WW: Retrofitting Suburbia

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

We kennen ze wel van Amerikaanse TV-series: mooie, groene buitenwijken voor families die een leefomgeving op zich zijn geworden, ook wel bekend als suburbia. Maar suburbia wordt in de VS bedreigd met uitsterven. Al tweederde van de bewoners zijn geen gezinnetjes meer en de supermalls raken in onbruik waardoor een niemandsland van lege gebouwen en parkeerterreinen ontstaat. Vroeger was suburbia de plek om een betaalbare woning te vinden buiten de stad waar men werkt, maar nu is ook dat voordeel weg door stijgende brandstof- prijzen.

In dit TED praatje beschrijft Ellen Dunham-Jones hoe suburbia opnieuw ingericht kan worden. Zo kun je een lelijke main street omtoveren tot een lommerrijke boulevard, of een parkeerterrein teruggeven aan de natuur, waardoor er interesse komt van investeerders om nieuwe huizen- projecten te ontwikkelen.

Reacties (1)

#1 Erik

Er zijn wel grote verschillen tussen suburbia in de VS en in Nederland, zo komt het verschijnsel ‘mall’ in Nederland nauwelijks voor, laat staan de verlaten mall, hetzelfde geldt voor mega-supermarkten aan de stadsranden. Verder zijn nederlandse buitenwijken al een stuk kompakter dan amerikaanse en is ook ’t openbaar vervoer hier beter geregeld -hoewel dat ook niet zo’n kunst is als je vergelijkt met de VS.

Toch is veel van wat zij zegt hier ook wel toepasbaar en geeft ’t zeker stof tot denken over hoe nieuwe bouwprojekten aan te pakken en voor verbetering van ons eigen suburbia.

Wat ik mis, en wat voor Nederland zeker ook relevant is, is dat veel gepland groen in nieuwe wijken er vaak uiteindelijk toch niet komt, omdat projektontwikkelaars de gereserveerde ruimte alsnog te gelde maken voor extra woningen e.d. Dit gebeurt vaak nog nadat de woningen in de buurt van dat groen al verkocht zijn, zodat het ten koste gaat van ’t woongenot dat de kopers van die woningen hadden mogen verwachten.