Ziekenhuis wil medisch specialisten laten werken met behoud van uitkering

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus de Volkskrant:

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wil jonge werkloze medisch specialisten met behoud van uitkering aan het werk zetten.

En uiteraard allemaal om de werkloze specialist voor te bereiden op de arbeidsmarkt:

Het AMC en het Rijnland Ziekenhuis zien geen kwaad in de aanwezigheid van onbetaalde krachten. ‘Wij helpen een jonge werkloze orthopeed juist met haar cv door haar twee dagen per week de gelegenheid te geven met onze dokters mee te lopen’, zegt een woordvoerder van het Rijnland. Het AMC benadrukt dat het stage-achtige constructies betreft, bedoeld om werkloze specialisten ‘de gelegenheid te geven hun kennis en kunde op peil te houden’.

Hoewel?

Maar de ziekenhuizen die deze constructies toepassen, worden daar zelf niet slechter van. Zorgverzekeraars betalen in de regel wel de volledige vergoeding voor het werk dat de jonge specialisten verrichten. Deze inkomsten vloeien in de kas van de maatschap of het ziekenhuis.

Ergens vind ik dit niet eens zo’n heel slechte ontwikkeling. Zolang straatvegers en thuishulpen met behoud van uitkering hun oude beroep moeten uitoefenen, kraait er nauwelijks een haan naar. Maar misschien komt dat toch net iets anders te liggen als ook ‘ons soort mensen’ onbetaald aan het werk moet.

Een mens mag hopen…

Open artikel

Reacties (17)

#1 Krispijn Beek

Heel Nederland aan de baan met behoud van uitkering. En dan straks verbaasd zijn dat studieschulden niet afbetaald worden en dat mensen minder consumeren…

#2 Inca

Heel Nederland? Nee. Een klein dorpje (Wassenaar) bleef dapper standhouden.

@Jeroen: hier kraait ook geen haan naar. Co-assistenten worden immers ook al tijden uitgebuit, daar maakt ook niemand zich druk om. De solidariteit onder specialisten met jongere (toekomstige) collega’s is niet zo groot.

Het gaat pas echt wat teweeg brengen als ze de oudere collega’s eruit flikkeren, jonge, goedkope specialisten aannemen, en de ouderen verplicht-vrijwillig weer aan de snijtafel zetten, maar nu met een opzichter ernaast die ze een korting tot 30% geven als ze te arrogant overkomen.

Maar jongere specialisten, daar geeft niemand wat om. Niemand die zich druk maakte over het plan om het collegegeld gigantisch omhoog te schroeven voor de opleiding geneeskunde, niemand die zich druk maakt om co-assistenten, en ook niemand die zich druk zal maken over gratis werkende specialisten.

#3 qwerty

Gratis werken gaat het helemaal worden, de nieuwe slavernij.

Ik wacht op het logje : “Hoe kon het zo ver komen”.

#4 hansje ter horst

Persoonlijk zou ik het een beetje eng vinden als er strakjes aan mijn ziekbed mensen staan die weliswaar een gedegen opleiding hebben maar toch niet of amper betaald worden( na het maken en dus af moeten betalen van een GIGANTISCHE studieschuld).
Ik bedoel: een dergelijke “beloning”na ongeveer acht jaar harde studie enthousiasmeert ook niet echt om serieus werk te maken van je werk…..

#5 Spam

En dat terwijl er vele specialisten zijn die weken van 70 uur draaien voor een salaris van 2-5 ton. Waarom kunnen alle specialist niet gewoon in loondienst voor 36-40-urige werkweken en een gewoon hoog salaris?

Het blijft me trouwens verbazen hoe we al decennia lang te horen krijgen dat er door de vergrijzing steeds meer zorg nodig is, maar dat er tegelijkertijd overal in de zorg steeds meer werkloosheid wordt gecreëerd en alle politieke partijen streven naar een verlaging van de zorgpremies. Dat je bij een verwachte toename van zorgvraag gaat bezuinigen lijkt me logisch, maar dan wel om meer mensen te helpen met hetzelfde geld (of veel meer met relatief weinig extra geld) en niet om de zorgsector als geheel te laten krimpen.

#6 hansje ter horst

@5: Misschien omdat er niet voldoende echt goed opgeleide medisch specialisten zijn?
Heb je daar al eens over nagedacht?
Dat er gewoon TE weinig mensen zijn die inzake bepaalde ziektes gespecialiseerd zijn?

En dan toch nog de jonge artsen die WEL wat kunnen afknijpen, ik vind het nogal kras.

#7 henkvdam

@5:
Misschien omdat het aantal echt capabele specialisten niet zo groot is ?
Om dat door te krijgen moet je eerst eens met een stoethaspel specialist te maken hebben gehad.

#8 hansje ter horst

@7: In dat geval gewoon even de IGZ inseinen.

En hier niet zitten kwaken over eventuele feilen en mankementen die je hebt geconstateerd.

#9 GerritB

@1: Of nog interessanter met een ploeg mensen met een PGB budget lekker een ‘bos en groen’ klussenbedrijf beginnen.
Ha Ha, werknemers die een zak geld meebrengen, echt dit verzin ik niet!

#10 Matthijs2

@5: weet de cijfers ook niet precies, maar volgens mij is het aandeel specialisten die “70 uur werken voor 2-5 ton” niet echt groot. En zijn de meesten gewoon in loondienst bij ziekenhuis of maatschap (huisartsen bijv) en verdienen ze iets van een ton bruto, wat na aftrek van 52% belasting, premies e.d. neerkomt op ruim 4000 netto. Een heel goed loon, zeker, maar niet het exhorbitante salaris waar af en toe over gesproken wordt.

Verder interessant artikel die een goede vraag opwerpt.

#11 Noortje

@10 je beeld van medisch specialisten klopt niet.

Over het algemeen zijn ze in loondienst bij academische ziekenhuizen en een soort ondernemer binnen de muren van een niet- academisch ziekenhuis. Salaris bij niet in loondienst is niet echt beperkt, hooguit door tijd x aantal verrichtingen x tarief.

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/121988/medisch-specialisten-hebben-hoog-inkomen.htm

Plus een wat ouder lijstje waarvan ik niet zeker weet of dit nog relevant is gezien de snelle veranderingen in het vergoedingenstelsel van de zorg: http://nos.nl/artikel/189643-tabel-inkomsten-medisch-specialisten.html

Voor huisartsen geldt dat of ze nu een maatschap zijn of in loondienst, de regels van het zorgkantoor het maximale inkomen behoorlijk inperken, grofweg 4 tot 7k bruto. Als je rijk wilt worden moet je geen huisarts, maar specialist worden.

#12 Matthijs2

@11: mijn beeld klopt wel, maar zoals ik al aangaf weet ik niet wat de cijfers exact zijn qua verdeling loondienst/vrij. Ik ken enkele tientallen specialisten, nagenoeg allemaal in loondienst bij een ziekenhuis en die verdienen echt geen tonnen. Drie keer modaal oid.

Het probleem met dat lijstje van de NOS is dat het zo beperkt is dat je niets kunt met die getallen. Inkomsten van een uroloog 273.000. Maar wat gaat daar vanaf? Een ton aan de maatschap? Het salaris voor een administratief medewerker? De huur van het pand?

#13 Noortje

@12 ik had dat lijstje van nos i.d.d. Beter niet kunnen linken.

Salarissen in loondienst zijn echt niet zo gek hoog. Het gaat de hoogte in bij de maatschappen. Niet voor niets wordt, onder meer door economen, gepleit voor afschaffen van medisch ondernemers in het ziekenhuis en om alle specialisten naar loondienst over te hevelen.

