WW: Best of the best 2007

,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

still uit youtube video "Mobius Transformations Revealed"Het is half december, het jaar loopt weer op z’n eind. Dat kan maar één ding betekenen: eindejaarslijstjes! Ook de Wondere Wereld van de Wetenschap en Techniek ontkomt er niet aan. Daarom werpen we vandaag een blik op een aantal eindejaarslijstjes en kiezen uit elk lijstje de Wondere Woensdag-favoriet.

Time Magazines Top 10 Scientific Discoveries
Time komt in totaal met een vijftigtal top-tien lijstjes, maar we kijken naar het lijstje van beste wetenschappelijke ontdekkingen van 2007. Hierin vinden we onder andere doorbraken in stamceltechnologie, de ontdekking van de grootste supernova ooit, die van een vogel-achtige dinosaurus.

WW-favo: De ontwikkeling van nieuwe technieken om menselijke hartkleppen te kunnen bouwen. Als de techniek overeind blijft in testen op dieren, zou de doorbraak binnen 3 tot 5 jaar potentieel voor 600.000 mensen die een nieuwe hartklep nodig hebben de redding kunnen betekenen. Dat vooruitzicht verslaat toch wel de hoge nerd-giggle factor van de ontdekking van Kryptonite.

PC Worlds 100 Best Products of 2007
De site van het toonaangevende computer magazine PC World komt met een lijstje van de honderd beste hard- en software producten van 2007. Op nummer 1 vinden we de Google Apps Premiere Edition, de verzameling office-applicaties voor bedrijfsgebruik van het almachtige Google. Ik ken nog niemand die er mee werkt, maar volgens PC World moet dat dus niet al te lang gaan duren. Op nummers twee en drie staan hardware-produkten, respectievelijk de Intel Core 2 Duo en de Nintendo Wii. Beide verdienen denk ik inderdaad een plaatsje in de top: met de processor heeft Intel de concurrentie (AMD) voorlopig even van het toneel geblazen en de Wii heeft ontegenzeggelijk een revolutie in game-land bewerkstelligd. Verder in de top 100 veel opvolgers van hard- en software uit eerdere jaren.

WW-favo: de Nintendo Wii. De maker van The Sims, Will Wright verwoordt het als volgt: “The PS3 and the Xbox 360 feel like better versions of the last, but pretty much the same game with incremental improvement. But the Wii feels like a major jump ? not that the graphics are more powerful, but that it hits a completely different demographic.”

National Geographics Best Science Images of 2007
Op de site van National Geographic vinden we de top vijf van beste wetenschappelijke plaatjes van het afgelopen jaar. In de top vijf twee natuurfoto’s en een closeup van een knoopbare metaallegering. De laatste twee plaatjes zijn stills uit computeranimaties: in een ervan word het effect van nicotine op neuronen getoond en in de andere worden zogenaamde Moebius transformaties uitgelegd.

WW-favo: De still uit “Mobius Transformations Revealed”, ook in z’n geheel te bekijken op Youtube. Het is natuurlijk makkelijk scoren met een mooie natuurfoto, maar om van wiskunde iets visueel aantrekkelijks te maken moet je van goede huize komen.

Business Week International Design Excellence Awards
Ons laatste lijstje is dat van Businessweek. De IDEA awards worden daar uitgereikt in 14 categorieen. Wij kijken naar de Medical and Scientific Products categorie. De gouden medaille in deze categorie wordt gedeeld door twee medische systemen: het 4-D localization system, dat gebruikt wordt om stralingsterapie nog beter te kunnen sturen en de nanopoint celltray die individuele levende cellen kan monitoren. De bronzen medaille gaat naar de LifePort® Liver Workstation, een werkstation waarmee allerlei handelingen in een levertransplantatie gefaciliteerd worden. De zilveren medaille winnaar is echter de WW-favo.

WW-favo: de MAGICWHEELS? 2-gear wheelchair drive. Het probleem is erg voorstelbaar: rolstoelers hebben soms moeite om over obstakels te komen of om steile hellingen op te rollen. De oplossing om een versnellingssysteem toe te voegen is even simpel als elegant.

Reacties (2)

#1 Obscura

Goed nieuws, voor mij: hartkleppen op bestelling. Nu ben ik afhankelijk van het veel te laffe donatiesysteem van Nederland, waardoor ik al een varkensklep en die van een Engelsman heb gehad. Dus: ik onderschrijf het enthousiasme van onze WW-redactie!
Overigens vind ik de rest van het artikel ook erg leuk om te lezen. Met zorg geschreven.

  • Volgende discussie
#2 Victor

Ja, hoewel ik een groot voorstander ben van ‘wetenschap om de wetenschap’ (vandaar de Moebius transformaties) en niet ‘wetenschap alleen voor het resultaat’ is het toch ook wel eens leuk als er iets ECHT nuttigs uit een onderzoek komt. Vandaar de keuze voor de hartklep en voor de rolstoel.

Over de Wii, ik denk inderdaad dat dit, samen met de Nintendo DS niets minder dan een revolutie op spelletjes-gebied is. Waar Microsoft en Sony blijven mikken op de hardcore gamer weet Nintendo een hele nieuwe demografie aan te boren…

  • Vorige discussie