Pardon, ik ben blij dat er wetgeving is die de burger beschermt (niet alles helaas, en meer geld is nog steeds meer rechten).

  Pardon, er zijn zwakkeren die je wegschuift met eigen verantwoordelijkheid – denken.

  Pardon, graag geen voorstander van ‘het recht van de sterkste’-type.

  Pardon, het schrijfsel typeert hoe de auteur leeft, niet zozeer hoe hij denkt. Wij kunnen niet allemaal zo leven.