Het ontstond uit frustratie over het ondoorzichtige systeem waarmee de Eerste Kamer gekozen werd. Maar het groeide uit tot een instrument waarmee het spel zelf beïnvloed werd. Het kan raar lopen.
De Zetelschuiver werd door tenminste drie partijbureau’s gebruikt om vooraf scenario’s te simuleren. Het CDA kwam er openlijk voor uit. En waarom niet? Waarom zelf iets verzinnen als je zo’n fantastisch tooltje tot je beschikking hebt?
Het drong door tot de wereld van de omroepen. De NOS vond het een link waardig op hun aparte pagina’s over deze verkiezingen, net als Nieuwsuur. De Belgische omroepen hadden het nodig om wijs te worden uit de Nederlandse mystiek.
Maar ook andere mensen uit de media gebruikten het. En last but not least bleek zelfs cijferkoning Maurice de Hond een fan.
Maar het leukste van alles was nog wel dat al snel duidelijk was dat een meerderheid voor de coalitie zo goed als onmogelijk was, terwijl de media daar nog steeds naar op zoek was.
Hoewel het er alle schijn van had dat de coalitie bezig was die meerderheid wel te verkrijgen, lijkt dit toch vooral ingegeven te zijn door de noodzaak om juist niet een zetel te verliezen.
We hebben heel veel scenario’s voorbij zien komen en zelf ook uitgeprobeerd, maar daaruit bleek dat de mogelijkheden voor de oppositie iets groter waren dan die voor de coalitie. Maar wat vooral bleek was dat je daar heel veel voor nodig had en dat de “tegenpartij” dan vooral niets moest doen (onwaarschijnlijk). En dus was een verschuiving onwaarschijnlijk.
Tot die D66-er het verkeerde kleurtje pakte.
Het was leuk om te doen en ik hoop dat we het over vier jaar niet nog een keer nodig hebben. Langs deze weg wil ik Daan Odijk nogmaals heel hartelijk bedanken voor het fantastische werk dat hij gedaan heeft. Nu alleen maar hopen dat de officiële uitslag niet plots afwijkt omdat er nog ergens een heel ander regeltje bestond dat we over het hoofd hebben gezien.
Reacties (15)
Gelukkig zit het er dik in dat Daan’s werk over vier jaar nog een keer gebruikt kan worden (wellicht met een kleine aanpassing aan de stemgewichten), want er zal minimaal een 1e Kamerverkiezing overheen moeten gaan voor het kiessysteem aangepast kan worden. En dankzij de dadendrang van Rutte, zit het er dik in dat we de zetelschuiver ook over 8 jaar nog eens uit het stof kunnen halen.
Terwijl de verkiezingsuitslagen binnenrolden gistermiddag vroeg ik me één ding af, heeft een ongeldige stem dezelfde consequentie als een blanco stem?
@Polderjongen: Ja, volgens onze rekenmeester wel.
klopt het dat ik geen zetels naar de OSF mag schuiven als ze afkomstig zijn uit een provincie waar de OSF geen Statenlid heeft?
@4: Als de zetelschuiver correct werkt alleen als de OSF in die provincie ook geen EK-kieslijst heeft ingediend.
@spam: Check, zoals Bismarck zegt. Je krijgt dan een rood kleurtje bij het proberen te slepen naar OSF.
Volgens je zetelschuiver-uitslag heeft een zuid-hollands SGP lid op de VVD gestemd, maar volgens dit bericht heeft het SGP-lid op de CDA gestemd en een CDA-lid vervolgens op de VVD.
Maupie een cijferkoning? Veel gekker moet je het niet brengen, Steeph.
@7: Jij vertrouwt op de woorden van (christelijke, notbene!) politici? ;-)
@Anoniem: Ah. Maar goed, dat maakt voor de uitslag niet uit natuurlijk.
Maar ik zal later even een update maken om toch zo dicht mogelijk tegen de mogelijke realiteit aan te zitten :-)
@Share: Hij produceert toch veel cijfers? Opiniepeilingen zitten er vol mee :-)
Even terug naar de verkiezingen van de Staten in maart 2011.
CDA 14,2%
VVD 19,6%
PVV 12,4%
Subtotaal 46,2%
SGP 2,2%
Totaal 48,4%
Dat je daarmee 37+1 zetels (van de 75) kunt halen stemt me al niet vrolijk. Maar zo is het “systeem”.
Even terug naar de terzijdes, idd Steeph da’s waar.
Gelijk de 150 frikadelbroodjes die mijn bakker elke dag aan 150 buurtscholieren slijt. Heel soms sta ik ertussen en dan zie ik mezelf voor de KADI kar staan. Anyhow appie ziet dat en heeft ze nu ook liggen. Maar veel kinderen hebben zelluf geen magnetron bij zich. Dus bij sommige appie’s staat nu een magnetron. Vraag en aanbod, daar had ik het over..
/afdwaler
@12: Dat is bij de TK verkiezingen bijna net zo: De kiesdrempel en de wijze van verdelen van restzetels (d’Hondt) zorgen daarvoor. En in de EK ligt de kiesdrempel nog iets hoger door het geringe aantal zetels (er zijn er daar feitelijk zelfs twee, eerst één bij de PS-verkiezingen en een tweede bij de EK-verkiezingen).
@10 Het gaat natuurlijk niet om de uitslag maar om het ongelovelijke gekonkel dat daaraan vooraf gaat bloot te stellen.