WW: World wide telescope

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Sterrenstelsen M81 (Foto:NASA/public domain)

Altijd al willen weten wat je precies ziet als je ’s nachts naar boven kijkt? En nee, smart ass, ik heb het dan niet over wolken, ik heb het over dat inktzwarte tapijt met spikkeltjes en die witte band die je als je wegbent uit het lichtvervuilde Nederland zo goed kan zien. Vanaf nu kan dat. Ja, het kon ook al met Google Sky, maar nu nét een stukkie beter.

En dit keer is het Microsoft die het voor u doet, met het programma WWT, wat staat voor World Wide Telescope. Het systeem combineert 12 terabyte aan informatie, uit onder andere 50 onderzoeken en meer dan 1000 zeer gedatailleerde foto’s, waaronder foto’s van de Hubble telescoop.

Zodra je een object hebt gevonden, en er op inzoomt krijg je karrevrachten aan extra informatie, met links naar internetpagina’s van onder andere de NASA en Wikipedia die over het object gaan.

Hoe dan ook, dit stukje software is goed voor uren klik en kijkplezier. Een andere interessante mogelijkheid is dat je zelf een presentatie kan maken van verschillende objecten. Daarbij kan je vervolgens, ook zelf, gesproken commentaar geven, en deze presentaties delen. Een buitenkansje voor docenten en andere heelal-enthousiastelingen, lijkt me.

Wil je een idee krijgen van wat het programma allemaal kan zonder het te installeren? Kijk dan hier naar een ietwat suffe presentatie op het – dat dan weer wel – onvolprezen TED. Download het programma zelf hier.

Helaas alleen voor Windows. Minpuntje voor Microsoft.

Reacties zijn uitgeschakeld