WW: UvA beste universiteit van Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Foto: Flickr/cassettejectOp de THES-QS lijst van beste universiteiten ter wereld is de Universiteit van Amsterdam met stip op plaats 48 beland en is daarmee ook de beste universiteit van Nederland. De absolute topuniversiteiten zijn, net zoals de vorige jaren, allemaal gelegen in de Angelsaksische wereld. De top drie bestaat uit Harvard University op plaats één met de twee Engelse universiteiten van Cambridge en Oxford op plaats twee en drie respectievelijk.

De door de THES uitgebrachte ranking is sinds 2004 de lijst waar je als universiteit op wil staan. Je positie op de lijst wordt bepaald door de kwaliteit van de research, research training, onderwijs en employability. De hoofdmoot van de score van een universiteit (40%) wordt bepaald door recensies van collega-wetenschappers, de zogenaamde peer review.

De Nederlandse universiteiten doen het trouwens alleszins redelijk. Zoals gezegd is de UvA als eerste Nederlandse universiteit de top 50 binnengeslopen. De andere Nederlanders in de top 100 zijn de universiteiten van Delft (63), Leiden (84) en Utrecht (89). Daarmee doen we het aanzienlijk beter dan de ons omringende landen. Zo heeft Duitsland maar drie top-100 universiteiten, met als hoogste ranking plaats 60. Belgie moet met slechts één plek (de 61e) genoegen nemen.

Opvallend is dus het grote aantal universiteiten in Angelsaksische landen op de lijst. Zo is de eerste universiteit die buiten deze landen ligt die van Tokio op plaats 17. Op de website van de THES-QS lijst is ook de ranking naar vakgebied te bekijken. Daaruit valt op te maken dat de UvA haar hoge algemene ranking vooral te danken heeft aan de Arts and Humanities en Social Sciences. Wat dan ook opvalt is dat de TU Delft op een respectabele 17e plek in de Technology ranking terecht is gekomen. Petje af voor de Nederlandse universiteiten dus en speciale felicitaties aan mijn werkgever.

Reacties (12)

#1 Bismarck

Die voorkeur voor angelsaksische landen is wel makkelijk te verklaren, aangezien die peer-reviews zoveel uitmaken. De belangrijkste onderzoeksbladen zijn engelstalig (en waarschijnlijk zijn er ook uitsluitend engelstalige publicaties gebruikt voor deze rating). Dat betekent dat landen waar ook in andere talen gepubliceerd wordt lager uitvallen. Waarschijnlijk dat mede daarom nederland er ook zo mooi uitspringt, omdat er relatief weinig in het nederlands gepubliceerd wordt (te klein bereik) en de enige vreemde publicatietaal hier engels is.

Het is dus maar de vraag wat de THES-QS nu eigenlijk meet.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Mijn werkgever, de VU, is teruggevallen van 183 naar 304 omdat de lijstmakers een aantal fouten maakten: de citaties zijn verkeerd geteld (met een veel te lage uitkomst op dat onderdeel tot gevolg) en het VU-Medisch Centrum is niet meegerekend.

Lijken me nogal grove blunders die me doen twijfelen aan de accuraatheid van de lijst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Desalniettemin: felicitaties voor de UvA!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Victor

Er zijn inderdaad nogal wat valide kritiekpunten op de lijst (zie bv hier).

Maar ik denk niet dat de taal een doorslaggevende invloed heeft, het is al een tijdje zo dat iedereen die ook maar iets belangrijks wil meedelen, dat in het Engels doet. Dus ook bv. de Japanners en de Fransen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Dat durf ik best te bestrijden. Juist de twee groepen die je noemt (maar ook anderen, zelfs nederlanders op bepaalde vakgebieden) publiceren veel in eigen taal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Choco

Ik ken van de UvA vooral dramaverhalen, maar als er genoeg lijsten zijn, zal er ongetwijfeld elke nl universiteit wel bovenaan eindigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Apostolov

Into my arms, oh Lord.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Robert-Jan

Is er al iemand van Geencommentaar die zich wil opofferen om een lijst te maken waarin al die universiteitslijstjes (zoals ook de befaamde Shanghailijst) met elkaar gecombineerd/gemiddeld worden? De moeder van alle lijsten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Victor

@choco: Organisatorisch is er inderdaad wel het een en ander op de UvA aan te merken, maar er lopen toch wel een hele hoop vooraanstaande wetenschappers rond die blijkbaar goed gedijen in de laissez-faire sfeer die er heerst.

@Robert Jan: Sja, ik weet niet of ik daar mijn tijd (al dan niet betaald door de uva :P) in wil steken. Daarbij: er is al een blog speciaal hiervoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Robert-Jan

@PokeytheCat Hmmm… waar staat de UvA dan op de Shanghailijst? Onder Utrecht zeker? :P

Dank voor de link!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jadien

Ik studeer zelf aan de UvA en vind het een belachelijk instituut waar dingen je vooral niet verteld worden en waar een heleboel lesstof in een veel te klein programma wordt gepropt om geld te besparen. Ik wist niet dat de situatie op andere universiteiten nog schrijnender was, mijn medeleven hiervoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Martijn

“waar dingen je vooral niet verteld worden en waar een heleboel lesstof in een veel te klein programma wordt gepropt”

Dat heet ‘studeren’. Het is niet de middelbare school waar alles tot achter de komma voor je wordt uitgekauwd.

  • Vorige discussie