“Zo doorzichtig dat het pijn deed,” Bas Heijne over Rutte’s Schoo-lezing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 Olav

Heijne is een held.

#2 Andy Cap

Inderdaad een schitterende column.

#3 McLovin

Heijne, altijd prettig lezen, scherp en niemand wordt ooit gespaard

#4 Olav

@3: Dat zeg ik, hij is een held.

#5 Andy Cap

@4: Met het eerste commentaar had ik het al wat moeilijk, maar als gevolg van de herhaling voel ik me genodigd tot wat commentaar:

Is hier niet spake van enige inflatie mbt het begrip “held”?

#6 Olav

@5: Hmm, mogelijk.

Toch vind ik wel dat Heijne vaak dingen schrijft die andere journalisten en columnisten schijnbaar niet durven. Dat hij de moed toont om origineel te zijn, zelf na te denken, niet mee te doen aan het papegaaienkoor. Of misschien zijn die anderen wel gewoon te laf, dat kan natuurlijk ook.

Een held in relatieve zin dan. Zo beter?

#7 Andy Cap

@6: Of het nou ligt aan durven en laf, dat weet ik niet: dan zou Youp de grootste held zijn.

Ik ben ook een trouwe fan van Heijne hoor,
meer dan van Youp, dat is vaak een wat te platte lol,
naar mijn smaak.

#8 Olav

@7: Precies. Youp hangt de nar uit. Dat is m.i. toch wat minder dapper want daar kan hij zich als hij zou willen ook achter verschuilen: het was maar een grap.

#9 Joost

We gaan het nog veel meemaken – politici die hun gebrek aan ideeën fel verdedigen door elke bevlogenheid als zielig wensdenken af te doen, hun opportunisme als lucide pragmatisme proberen te verkopen, hun machtsvertoon als realiteitszin aanprijzen.

Hey, heeft hij het nou ook over GeenStijl?

#10 Tom

In zijn column heeft hij het toch ook vooral over de pvda; kijk dat er bij de vvd weinig tot geen visie zit is niet zo gek. Veel vreemder vind ik dat het ter linker zijde oorverdovend stil is. Al moet ik zeggen dat ik dat continue gebash op Wilders ook wel zat was geworden.

Maar waar zijn de werkelijk grote thema’s? Waarom komt ons onderwijs nog niet in de buurt van dat van Noorwegen? Waarom stoppen we onze ouderen in verzorgfabrieken ipv ze zelf keuze te gunnen. En belangrijker: waarom stellen we onze moraal niet ter discussie? Het kan toch niet normaal zijn dat zowel ter linker als ter rechter zijde zo gemakkelijk de zakken worden gevuld terwijl er een aardverschuiving in onze samenleving op komst is.
Waar is de verbroedering, het nieuwe (samen)werken en de 180 km/h in elektrisch computer gestuurde auto’s? Is dat echt teveel gevraagd?

#11 thalmann

@10
Een gebrek aan social engineering is een welkome leegte.

#12 MrOoijer (Jan van Rongen)

En toch mis ik Marc Chavannes.

http://www.nrc.nl/opklaringen/

Zijn laatste column van 13 juli is nog zeer actueel.

#13 Ernest

@12: Hij is er nog hoor. Gisteren nog met een reactie op een artikel van Pieter van Os: “Soms beschrijf ik hun [politici], meer dan eens collectieve steun voor ingrijpende oplossingen van niet goed gedefinieerde problemen. Kan de democratie daar niet tegen? Moet ik omwille van het aanzien van het parlement schrijven dat het Zevende Vijfjarenplan voor de Landbouw weer een doorslaand succes was?” (Alleen voor abonnees, dus geen link.)

#14 kevin

@11 Klopt, maar dat is niet waar #10 op doelt. Of is een algeheel ontbreken van visie ook een welkome leegte?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*