Zeg dames, Oud Zeikwijf wil gewoon kunnen zeiken

Buitenshuis plas ik het liefst op de mannen-WC’s. U vindt het gek? Hebt u weleens de vrouwen-WC’s gezien? Die zitten onder de pies.

Dat komt omdat vrouwen het vertikken om op de bril te zitten. Die vinden ze vies. Terwijl die eigenlijk gewoon schoon is, laten we wel wezen. Het is geen Afrika of India. Onze toiletten zijn keurig. Althans, als je daar niet op gaat staan. Want dat doen ze. Die troela’s. Ze gaan op de bril staan en plassen zo uit de hoogte. Vrouwen hebben honderd jaar geklaagd dat mannen de bril niet voor hen omlaag deden, maar zelf weigeren ze de bril OMHOOG te doen als ze op de pot klimmen. Waardoor de bril onder de spetters komt te liggen, waardoor de volgende het echt niet in haar hoofd haalt om erop te zitten, waardoor de vrouwen-WC’s mijns inziens onbruikbaar worden, waardoor ik op de mannen-WC’s plas.

Er is trouwens ook altijd papier op de mannen-WC’s.

En ze zijn altijd leeg. Terwijl er voor de vrouwenafdeling steevast een rij van hier tot gunder staat. Van twee redenen één: of men bouwt te veel mannen-WC’s of men bouwt te weinig vrouwen-WC’s. Want logistiek gezien klopt dat niet, dat ziet een kind. Je zou verwachten dat, in deze tijd van overvloed aan onzinnige HBO- en MBO-studies, er wel eentje ‘Berekening van de capaciteit van de vrouwen- en mannen-WC’s bij evenementen’ bij zou kunnen. Maar nee. Overbodig gevonden wellicht. Ondertussen staan al die vrouwen elke keer een halfuur te lijden in die eindeloze rijen. Ze staan er immers niet voor niets, ze hebben hoge nood. Anders wacht je wel tot je thuis bent. Dat ze daar een halfuur staan komt weliswaar doordat vrouwen er een handje van hebben om hun tijd op het toilet te nemen, ook al creperen er voor hun deur twintig seksegenoten van de pijn. Daar is ook iets mis, ik geef het toe. Maar hoe dat opgelost dient te worden leren we binnenkort toch bij de studie ‘Optimalisering van het toiletbezoek van vrouwen in openbare gelegenheden’.

Urine is overigens een van de schoonste vloeistoffen zomaar in de natuur voorradig. Verse urine kun je gewoon drinken. Denk daar maar aan als je ooit in de woestijn ronddwaalt! Oude urine zal ik niet aanbevelen, weet ik uit een ervaring die ik u niet zal onthouden: toen mijnheer Oud Zeikwijf en ik maar net begonnen te daten en ik eens was blijven slapen, had ik ’s nachts dorst. Ik pakte een fles appelsap die naast het bed stond en klokte een paar flinke scheuten achterover. Opeens drong de smaak door: het was dagen oude pies. Zelden zoiets goors ingenomen in mijn hele leven. Zelfs levertraan is daarbij vergeleken een delicatesse.

Desalniettemin bevat ons vloeibare excrement ook leuke ingrediënten zoals ammonia, fosfor en stikstof waarmee je allerlei nuttigs kan maken. De WC-bril, voor zoverre dagelijks gereinigd en er geen poep aan kleeft, is dus eigenlijk best schoon. Wat je niet kan zeggen van de kraan van de wasbak of de klink van de deur, die je allebei na toiletbezoek wel zonder schroom met je schoongewassen handjes aanraakt. Handen waarmee je ietsjes later in je neus peutert, of je baby een aai geeft, je puber een boterham of mij een hand. Om te zwijgen over geld, dat door miljoenen handen gaat. Handen, dat zijn de vieste delen van het lichaam. Die wemelen van de bacteriën.

Dus, vrouwen, voortaan zítten we gewoon op de plee, ook in café’s. En als we toch op de pot willen hurken, dan doen we eerst de bril omhoog. En daarna omlaag. Anders blijven de kerels daarin onze meerderen. Wat we daar zelf ook van mogen denken.

Foto flickr cc [changó]

 1. 1

  Dit is voor mij een heel nieuwe kijk op vrouwen-wc’s.

  Ik als man ga namelijk het liefst naar de vrouwen-wc om precies dezelfde reden: vrouwen-wc’s zijn schoon, mannen-wc’s vies.
  Het wc-papier op mannen-wc’s ligt vaak uitgerold op de natte vloer.
  Voor mannen-wc’s staat ook vaak een rij, maar dat ligt er waarschijnlijk aan dat het soort evenementen en situaties waar ik in terecht ben gekomen door meer mannen dan vrouwen wordt bezocht.
  In ieder geval verbaast me de kritiek op de vrouwen in de vrouwen-wc’s. Meestal zijn die schoon. De bril is er naar beneden en is ook schoon en er ligt geen pis op de vloer.
  Heel veel mannen kunnen namelijk niet mikken en als ze dat wel kunnen, hebben ze altijd nog het laatste beetje, dat ze blijkbaar maar gewoon laten lopen als ze hun plasser omlaag doen, waardoor het op de vloer valt. Als je dan op de wc moet zitten, moet je bij het zitten je broekspijpen van de vloer houden. Dat is niet fijn bij het poepen.

