WW: Cadeautips deel 2

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Ecosphere (Foto: Flickr/Ianiv & Arieanna)

De Sint is weer in het land en met ook de Kerst voor de deur is het weer tijd om te peinzen wat je voor cadeau’s moet kopen en wat je op je eigen verlanglijstje moet zetten. Wij van de WW helpen graag een handje met cadeautips voor de betere beta-nerds. Vorige week gaven we al suggesties voor de wis- en scheikunde-fans, vandaag volgen nog een drietal tips:

Allereerst voor de biologen. Voor normale mensen kan je natuurlijk één enkel huisdier cadeau doen, wie wil er nou geen puppy of poesje in je schoen? Maar voor een bioloog is dat misschien een beetje karig. Eén van de interessante vragen die biologen altijd fascineert is hoe organismen zich verhouden tot de omgeving en hoe een heel ecosysteem in elkaar zit. Daarom is GC’s biologen-cadeautip van dit jaar een heus ecosysteem: de Ecosphere. Wat de Ecoshpere zo interessant maakt is dat het daadwerkelijk een volledig afgesloten systeem in een afgesloten, glazen bol is (natuurlijk is er wel invloed van licht). De Ecosphere is een volledig afgesloten, zelfvoorzienend waterwereldje, waarin rode garnaaltjes en algen elkaar in leven houden. Je hoeft ze dus niet te voeren: ideaal dus voor verstrooide professoren. De ecospeheres zijn er in verschillende soorten en maten (vanaf zo’n 50 euro). Ze zijn behalve in de officiele (Duitse) webshop, ook te verkrijgen bij bijvoorbeeld amazon.com of deze Nederlandse site.

Voor natuurkundigen is het lastiger echt goede cadeau’s te vinden. Hedendaagse natuurkunde is aan de ene kant dusdanig theoretisch van aard dat er weinig cadeau’s voor te bedenken zijn terwijl aan de andere kant de instrumenten waarmee experimentele natuurkunde gedaan wordt bijzonder groot, duur en erg onpraktisch zijn. Voor geinige cadeau’s is het beter om terug te gaan naar de goede oude natuurkunde uit de tijd van Newton. En dan zijn er wel degelijk een aantal gadgets te vinden die natuurkundige principes inzichtelijk maken.

Zo is er bijvoorbeel het bekende drinkende vogeltje (of dippy bird). Dit vogeltje lijkt wel eeuwig op en neer te bewegen. Hoewel het een simpel ding is, liggen er meerdere natuurkundige wetten aan ten grondslag: dit vogeltje kan je alles leren over Maxwell-Boltzmann-verdelingen en de gaswetten van Charles, Gay-Lussac, Boyle en Avogadro.

Voor mensen die meer geinteresseerd zijn in magnetisme is er natuurlijk de good old levitron: een tolletje dat dankzij permanente magneten in de lucht rondtolt. Omdat het op die manier geen oppervlaktewrijving ondergaat, zal de tol extra lang doortollen. Er zijn nu ook levitrons met bijvoorbeeld een wereldbolletje in plaats van een normale tol.

Ten slotte nog een cadeausuggestie voor de informatici (ten slotte zijn wij ook beta’s) een Arduino (of één van zijn klonen). Deze makkelijk programmeerbare hardwareplatformpjes zijn ideaal voor een electronica-hobby-klooiproject met LEDjes of speakertjes. Voeg een paar servo’s toe en je bouwt zo een simpele robot. Eindelijk zijn de resultaten van je programmeerkunsten niet alleen meer te zien op een beeldscherm, maar kan het piepen, lichtgeven of zelfs rondrijden in je eigen huis. Arduino’s zijn ondertussen in Nederland op tientallen plaatsen te verkrijgen. Met Arduino’s kan je je eigen kerstverlichting maken of bouw je met een aantal sensoren een Zwarte Pieten-detector. Laat de feestdagen maar komen!

Reacties (5)

#1 Har

Jullie vergeten de winkel die ik het leukst vind: Arabesk in Rotterdam. Ook te vinden op http://www.arabesk.nl met puzzels, objecten en experimenten op het gebied van natuurkunde, scheikunde, wiskunde en logica. (nee, ik ben op geen enkele wijze verbonden aan deze zaak, ze zijn echt leuk)

  • Volgende discussie
#2 Rob

Nice, goodies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

@1: Ah, goede tips zijn altijd welkom. Ik google me voor verjaar- en feestdagen altijd suf naar goeie cadeautjes, dus alle hulp is meegenomen:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Roel

De eerste cadeautip is niet zo fijn! Ze noemen het ook wel de shrimptorturesphere, hier een quote van de website:

Sadly, this little shrimp is currently being abused by being sold in tiny, spherical, fully sealed glass containers widely called “ecospheres.” It is claimed by the companies that sell them that they are selling a fully functioning ecosystem with the shrimp and the algae keeping each other alive. However, that is a sad and devious lie, which is being propagated by these companies for the sake of profits and to the detriment of these wonderful animals. The truth is that these shrimp are slowly *starving to death*, *suffocating* and being *poisoned* in those containers, due to lack of food and oxygen, and the accumulation of shrimp waste. This kind of container would kill any other shrimp within a few days, but it takes 1-3 years for Hawaiian Red Shrimp to finally die, since it has developed such a remarkable physiology to deal with extreme situations. During this 1-3 year torture, they actually *shrink* (every time they molt) due to lack of food, which means that they are basically consuming their own body. They could perfectly well take all the other extreme conditions in those “ecospheres” (lack of air etc.), but what kills them in the end is the lack of real food over a long period of time. The little algae they find in the container lacks in nutritional value and is just not enough to keep these shrimp alive for long. It seems to be “in” and “cool” to have these tiny torture containers sitting on one’s desk nowadays, but hopefully this website can contribute towards informing the general public about what is really behind those “ecospheres.” It is my sincere hope that this shrimp becomes widespread in the hobby at some point in time, so that there will be no need to buy “torturespheres.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Victor

hm, dat klinkt inderdaad wel een beetje lullig: dan toch maar de Kleinflesmuts.

  • Vorige discussie