Zuid-Australië nadert 50% hernieuwbare elektriciteit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De meeste aandacht in Nederland gaat uit naar de voortgang van de energietransitie in Duitsland. Ondertussen worden aan de andere kant van de aardbol in kolenminnend Australië ook duurzame successen bereikt. Energy Post heeft een lezenswaardige beschrijving van de situatie in Zuid-Australië,  waar hernieuwbare elektriciteit onderhand 50% van de stroom levert en er van de 2 kolencentrales die er waren nog maar 1 op halve kracht draait.

Open artikel

Reacties (12)

#1 zmoooc

Zuid-Australie. Populatiedichtheid (~1.6/km2) nog kleiner dan die van het dunst bevolkte land: Mongolie (~1.76/km2). Nederland is meer dan 20 keer kleiner maar heeft meer hernieuwbare energieproductie opgesteld staan Zuid-Australie, dat nochtans qua zon en wind veel betere papieren heeft.

Niet dat dit niet valt toe te juichen, maar echt hoog lag de lat natuurlijk niet.

#2 zuiver

Hernieuwbare elektriciteit.
Hoe rijm ik dat met thermodynamica?

Duurzame productie wellicht?

#3 gronk

@1: aan de andere kant, qua redneckerigheid gaat australie .nl ver voorbij. Dus als zelfs die lui overstag gaan…

#4 zmoooc

@3 Redneckerigheid vind je vooral in de VS:p Naar mijn idee heeft een groot deel van Nederland Australie het laatste decennium in rap tempo voorbijgestreefd wat intoleranie en xenofobie betreft. Wat wij nu het Marokkanenprobleem noemen hadden ze daar 20 jaar geleden al. En ik voel me een stuk comfortabeler bij hun benadering daarvan dan bij de Nederlandse benadering…

Bovendien heeft Australie naar mijn idee nooit het algehele gebrek aan respect voor de natuur gehad dat de gemiddelde redneck ten toon spreid. Daarvoor is Australie wellicht ook gewoon veel te mooi en is de vernietigende werking die mijnbouw kan hebben veel te zichtbaar.

En dan heerst in Australie nog een cultuur van zelfredzaamheid (ze zitten nou eenmaal best ver weg) waar duurzame energie juist prima bij past. Dus, nee, het verbaast me niet dat men deze stap zet.

@2 Zo? https://www.youtube.com/watch?v=7mymTU0Qmhw

#5 roland

50%? we lezen “a target of 33% renewables in South Australia by 2020. The state reached that goal in September of this year”

#6 zuiver

@4: Haha… geweldig filmpje.
Ik snap niet waarom ik me blauw betaal aan elektriciteit.

#7 gbh

Niet dat ik een fan ben van schaliegas maar er is net een rapport uitgekomen hoe dit de geopolitieke situatie van heel de wereld compleet op z’n kop zet, o.a. niet de VS maar China wordt verantwoordelijk gemaakt voor de rust in het Midden-Oosten:

http://www.atlanticcouncil.org/images/publications/Shale_Revolution_and_the_New_Geopolitics_of_Energy.pdf

#8 Krispijn Beek
#9 AltJohan

Eerlijk verdeeld is het niet met de hulpbronnen. Ze hebben bergen voor Hydro-energie. Bij elke molen die wij op land proberen neer te zetten hebben we last van het NIMBY effect. Zij hebben daar veel en veel minder met hun lage bevolkingsdichtheid. Ook hebben ze meer zon voor PV-opwekking.

#10 roland

@8: “ik zeg niet dat ze er zijn? Alleen dat ze het naderen”
– 33% omschrijven als “nadert 50%” is misleidend.
Is het teveel gevraagd om dat toe te geven?

#11 Anton

@8: Doen ze goed die Aussies, gezien de booming markt voor kolen:

http://www.wri.org/tools/coalmap/

#12 Krispijn Beek

@10 dat is zeker te veel gevraagd, omdat de opening van een nieuw windpark dit weekend Zuid-Australië naar 40% brengt: http://reneweconomy.com.au/2014/south-australias-270mw-snowtown-takes-wind-energy-to-new-highs-43971

Of hoort 40% nog steeds niet in de categorie nadert 50%?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*