WW: Robuuste gadgets in de ‘Age of Flimsy’

,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Nokia 3210 (Foto: Wikimedia Commons)De breekbaarheid van de hedendaagse gadgets doet wel eens terug verlangen naar de tijd van bakelieten telefoons, waar je nog iemand de hersens mee in kon slaan en je daarna geen zorgen hoefde te maken of de telefoon het nog deed. Of van de Lomo-camera die je lekker kon laten stuiteren voor het fotograferen.

Anno 2008 leven we gadgettechnisch in een heuse upgrade-cultuur: tegen de tijd dat je telefoon, videocamera of mp3speler de eerste tekenen van ouderdom begint te vertonen is er al een bijzonder veel mooier, kleiner of beter uitgeruste versie van je apparaat te verkrijgen. Dus kopen we toch maar een nieuw gadget, terwijl we in ons achterhoofd eigenlijk vinden dat een telefoon best wel langer dan een jaar mee zou mogen gaan.

De neiging naar steeds meer functionaliteit per kubieke centimeter zorgt ervoor dat er nagenoeg geen foutenmarge is: in de Age of Flimsy helpt de fabrikant je je aan te passen aan de huidige modetrend door gadgets te produceren die na een jaar weg te gooien zijn. Je vraagt je af of er toch niet enige waarheid zit achter de mythe van het achterhouden van de eeuwigdurende gloeilamp?

CNet zet deze week de in hun ogen meest stevige stukjes consumententechnologie in het zonnetje. Onder andere de Lomo camera, de Sony minidisc speler en de spectaculair robuuste Gameboy van Nintendo worden als ‘bombproof’ gekwalificeerd. Zelf ben ik altijd erg onder de indruk geweest van mijn eerste GSM, de good old Nokia 3210. Dit pareltje heeft meerdere metersdiepe valpartijen meegemaakt en hij gaf geen kik. Nadat ik hem een keer een uur in de regen liet liggen was ik even bang dat het met mijn telefoon gedaan was, maar na een avondje op de kachel gelegen te hebben sprong het vertrouwde groen-zwarte schermpje gewoon weer aan.

Ik ben wel benieuwd, van welke gadget denken jullie: ‘goh, dat ding heb ik al jaren’?

Reacties (6)

#1 Basszje

Mijn vriendin.

  • Volgende discussie
#2 Ruisje

@1:

Moet je dan niet eens een nieuwe?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

niet van de trap gooien he..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Ja, de 3210, briljant ding, heb al drie andere telefoons versleten, maar dat ding doet het gewoon nog! Hij’s alleen beetje groot en zwaar, vandaar dat ie ergens in mijn huis stof ligt te verzamelen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Johan

Mijn mobiel, ook een robuuste nokia. Zo’n versie zonder camera nog. M’n computer (pentium 3) mag ook wel op het lijstje en heel af en toe wil ik ook de xbox nog wel eens aanzetten, daar loop ik natuurlijk ook grandioos achter.. :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Victor

oja, m’n Xbox! Meesterlijk robuust en handig ding, de beste 100 euro die ik ooit heb uitgegeven (plus 20,- aan een pubert die hem even kwam hacken).

  • Vorige discussie