  Staan vrouwen tegenwoordig werkelijk met hun schoenen helemaal op de rand van de wc? Vreemd.

  Verder is een tekort aan vrouwen-wc’s vooral in pre-1990 gebouwen er een uiting van dat de vrouwenemancipatie op de werkvloer nog niet in het architectenbrein is verwerkt. Er zijn gebouwen met op één verdieping 1 vrouwen-wc naast een ruimte met ettelijke pissoirs en 2 zit-wc’s voor mannen. De architect ging er kennelijk vanuit dat daar voornamelijk mannen gingen werken (met een koffiejuf en een secretaresse).

 2. 3

  Wat je zegt klopt (mannen-WC’s vies) voor zoverre er geen urinoir bij staat. Ja, dan laat ik ze ook links liggen. Maar als er een paar urinoirs bij staan (wat meestal het geval is tegenwoordig) dan plassen de mannen in de urinoirs en blijft de pot vrijwel ongebruikt. Punt van de ouderdom van die gebouwen: dit maak ik anno 2012 nog volop mee, anders had ik dat stukkie wel in de verleden tijd geschreven. Er staan meestal wel méér vrouwen-WC’s dan mannen-WC’s, maar het is nooit genoeg. Bij lange na niet. Wat die rijen mannen betreft: nooit aanschouwd. Mannen staan niet in de rij: als het bezet is lopen ze de hoek om en plassen tegen de muur. Daarom zijn er ook krulletjes in overvloed in het openbaar: van wildplassende vrouwen hebben gemeentes weinig last.

 3. 5

  Op de wc op de school van mijn kinderen mogen ze deze bordjes ook op gaan hangen geloof ik. (In het Nederlands dan.) Daar is het erger. Het lijkt er sterk op, dat smeerboel op de wc op een school een bevestiging is van de connectie tussen het niet goed doorlopen van de anale fase van kinderen en hun gedrag in de klas.

 4. 8

  Misschien stonden die mannen dan voor iets anders in de rij wat zich in de wc moest gaan afspelen, maar ik heb echt wel in de rij moeten staan/sta nog in de rij als het binnen is, bij concerten: pauzes en na afloop.

 5. 14

  Wat mij altijd fascineert aan vrouwen die van hun man eisen dat hij na gebruik de bril weer naar beneden doet, is de overtuiging waarmee ze in hun recht lijken te staan. Terwijl het gewoon niet klopt. Als toiletgebruikers de bril na exercitie altijd omlaag doen, onderscheiden we vier situaties.
  1. man poept, bril blijft
  2. man doet bril omhoog, man plast, man doet bril omlaag
  3. vrouw poept, bril blijft
  4. vrouw plast, bril blijft

  Hieruit leiden wij af:
  – Wanneer situatie 2 wordt gevolgd door nogmaals situatie 2, is de bril onnodig omlaag gedaan.
  – De enige die ooit de bril omhoog of omlaag doet is de man.

  Conclusie:
  Wanneer alle toiletgebruikers met aandrang de bril in de gewenste stand moet zetten alvorens te urineren dan wel defaceren, moeten man en vrouw dat even vaak doen.

 6. 17

  Ik beken dat ik een wc hanger ben. Uit noodzaak. Een Frans toilet (gat) zou eigenlijk nog het beste zijn voor iedereen. Overigens gilden onze Franse buren het laatst uit toen ze hoorden dat wij een Turks toilet, ‘Frans’ noemden.

 7. 19

  Dat is knap.
  Ik vind die wc’s erg vervelend. Ten eerste omdat ik niet zolang kan blijven hurken dus ik moet leunen of hangen. Leunen: liever niet, want overal waar mannen plassen is de muur vies.
  Hangen:l ik ben bang dat de stangen erg smerig zijn, en als die ontbreken de wanden van de wc, door zwabberend of zwierend plassende mannen. Tja, zo zijn we nu eenmaal, soms wil je gewoon even kijken waar je allemaal kunt mikken, ook al is het vies.
  Ook moet ik ook bij het hurkend plassen mijn plasser vasthouden, om te mikken, want anders gaat hij zwaaien en dan wordt alles nat.
  Dus flikker ik altijd om op zo’n wc.

 8. 20

  Vrouwen gaan ook vaak met z’n allen, of op z’n minst in gezelschap, “gezellig” naar het toilet (vandaar de rijen denk ik dan). Vaak vraag ik waarom ze dit dan doen en dan zeggen ze dat je dan niet zo lang alleen hoeft te staan. Maar als iedereen nou gewoon in z’n uppie ging hoef je ook niet zo lang te wachten denk ik dan.

 9. 27

  Volgens mij doen ze er vooral lang over als ze lang hebben moeten wachten, met de redenering “ik heb een half uur moeten wachten, nu zal ik gvd ook mijn tijd nemen ook”.

 10. 34

  oh..en het is al verzonden…ik moest nog ff nadenken over het woord lekker…want lekker wijf impliceert weer sexisme, maar ik bedoel gewoon dus “leuk”..zat er nog ff op te mediteren maar t was al weg..:-)