Zeu’n zot geweld da valt zeumaor nie stille

COLUMN - Ik moet deze dagen vaak aan die tekstregel van Ivan Heylen uit De wilde boerndochtere denken. Vrij vertaald: zo idioot veel geweld houdt niet ineens op. Alleen hebben mijn gedachten weinig te maken met lustgevoelens voor losbandige plattelandsvrouwen. Was dat maar zo.

We hebben gezien hoe Wilders zijn kiezers besodemietert. Het hielp niet. We hebben gezien wat voor twijfelachtige figuren de partij aantrekt. Het hielp niet. We hebben gezien hoe hij omroepen boycotte die hem niet naar de mond praatten. Het hielp niet. We hebben gezien hoe zijn tweede man de hele geschiedenis wil herschrijven naar blank-suprematistisch model. Het hielp niet. We hebben gezien hoe ze dwepen met NSB-symboliek. Het hielp niet. We hebben neonazi’s gezien op de Koekamp. Het hielp niet. We hebben gezien hoe hij samenwerkingen aan is gegaan met SS-herdenker Filip Dewinter, en met de partij van Holocaustbagatelliseerder Jean-Marie Le Pen die vandaag ebola voorstelt als oplossing van het immigratieprobleem. Het hielp niet. We hebben gezien hoe hij een meute getrouwen opzweept tot het scanderen van MINDER, MINDER Marokkanen. Het hielp niet. We hebben gezien hoe de eerste persoon in Nederland die kritische vragen stelde aan Wilders, met de dood werd bedreigd. Het hielp niet. (En ik ga niet naar al die voorbeelden linken want ook dat helpt niet.)

De rest van de Nederlandse politiek en de gehele pers stond erbij en keek ernaar. We moesten maar niet al te hard van leer trekken tegen Wilders. Dat zou hem alleen maar helpen, en het was een heel gewone man met heel gewone ideeën, en al die vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog klopten niet, en we moesten de problemen benoemen, en die dingen moeten toch kunnen worden gezegd, en laten we nou eerlijk zijn – er is ook een probleem met Marokkanen.

Daar zitten we nu. Een van de belangrijkste politieke partijen van het land is openlijk racistisch, bedient zich van een opzwepend agressieve demagogie tegen diverse minderheidsgroeperingen en wil van geen kritiek op de leider weten.

Maor jao, wa doe d’r an.

Ik doe er niks meer aan. U wilt die gifbeker helemaal leegdrinken? Proost! Ik heb u al opgegeven. Het is afgelopen, u heeft de kanker laten doorwoekeren en uitzaaien, en zeu’n zot geweld da valt zeumaor nie stille. Tot de patiënt is overleden.

Reacties (15)

#1 weerbarst

Mijn stem heeft ie, tijd voor verandering, maakt niet uit hoe. Ook al acht ik de kans niet echt groot dat er politiek wat op te lossen valt, wat je kan doen doe je. Dat pro euro geweld valt zomaar niet stil

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik denk dat we er ons bij neer moeten leggen dat er in Nederland een substantiële minderheid is die fascisme en racisme gewoon ziet zitten, of althans mindere kwaden vindt dan corruptie/nepotisme (en tegelijk meent dat álle andere partijen daar wel last van hebben, maar de PVV niet). Want dat de PVV een partij van fascisten en racisten is, dat weet inmiddels wel iedereen (al mag je dat van de aanhangers niet zeggen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

Het probleem is niet de PVV. Een deel van de kiezers is altijd voor simpel populisme te paaien. Het probleem zit bij de andere partijen die onvoldoende weten te inspireren, geen visie hebben, geen leiderschap tonen en geen andere oplossingen bieden dan bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Wilders is groot dankzij het falen van de middenpartijen die ook rond Europa bleven draaien en niet vertelden waar ze in het Europees Parlement precies voor staan. Het wekt wantrouwen en op die basis bloeit extreemrechts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Geen idee waarom je het EP erbij haalt. Als de PVV overal meedeed met de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg je daar grofweg dezelfde uitslag, net zoals we die ook al een paar jaar zien bij nationale en provinciale verkiezingen. En aangezien lang niet alle andere partijen alleen maar bezuinigingen bieden (en de PVV overigens wel staat voor forse bezuinigingen), kan het daar ook niet aan liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 cerridwen

Ik ben het er niet mee eens dat het niets helpt. De PVV is nog steeds veel groter dan je zou willen, maar zowel de politieke (als beleidsbepaler) als de electorale opmars (aantal stemmen) is inmiddels gestuit.

Dat komt door al die schandalen die je noemt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sigi

@3
Dat is toch altijd zo’n ongelofelijke kulsmoes. Het ligt nooit aan Wilders of aan de PVV, nee, het komt omdat anderen het verkeerd doen.
Nou, mooi niet.
Wilders is groot omdat nare, boze, ontevreden, bange, domme, kwaadaardige, onnozele, berekenende, racistische – of hoe je ze ook wil typeren – mensen op hem stemmen.
Dat Rutte hem salonfähig heeft gemaakt door hem te laten gedogen heeft ook niet geholpen, PVV stemmers schamen zich nu niet eens meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 McLovin

@3: Wat een bullshit, lekker de schuld op de andere partijen schuiven met cliché borrelpraatnonsense.
Edge heeft gelijk; we hebben een Wilders probleem, en ik weet er een prima oplossing voor; Minder Wilders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 aynranddebiel

@3 @6 @7
Het is allebei waar. Een zekere groep racisten en fascisten zal er altijd zijn, maar er is óók een groep kiezers die zich terecht ongemakkelijk voelt bij de neoliberale status quo die door bijna alle andere partijen in stand wordt gehouden.