Een voorbeeld uit een artikeltje: internist Peels verdient 180.000 NETTO in 2010 in het MCA. Vrijgevestigd.

Zijn collegainternist Soesan in het Slotervaart verdient 138.000 BRUTO. Op basis van 80% en in loondienst.

#14 Matthijs2

@13: ja inderdaad, dat is het lastige met die cijfers. Het is moeilijk vergelijken. Salarissen van specialisten in loondienst staan gewoon in de CAOs die je online kunt vinden (zoals https://www.lumc.nl/rep/1500/att2/1203190231572511.pdf). P115: 6.979 tot 9.865 bruto voor een universitair medisch specialist. Goed salaris, maar voor zo’n specialistische baan met een lange opleiding en zéér grote verantwoordelijkheid niet onredelijk hoog lijkt me.

Maar de getallen voor vrijgevestigde specialisten zijn niet goed te beoordelen. Bijvoorbeeld als artsen zich moeten inkopen in een maatschap. Leen je eerst drie ton van een bank om te kunnen beginnen met werken. Dan heb je wel een veel hoger salaris nodig.

Maar los van de vraag wat te hoog is of niet, is denk ik vooral ook belangrijk dat het systeem zo moet werken dat het prikkelt om zo efficient mogelijk te werken en vooral niet te veel te willen behandelen. En een puur “marktsysteem” waarbij vrijgevestigde specialisten (of hele ziekenhuizen) het doel “opgelegd krijgen” om maar zo veel mogelijk te behandelen (iedere behandeling = meer inkomsten) kost uiteindelijk meer voor iedereen.

#15 Olav

@14:

Maar de getallen voor vrijgevestigde specialisten zijn niet goed te beoordelen. Bijvoorbeeld als artsen zich moeten inkopen in een maatschap. Leen je eerst drie ton van een bank om te kunnen beginnen met werken. Dan heb je wel een veel hoger salaris nodig.

Dit lijkt me een systeem dat niet zou moeten mogen bestaan en dat daarom keihard moet worden bestreden. Specialisten mogen ook wat mij betreft gerust van een zeer comfortabel inkomen genieten, over preciese bedragen heb ik niet nagedacht maar een ministerssalaris voor een ervaren specialist lijkt me niet te laag en niet te hoog. Als men zijn werk maar goed doet, natuurlijk.

(Die Balkenende-norm zou nog wel eens het enige kunnen zijn dat JP goed gezien had.)

Het winstbejag en de zgn. “marktwerking” in de zorg moet in elk geval echt een halt toegeroepen worden. En iedereen die de studie voor medisch specialist weet af te maken moet gegarandeerd aan de slag kunnen. Er is behoefte aan deze mensen.

Ik ben eigenlijk vóór het compleet nationaliseren van de zorg, à la de NHS.

#16 Noortje

@15

Ik ben eigenlijk vóór het compleet nationaliseren van de zorg, à la de NHS.

Ondanks de nadelen (http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_the_National_Health_Service) van de NHS, ja, ik ook. In elk geval zo snel mogelijk de schadelijke werking van de verzekeraars elimineren.

#17 gronk

@16: het probleem is helemaal niet die zorgverzekeraars. Het probleem is dat zorgkosten –door langer levende ouderen en de effecten van de babyboom- de pan uit gaan rijzen. De meeste zorg neem je op aan het einde van je leven, of bij het op de wereld zetten van kinderen. De gemiddelde niet-bejaarde nederlander gaat op z’n hoogst een paar keer per jaar naar de huisarts (if at all). Dan heb je een partij pechvogels die chronisch ziek zijn.

Meer info:hier. Let ook op dat de meeste zorgkosten uit de AWBZ komen. Bejaardenhuizen zijn *duur*.

Oh, en de politiek heeft er hier in nederland voor gekozen om het probleem van de uit de hand lopende zorgkosten voor ouderen door zorgverzekeraars op te lossen. Zodat ze zelf hun handen in onschuld kunnen wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*