Zuid-Australië nadert 50% hernieuwbare elektriciteit

De meeste aandacht in Nederland gaat uit naar de voortgang van de energietransitie in Duitsland. Ondertussen worden aan de andere kant van de aardbol in kolenminnend Australië ook duurzame successen bereikt. Energy Post heeft een lezenswaardige beschrijving van de situatie in Zuid-Australië,  waar hernieuwbare elektriciteit onderhand 50% van de stroom levert en er van de 2 kolencentrales die er waren nog maar 1 op halve kracht draait.

Open waanlink

 1. 1

  Zuid-Australie. Populatiedichtheid (~1.6/km2) nog kleiner dan die van het dunst bevolkte land: Mongolie (~1.76/km2). Nederland is meer dan 20 keer kleiner maar heeft meer hernieuwbare energieproductie opgesteld staan Zuid-Australie, dat nochtans qua zon en wind veel betere papieren heeft.

  Niet dat dit niet valt toe te juichen, maar echt hoog lag de lat natuurlijk niet.

 2. 4

  @3 Redneckerigheid vind je vooral in de VS:p Naar mijn idee heeft een groot deel van Nederland Australie het laatste decennium in rap tempo voorbijgestreefd wat intoleranie en xenofobie betreft. Wat wij nu het Marokkanenprobleem noemen hadden ze daar 20 jaar geleden al. En ik voel me een stuk comfortabeler bij hun benadering daarvan dan bij de Nederlandse benadering…

  Bovendien heeft Australie naar mijn idee nooit het algehele gebrek aan respect voor de natuur gehad dat de gemiddelde redneck ten toon spreid. Daarvoor is Australie wellicht ook gewoon veel te mooi en is de vernietigende werking die mijnbouw kan hebben veel te zichtbaar.

  En dan heerst in Australie nog een cultuur van zelfredzaamheid (ze zitten nou eenmaal best ver weg) waar duurzame energie juist prima bij past. Dus, nee, het verbaast me niet dat men deze stap zet.

  @2 Zo? https://www.youtube.com/watch?v=7mymTU0Qmhw

 3. 9

  Eerlijk verdeeld is het niet met de hulpbronnen. Ze hebben bergen voor Hydro-energie. Bij elke molen die wij op land proberen neer te zetten hebben we last van het NIMBY effect. Zij hebben daar veel en veel minder met hun lage bevolkingsdichtheid. Ook hebben ze meer zon voor PV-opwekking.

 4. 10

  @8: “ik zeg niet dat ze er zijn? Alleen dat ze het naderen”
  – 33% omschrijven als “nadert 50%” is misleidend.
  Is het teveel gevraagd om dat toe te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren