WW: Pizzagooien voor micromotors

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Pizza-gooier in actie (Foto: Flickr/Jeff Kubina)

Wetenschap is het leukst als vindingen in één onderzoeksveld voor een doorbraak zorgen in een ander veld. Nog leuker is het natuurlijk als niet-wetenschappelijke ideeën onverwacht impact hebben in een wetenschappelijk veld. Het nieuwste voorbeeld zorgt voor de bovenstaande onwaarschijnlijke kop. Maar op welke manier kunnen pizzabakkers microtechnologie vooruit helpen?

Onderzoekers van de Micro/Nano-physics onderszoekslab van de universiteit van Monash zijn hard op zoek naar de meest energie-efficiënt mogelijke methode om een micromotor te laten draaien. Deze zogenaamde standing wave ultrasonic motors kunnen gebruikt worden voor de kleine nanorobotjes die we straks in ons lichaam injecteren om onze ziektes op te sporen en het lichaam te genezen.

Om de efficiëntie van deze kleine motortjes zo groot mogelijk te maken filmde promovendus Daniel (Kuang-Chen) Liu een professionele pizzabakker terwijl hij de pizza’s al draaiend de lucht in gooide. Vervolgens beschreef hij aan de hand van een aantal wiskundige vergelijkingen hoe de draaiing en golving van het pizzadeeg afhing van de handbewegingen van de pizzabakker.

“Als je een pizza wil blijven opgooien en niet wil stoppen om het op te vangen, dan moet je je handen in cirkels bewegen,” aldus Liu’s begeleider Friend. Door deze vondst en de wiskundige vergelijkingen erachter kan een betere aandrijving van de micromotortjes gerealiseerd worden. Door middel van vibratie in de vaste component van het motortje (de stator), word de draaibare schijf (de rotor) gelift en gedraaid op hetzelfde moment.

Verder onderzoek moet de ingewikkelde formules verder verduidelijken, maar over enkele jaren zullen we vast met nog meer ontzag naar de pizzabakkers kijken die de mini-robotjes die ons gezond houden mede mogelijk hebben gemaakt.

Als bonus nog een vrolijk pizza-werp filmpje:

Reacties (2)

#1 Lenin Strawskim

“Als je een pizza wil blijven opgooien en niet wil stoppen om het op te vangen …”.
Wat is dat voor kromme zin? Als ik op school zulke krakkemikkige vertalingen opschreef, moest ik strafregels schrijven.

  • Volgende discussie
#2 Mark

zuur, zuurder, strawskim?

  • Vorige discussie