Zalig zijn de onwetenden

Oud-premier Van Agt laat zich vandaag van zijn meest vileine kant zien in een ingezonden brief in de Volkskrant. De brief is gericht aan vice-premier Gerrit Zalm en gaat over de afwezigheid van het Koninklijk Huis bij de uitvaart van de Paus en Zalm’s opmerkingen daarover. Of Zalm het doorheeft is echter de vraag.

Van Agt was de meester van het woord in zijn tijd als premier – met zorgvuldig gekozen en met veel nadruk uitgesproken woorden als “sapristie” en “drommels” om de scherpste kantjes van zijn gespeelde boosheid af te vijlen. Slechts professor I.A. Diepenhorst en Drs. P waren mogelijk zorgvuldiger in hun woordkeus.

Zalm wordt op fraaie wijze het bos ingestuurd in de brief van Van Agt – in de allerlaatste woorden. De brief wordt niet ondertekend “met de meeste hoogachting” of zelfs maar gewoon “hoogachtend”, nee, Zalm krijgt “met verschuldigde hoogachting” naar zijn hoofd. Van Agt groet hem met een mate van achting die hij fijntjes in het midden laat. ..

Ik heb zelf altijd “met gepaste achting” gebruikt wanneer ik iemand niet erg hoog had zitten, maar ik denk dat ik overstap naar deze variant…

 1. 1

  of je zegt gewoon: met verachting….en oh ja, sterf
  langzaam en pijnlijk, dat u mag branden in de hel – en Bea erbij.
  wel zo eerlijk, toch?

 2. 3

  Staat de brief al ergens online dat iemand weet ? Ik ben wel benieuwd naar de argumenten van van Agt, zeker nadat ik Zalm’s argumenten heb gehoord en me ook heb geamuseerd met de verveelde uitstraling van Zalm tijdens de bespreking van dit onderwerp tijdje terug op tv.

 3. 4

  Vlgs mij had Zalm zelf de meest vileine opmerking door er fijntjes erop te wijzen hoe aanwezig van Agt zelf was toen de vorige paus overleed (koningshuis ook niet aanwezig, alleen de minister van buitenlandse zaken, in 1978 toen van Agt zelf MP was)

 4. 9

  En dan zat tegenover Zalm ook nog eens Sven Kockelmans te hoofdwiebelen en oogverwijden. Prachtige televee.

  “Met verschuldigde hoogachting”: gaat dat niet meer over ‘die hou je nog tegoed’, ipv de mate van hoogachting?
  Nu ik het typ, lijkt “Met onverschuldigde hoogachting”, nog vileiner. Iets van ‘ik sluit met een formele groet af omdat ik zo netjes ben, terwijl ik daar vanwege uw gedrag/karakter helemaal niet toe verplicht was.’

 5. 10

  Over de inhoud: uiteraard heeft Zalm gelijk.
  VanAgt stuurde zijn ambassadeur toen de vorige paus overleed. En nu anno 2005 emo-megafestaties ontzettend hip zijn geworden loopt ie te zeiken voor eigen parochie. Hypocriet.

  Andre Hazes, Pim Fortuyn, Paus Johannes Paulus: allemaal een pot nat.

 6. 12

  Ja maar… de Paus was toch ook gewoon een staatshoofd? Is het dan niet te doen gebruikelijk om als mede-staatshoofd bij de begrafenis aanwezig te zijn?

 7. 13

  ok ok ok , wally, ouwe hippie, daar ga je jongen.

  Overigens ben ik als liefhebber van sixties muziek nooit een aanhanger van nederbeat of hoe t mag heten geweest. Laat dit overigens niet ten koste gaan van de wave.

 8. 17

  @Carlos Ik ben even uitgewaved…

  Overigens wat een gedoe om weinig…Herinnert zich iemand nog de discussie die losbarstte toen Juliana tijdens de bruiloft van kleinzoon Maurits de hostie aannam? Ik bedoel maar…

 9. 20

  Ondanks alles zou ik hier wel even van de gelegenheid gebruik willen maken om te zeggen dat ik de katholieken inmiddels best redelijk ingeburgerd vind.
  Het is onzin om alle katholieken over een kam te scheren.

 10. 24

  Het is Prof. Dr. I.A. Diepenhorst!

  Tachtig jaar tegen die rotkatholieken gevochten en dan zeker voor een Paus gaan buigen? Dacht het even niet…

  Liever turks dan paaps, zeggen wij altijd thuis.

 11. 27

  vanwaar de diepgewortelde haat jegens de zuiderlingen die hun geloof ietwat festiever beleven dan de met alle zonden bezwaarde noorderlingen

 12. 29

  Je kan natuurlijk lullen wat je wil, maar niemand was zo goed om, iemand het graf in te prijzen, als van Agt. De discussies ioendertijd met een rood aangelopen Den Uyl waren zeer vermakelijk.