WW: Wat te zeggen als E.T. in je achtertuin landt

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Miljoenen dollars en duizenden manuren zijn er al ingestoken: de zoektocht naar buitenaardse lotgenoten. Met gigantische radiotelescopen en serverparken luisteren de wetenschappers van SETI (Search for Extra-Terrestial Life) naar signalen uit de ruimte. Deze vorm van wetenschap is natuurlijk zeer tot de verbeelding sprekend en daarom word SETI bijgestaan door vele amateur-vrijwilligers die processorkracht doneren en zelf de lucht afspeuren naar UFO’s.

Nu is realistisch gezien de kans dat één van de zoekende amateurs een ‘ontmoeting van de derde soort‘ bijzonder klein, hem volledig uit sluiten durft niemand. Daarom stelde SETI een protocol op over hoe met een buitenaardse gecommuniceerd dient te worden. Dit protocol geeft aan wie je moet bellen in het geval dat E.T. in je achtertuin parkeert en wat je in algemene termen moet doen. Er is veel discussie rond dit protocol en er zijn vele alternatieven en uitwerkingen te vinden. Stephen Hawking denkt trouwens dat we beter maar helemaal geen contact met de aliens moeten leggen. De kans dat het allesverslindende aarde- en leven-consumerende slechterikken zijn is volgens hem te groot om niet serieus te nemen.

Voor de GC-lezer die goed voorbereid de toekomst in wil: onderstaande cheat-sheet die al een tijdje op het internet rondzweeft geeft een mooi lijstje do’s en dont’s voor het geval dat jij de eerste mens op aarde bent die een buitenaards wezen te spreken krijgt. Hoewel zeker grappig bedoeld geeft het aan de ene kant een aardig lijstje van niet onredelijke tips en aan de andere kant geeft het mooi weer hoever we het als mensen geschopt hebben. Zoals de maker(s) van dit cheat-sheet zeggen: Mocht je first contact maken: “Veel geluk en verneuk het niet voor ons”. Uitprinten, lamineren en bij je EHBO en noodpakket leggen dus.

Reacties (8)

#1 Bismarck

Als ze in de verste verte op de mens lijken doe je best jezelf voor als koning van de aarde (of een troonpretendent, dat werkt ook wel). Als je je maar aan hun gezag onderwerpt, is de kans groot dat ze je aanhouden als marionet en heb je zelf aanzienlijk betere prospectieven dan de rest van de aardbewoners.

 • Volgende discussie
#2 Erik

Hawkins bedoelde dat we aliens maar niet op de aarde attent moesten maken. Als ze eenmaal geland zijn heeft ’t weinig zin onder je bed te kruipen, kun je maar net zo goed kontakt leggen.

@1: En als ’t nou republikeinen zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

Heeft de schrijver van dit stuk überhaupt het protocol waar hij naar linkt gelezen? Dat protocol heeft helemaal niets te maken met een ‘ontmoeting van de derde soort’.

“Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.” Laat me niet lachen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jos

@3 Hoezo niet? Ik lees in de link naar wikipedia over de derde soort dat het gaat om An observation of what Hynek termed “animate beings” observed in association with a UFO sighting. In het protocol gaat het er niet om wanneer ET in je tuin landt, maar om wat te doen als je als wetenschapper (of amateur) meent signalen uit de ruimte te krijgen die afkomstig zijn van intellectuele wezens. Mijn vraag is dan hoe je dat zou kunnen vaststellen, maar ik weet helemaal niets van dit vakgebied.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@2: Ook de Verenigde Republiek had geen enkel probleem om met de lokale monarchen samen te werken om de lokale bevolking te overheersen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

@4: intellectuele wezens laten de aarde gewoon rechts liggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

Als E.T. hier een UFO kan krijgen moet ie ook in staat zijn het Witte Huis te vinden. Kleine kans dat wij E.T. als eerste ontmoeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: Je kan altijd hopen dat ze zoals de Vulcan zijn en ons komen opvoeden.

 • Vorige discussie