Zuiveringen in Turkije

Na de coup volgen de zuiveringen

De Turkse overheid slaat hard terug na de couppoging. De autoriteiten hebben sinds vrijdag 20.000 soldaten, agenten, rechters en ambtenaren geschorst of gearresteerd. Daar kwamen dinsdag maar liefst 15.200 ontslagen bij op het ministerie van Onderwijs. De mensen die moeten vertrekken zouden banden hebben met de beweging van Gülen. Volgens staatsomroep TRT zou Turkije ook 1.577 decanen en rectors van universiteiten hebben gevraagd op te stappen, schrijft Reuters.

Open waanlink

 1. 1

  The number of individuals who been purged in Turkey after the coup attempt reaches 45000+.

  https://twitter.com/TurkeyUntold/status/755419303772651520

  Aleksandr Dugin was tijdens de coup geheel toevallig in Turkije, draadje met een complottheorie die misschien heroverwogen moet worden:

  https://twitter.com/JvanDijkS/status/754309063777873921

  Dugin isn’t hiding Russia/s goals, he is exploiting Turkey coup trying to break it away from NATO

  http://katehon.com/node/34975

 2. 2

  Ik kan me nog herinneren, dat in een ver en vergeten verleden Geert Wilders vanuit linkse kant de les werd gelezen naar aanleiding van zijn beledigingen aan “bevriend staatshoofd” Erdogan, die juist bezig zou zijn met het moderniseren van de Turkse staat.

  Is heel links Nederland nu in de ban van het rechts-populisme, of zijn de voorspellingen van Wilders rechts-populisme af als ze werkelijk waar blijken te zijn?

  @1
  De creeps vanuit de KGB kringen van Poetin zijn met rare dingen bezig, al zo’n 100 jaar, ook rechts Nederland, dat in de ban is van het poetinisme, heeft een kort geheugen.

 3. 3

  @2

  Op het moment dat GW zijn uitlatingen deed waren ze bezijden de waarheid. (eigenlijk zoals gewoonlijk bij GW) Er wás ook een modernisering van de Turkse staat.

  Inmiddels is de situatie verandert. Democratie is ver te zoeken in Turkije, een EU lidmaatschap verder weg dan de afgelopen 10 jaar.

  De voorspellingen van GW waren onwaar toen hij de uitlatingen deed. Omdat voorspellingen altijd onwaar zijn. Ze gaan namelijk over de toekomst.

 4. 4

  @2 Wat hebben ‘links Nederland’ en Geert Wilders hier nu weer mee te maken? Mag links Nederland zich nu geen zorgen maken om de situatie in Turkije omdat Geert Wilders dat, op de van hem bekende onbehouwen wijze, eerder al eens heeft gedaan? Heb je überhaupt enig idee van hoe lang links Nederlandse politici in het Europarlement al jarenlang hun zorgen uiten over de wijze waarop Erdogan met democratie om gaat?

 5. 6

  @3 Je kan stellen dat GW bezijden de waarheid reageerde in het verleden.

  Als je echter naar de geschiedenis van Dhr. Erdogan kijkt:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

  dan is de huidige situatie niet verassend, en hebben toch aardig wat mensen dit zien aankomen.

  voor de duidelijkheid: ik wil hier niet GW lopen verdedigen, want dat is een enge populist. maar de stelling dat de situatie aantal jaar geleden anders was is je hoofd in het zand steken. Als je goed naar Erdogan had geluisterd de afgelopen 10 jaar, dan is de huidige situatie bepaald geen verassing.

 6. 8

  @6

  We hebben Erdogan/Turkije altijd de wortel van het EU lidmaatschap voorgehouden. Daar past geen prominente rol van het leger op politiek niveau bij. Brussel (wij dus) hebben allerlei voorwaarden gesteld aan Ankara. Met de bedoeling om de evolutie tot een volwaardige democratie mogelijk te maken.

  Ik vind dat een goede zaak en ik heb er ook altijd achter gestaan en zou er wéér achter staan. Al die tijd liep een idioot als Wilders te tetteren dat het nooit wat zou worden met Turkije.