Hun woede wordt onschadelijk gemaakt door deze te kanaliseren in de richting van minderheden ipv machthebbers. Dit kun je uiteraard wel de PVV aanrekenen, maar ook andere partijen en de media, die door Wilders tegelijk te omarmen en af te stoten hem neerzetten als een ‘zichtbaar’ alternatief/tegenstem. Dit in tegenstelling tot een echt links tegengeluid, dat simpelweg doodgezwegen wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 nome

Wilders is zo groot, dankzij zijn fans, die het kennelijk redelijk en aantrekkelijk vinden wat hij wil, doet en zegt. Is het wel zo ‘vreemd’ dat zijn fans geen vertrouwen (meer) lijken te hebben in andere politici, partijen en de ideologieën die ze al dan niet uitdragen? Als ik kijk naar de staat van Nederland, Europa, maar ook daarbuiten, zie ik resultaten van politiek die weinig vertrouwen wekken dat mijn belangen het beste worden gediend. Politici lijken eerder oorzaak van veel ellende, dan dat ze er iets aan doen, in mijn belang als burger. Bij de financiële crises, c.q. de crises die de ‘financiële wereld’ veroorzaakt heeft en die nu door mij als gewone burger betaald worden, terwijl de veroorzakers hun kapitaal enkel zagen groeien, heeft de politiek niet voor de burger gekozen, althans voor een groot aantal ‘marginale’ burgers niet. Dit is maar één van de vele zaken die het vertrouwen hebben aangetast dat de politiek er voor àlle burgers is. Zelf vind ik Wilders een demagoog, maar van veel van zijn fans kan ik mee voorstellen dat zij liever een openlijke engerd geloven dan de engerds die zichzelf als moreel superieur presenteren en dat hoogmoedig pretenderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: “Bij de financiële crises, c.q. de crises die de ‘financiële wereld’ veroorzaakt heeft en die nu door mij als gewone burger betaald worden, terwijl de veroorzakers hun kapitaal enkel zagen groeien, heeft de politiek niet voor de burger gekozen, althans voor een groot aantal ‘marginale’ burgers niet.”

Let wel, de politiek inclusief de PVV (die voor een groot deel van de financiële crisisperiode gedoogsteun gaf aan de regering). Alleen al daarom (de PVV kiest net zo min voor de burger, zoals uit het stemgedrag blijkt), zie ik niet zoveel in die verklaring van jou en #3.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 su

Fascism is nothing but capitalist reaction.

Leon Trotski

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 thalmann

@11
Iets zal maar buiten het Marxistische frame vallen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 nome

@10: Dat hij gedoogsteun heeft gegeven zijn z’n fans allang weer vergeten, net als ze niet willen weten dat Wilders gedreven wordt door zijn persoonlijke psychische construct, dat we eigenlijk allen zó kunnen herkennen. Zijn preoccupatie met vreemdelingen en zijn eigen etniciteit zijn daarbij een weggevertje, maar voor zijn fans maakt het niets uit, zolang Wilders maar gehoor geeft aan hun gevoel dat het allemaal de schuld is van vreemdelingen en natuurlijk, andersdenkenden en iets specifieker, andere politici. De laatsten zetten zich daarop weer af tegen Wilders en daarmee tegen zijn fans. Een politiek die ook hen als volwaardig behandelt hebben andere politici niet te bieden en zo is de keuze voor de door Wilders beïnvloedbaren snel gemaakt. Daar kan je het al dan niet mee eens zijn, maar ‘vreemd’, zoals ik al schreef, kan dit met de beste wil van de wereld niet genoemd worden. Begrijpelijk wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Lunarts

De fans van Wilders waren (zoals het er nu misschien uit ziet) bij de EP-verkiezing in geen velden of wegen te bekennen. Het probleem is dat 65 % van het kiesvolk iets beters te doen had dan een minieme bijdrage te leveren aan de inrichting van ons land en de E.U door te gaan stemmen.

In dat perspectief denk (hoop) ik dat Wilders, ondanks zijn eenmansacties toch minder te betekenen heeft dan wij denken.
Als de draagkracht van de democratie wegvalt dan groeien de Wilders naar het lijkt maar als puntje bij paaltje komt dan zit zijn aanhang verontwaardig te reageren op de reactiepagina´s van de media en komt de deur niet uit.

Zolang de andere partijen kleine dingetjes van de PVV wegkapen (en daarmee´verzachten´) is een keiharde inhoudelijke oppositie tegen de PVV (nog) ver te zoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

Niet zo negatief doen svp. We kunnen gewoon realistisch vast stellen, dat een 10% van de bevolking in ieder land open staat voor extreem rechtse ideeën. We kunnen ook naar de geschiedenis kijken om hetzelfde vast te stellen. In tijden van crisis trekken de extremen nog wat meer proteststemmen… Soit. Zonder hulp van de andere rechtse partijen komen ze nooit aan de macht.

Het enige issue hierbij, dat een beetje problematisch is, is dat gematigd, fatsoenlijk rechts steeds moeilijker een rechtse regering kan vormen zonder steun van extreem rechts.

  • Vorige discussie