Zonder privacy is er geen vrijheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Hoogleraar Bart Jacobs betoogt in Trouw dat zonder goede waarborgen voor onze privacy, ook onze vrijheid in het geding komt. Een paar quotes:

De essentie van privacy is dat informatie over ons doen en laten binnen de oorspronkelijke context blijft.

Inderdaad werden de machtsverhoudingen in de samenleving toen nog bepaald door de geldstromen. Tegenwoordig moeten we zeggen: Follow the data!

De gifschandalen van de jaren tachtig (zoals in Lekkerkerk) waren de aanleiding voor discussies over strengere milieuregels. Chemische bedrijven schreeuwden moord en brand: hun verdienmodel werd aangetast, banen en welvaart stonden op de tocht.

Tegenwoordig verdienen we echter aan groene technologie en profileren we ons ermee. Wat is er veranderd? Strengere regels, opgesteld vanuit welbegrepen algemeen belang, hebben geleid tot innovatieve milieuvriendelijke technieken en tot aangepaste businessmodellen. Gegevensbescherming is, naar analogie hiermee, essentieel voor een duurzame digitale omgeving.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Amateur Commenter

Als niemand privacy heeft, dan heeft iedereen privacy. Of zoals ze vroeger zeiden ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’.

Als privacy zo fragiel wordt dan is het belangrijk dat wereldwijd macht ook zeer fragiel wordt. En ik geloof dat daar het werkelijke pijnpunt ligt. Want we kunnen privacy wel in regels vastleggen, vooral doen, maar laten we ook realistisch zijn in het gegeven dat kwade bedoelingen deze regels toch wel gaan negeren. Des te belangrijker dat macht iemand, persoon of instituut, kwetsbaar zou moeten maken. Dat is geloof ik de werkelijke kracht van democratie.

#2 Arduenn

@1

Als niemand privacy heeft, dan heeft iedereen privacy.

Hebben we het dan over pricacy van aambeien in je medisch dossier, credit card-gegevens en dick pics, of waar hebben we het dan over?

#3 Louis

@2: Ik denk dat hij/zij probeert te zeggen: Gelijke monniken gelijke kappen. Goede gedachte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*