  De laatste jaren werd steeds duidelijker dat Erdogan de democratie op zijn eigen manier invulde. De transitie naar een democratie naar Europees model is mislukt. Dat is spijtig. Wat we gedaan hebben is Turkije een káns geven. En dat doe je niet door Erdogan te wantrouwen. Zelfs niet als daar reden toe is.

  Momenteel lijkt mij een EU lidmaatschap geen enkele optie.
  Maar dat mag je niet als dogma omarmen. De Turken zullen het zelf waar moeten maken en van de autocraat Erdogan zien af te komen. Wij kunnen dat proces alleen maar stimuleren en verder afwachten.

  Ook in een wat verdere toekomst is een EU lidmaatschap nog altijd een optie.

 7. 9

  @2: dat jij je dat herinnert is frappant, want het is onjuist. In die tijd was Erdogan helemaal geen issue voor Wilders, In het boek van Meinder Fennema over Wilders (Geert Wilder tovenaarsleerling) komt Erdogan dan ook nauwelijks voor.

 8. 10

  Wilders is uit de VVD gestapt, juist vanwege de onderhandelingen betreffende toelating Turkije tot de EU.

  Erdogan en met hem Turkije ziet zichzelf als regionale macht, en wil die rol niet opgeven. Ze keren zich steeds meer af van Europa, want onbetrouwbare partner, daarom naar de rest van het islamitische Midden Oosten, Rusland, en economisch China.

 9. 11

  Die uitspraak van Wilders (Total freak) had zoals gewoonlijk te maken met Islam/moslims en staat buiten de huidige context.

  Is iemand bekend met de Rijksdagbrand en de nacht van de Lange Messen? Of zijn Godwins niet geoorloofd :P

 10. 13

  @11

  Er zijn zoveel gelijke situaties geweest dat de Godwin idd niet geoorloofd is. Stalin deed ook aan zuiveringen. Welke autocraat eigenlijk niet? De omstandigheden verschillen telkens, maar het principe blijft hetzelfde. N.a.v. toevallige omstandigheden of opgezette omstandigheden ontdoe je je van iedereen die je niet gebruiken kan. Zuiveringen zijn zo oud als de mensheid.

 11. 14

  @2: Ik kan me herinneren dat Wilders in een ver en vergeten verleden beweerde dat rechters die volgens hem te soft waren (en/dus te D66) ook maar vervangen moesten worden…
  Erdogan pakt de zaken professioneler aan, maar verder is er weinig verschil. :-P

 12. 15

  @3
  Erdogan is sinds zijn jeugd aanhanger van de Turkse Mussolini, Necip Fazıl Kısakürek, een islamitisch fascist in de volste zin van het woord. Deze genocidale islamitisch-fascistische ideologie heeft hij nooit ingetrokken, integendeel, hij gebruikt zijn lange staat van trouwe dienst als bewijs voor de rechtvaardigheid van zijn heerschappij.

  Waarom wordt links, dat anders zo kundig fascisten in iedere hoek en kier kan detecteren, bij Erdogan in de steek gelaten door hun zintuigen?

  Hier een long read op domrechtsrioolblogje de groene.

  https://www.groene.nl/artikel/we-gaan-het-land-zuiveren

 13. 18

  Door die mislukte coup en het niet geintegreerd zijn van een deel van de Nederturken wordt impliciet de vrijheid van meningsuiting van anders denkende Nederturken ingeperkt in Nederland. Maakt ook weer duidelijk dat Turkije nog lang niet rijp is voor een EU lidmaatschap.

 14. 19

  @17

  Wat ik bedoel is dat zuiveringen niks bijzonders zijn. Het is niet zo dat Hitler die uitgevonden heeft. Ik ben zelf ook niet vies van de Godwin. Maar we zouden er goed aan doen om te kijken hoe het mogelijk is dat autocraten de macht naar zich toe trekken. Dit proces doorzien is een stukje bewustwording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren