WW: Zelfvouwende origami

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Zelfvouwende robots, aahhh! (Foto: Flickr/robotoy75)

Als je door oude WW’s en andere populair-wetenschappelijke blogs bladert overkomt je wel eens het gevoel dat er een grote groep wetenschappers en techneuten erg goed heeft onthouden wat ze vroeger op televisie zagen. Dit lijkt in ieder geval te gelden voor de bedenkers van ‘programmable matter by folding’ oftewel zelfvouwend origami die blijkbaar veel naar een verder niet nader genoemde robots-die-in-auto’s-veranderen tekenfilmserie keken.

De schaal is voorlopig klein, in plaats van grote rode trucks begonnen de wetenschappers van het MIT met kleine platte vouwbare plaatjes. In de vouwen van deze plaatjes zitten hitte-geactiveerde actuatoren die een vouw tot 180 graden kunnen buigen. Deze actuatoren zijn los van elkaar te activeren door een computerprogramma. Het juiste programma kan een plat plaatje in zo’n 15 seconden in de vorm van een bootje of vliegtuigje vouwen (zie filmpje beneden). Tot nu toe blijft het bij deze twee vormen, maar in de toekomst willen de onderzoekers nog veel flexibelere vouwblaadjes maken.

De onderzoekers hopen dat deze techniek kan leiden tot zelfvervormende objecten zoals een beker die zich aanpast aan de hoeveelheid vloeistof en daarna kan veranderen in een broodmes. De makers zien zelfs een ‘ultiem zwitsers zakmes’ voor zich die al naar gelang de behoefte kan veranderen ‘in een antenne, camerastatief, dopsleutel of een spalk‘.

Maar voordat we te hard van stapel lopen en ons moeten afvragen of de persoon voor ons geen T-1000 is, wachten we eerst tot ze een zelfvouwend hoedje van papier ontwikkelen.