YouTube verslaat Chinees regime

Al censureert de Chinese ambtenaar nog zo snel YouTube wint het wel. In China lijkt het gevecht om vrijheid van meningsuiting wel steeds heftiger te worden gevoerd. Het dekselse internet helpt de burgers echter het machtige regime steeds te slim af te zijn.

Human Rights VideoIn de Chinese stad Rui’an is de laatste weken onrust ontstaan over de verdachte omstandigheden rondom de dood van de jonge docente Dai Haijing. Honderden studenten protesteerden en de demonstratie werd door de politie hardhandig uit elkaar geslagen. Maar het politiegeweld werd gefilmd met een mobieltje, het weblog van de persoon die het filmpje uploadde is inmiddels ‘temporarily closed’. Maar het filmpje staat al op tal van websites waaronder het voor de Chinese overheid onneembare bastion YouTube. Het mondiale AboutBlank soort van: GlobalVoices geeft een goed overzicht van de gebeurtenissen. Voor het filmpje klik:

 1. 3

  @SN, iedereen weet toch dat Jan M. de buitenechtelijke tweelingbroer is van Mao die door mensensmokkelaars naar Nederland is gebracht om als Lasser aan het werk gezet te worden.

 2. 4

  Hoera voor de internetsrevolutie. Opdat de Chinezen maar veel martelingen mogen vastleggen op hun mobieltjes (ubegrijptwatikbedoel) en opdat Ronald ook vanuit zijn paralelle universum aansluiting kan blijven proberen te zoeken met zijn nu nog door de kosmische interferentie verhaspelde zinnen!

 3. 5

  Censuur en vrijheid van menigsuiting is een mondiale strijd waarbij het web een machtig wapen geworden is van jan en alleman zoals ik. De horizon der vrijheid komt in het visier.
  Ik kan mij soms opwinden over, onlangs nog met de wiki-kwestie, de fixatie bij velen van het gras bij de buren.
  Even dor is die mat hier. Filters hier en daar in gelijke mate. Het verschil met de grasmat hier is dat er groene verf over wordt gespoten zodat we denken dat de dorheid alleen bij de buren speelt.

  Zelf btw zou ik niet weten hoe 1.3 miljard mensen naar een nieuwe tijd te loodsen zonder op een zandbank vast te lopen.

 4. 11

  Maar is onze Big Bang niet ook ooit zo begonnen?, althans mogelijk. Dus dat er een aantal nitwits contact zochten op internets door botsende universums (/a) de onze ontstond?

 5. 12

  okee we bejubelen het internet als vrijheid bastione, je kan natuurlijk ook er tegenaan kijken dat het vroeger niet bestond en er toen ook nog vrijheids bastione waren. Kortom, is dan absoluut genomen is het vrijheidsveld kleiner geworden?

 6. 13

  Mark, gelijk heb je op meerdere fronten zoals altijd lijkt het.
  Als je niets hebt en je breekt het doormidden heb je tweemaal iets (plus en min) dit is in essentie de big bang. Doe je plus en min bij elkaar dan heb je weer niets..maar een knal van jewelste alhoewel niemand het zal horen

 7. 14

  Prima, het proces loopt. Ik heb ooit eerder al gezegd dat China zich in de fase van de industriele recolutie bevindt. Er gist dus vast nog wel wat verder en de sociale onrust is nog niet afgelopen.

  Al die openheid trouwens: kan iemand niet eens een mobieltje die geheime gevangenissen binnensmokkelen. We zijn zo n geweldige en open maatschappij, dat moet kunnen nietwaar…

 8. 19

  Hoezo, YouTube verslaat Chinees regime. Is het gevolg nu niet gewoon dat deze site achter de grote Chinese vuurmuur verdwijnt?

  Of is de site zo immens populair dat er dan een nieuwe opstand zoals in 1989 uitbreekt?

 9. 20

  @Spuyt12
  U heeft helemaal gelijk. Tot op heden is gelukkig You Tube nog wel te zien in China. Helaas Google video niet, om onduidelijke redenen.

  Wat men hier ziet is duidelijk het trauma van de autoriteiten uit 1989. Studenten demonstraties moeten zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd zodat het niet weer zo uit de hand loopt als toen. Zie wel dat men dit nog redelijk netjes probeert te doen. Hier en daar tikken, maar geen traangas, honden, etc. Het gros van de mensen die opgepakt worden zullen de volgende dag weer in de collegebanken zitten na een flinke reprimande en de belofte dat niet meer te doen. Studenten zijn namelijk ook kinderen van (invloed)rijke chinezen…

  Mocht je op zoek willen gaan naar de echte overtredingen van mensenrechten, let dan op de kleine boeren protesten. Helaas hebben die geen cameratelefoons, dus we zullen even moeten wachten tot daar beelden van beschikbaar komen.

  Trouwens, een groot gedeelte van de Chinese bevolking steunt de overheid gedeeltelijk in het onderdrukken van de protesten. Vergeet niet dat alles hier om economische groei en geld draait. Binnenlandse rust is daarvoor een van de belangrijkste vereisten.

  YouTube verslaat Chinees regime? Nou nee…

 10. 21

  Dit titel “YouTube verslaat Chinees Regime” was bedoeld om op twee maniern uit te leggen:
  1) Verslaan in de zin van overwinnen. Voor nu is het waar dat YouTube het regime in verlegenheid brengt en dus schade toebrent. Op de langere termijn zullen ze inderdaad wel achter een block verdwijnen, maar dan staat er vast wel weer een andere site op.
  2) Verslaan in de zin van “verslag doen van” , YouTube doet verslag van Chinees regime.