Zoekt Rusland een (tijdelijke) uitweg uit Oekraïne?

Afgezien van onderlinge gevechten, lijken de separatisten steeds meer last te hebben van afnemende steun uit Moskou:

Behalve hulpmiddelen stuurt Rusland nog altijd militair materiaal naar de opstandige regio’s. […]

Maar het meest opmerkelijke bericht kwam afgelopen weekend van de gewezen rebellenleider Igor Strelkov. Hij roept zijn strijdmakkers op zijn voorbeeld te volgen en terug te keren naar Rusland. ‘De onderlinge strijd zal alleen maar ernstige gevolgen hebben’, schrijft hij in een column op een nationalistische website. ‘Ik heb mijn keus gemaakt, ik kan alleen maar aanbevelen dat gemeenschappelijke belangen zwaarder wegen’, schrijft hij. Omdat de verschillende fracties elkaar blijven bevechten ziet hij de toekomst van de regio als ‘bloederig, zinloos en tragisch’. Strelkov wordt door velen gezien als het brein achter de stiekeme Russische militaire invloed in Oekraïne. […]

Ook de gewezen premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, laat in de Russische pers weten dat het er politiek gezien niet al te best voor staat. ‘Novorossija, het nieuwe Rusland, is er niet gekomen. We gebruiken die term wel, maar we hebben om eerlijk te zijn een valse start gemaakt.’ Ook Borodai is inmiddels terug in Moskou.

Open waanlink

  1. 1

    Het kan ook gewoon zijn dat zaken in de zelfbenoemde volksrepublieken wat uit de klauwen lopen. Zoals het goede warlords betaamt, zijn de verschillende rebellenleiders inmiddels elkaar aan het bestrijden, nu het front met Oekraïne relatief rustig (en in feite door Rusland verdedigd/gegarandeerd) wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren