Zeldzame beelden van raketaanval Hamas

Dossier:

Gefilmd door Indiase journalisten.

What a strange conflict Gaza has been. On the one hand, countless videos and photos have depicted Israeli soldiers, Israeli tanks and Israeli Iron Dome missiles in action. And especially Israeli bombs—and the Palestinian homes these munitions destroyed and the civilians they killed as the Jewish state tried to destroy Hamas’ rockets and tunnels.

Yet we never actually see Hamas fire rockets. We might glimpse smoke trails crossing the skies as newscasters tell us those are Hamas rockets hurtling toward Israel. But we never see human beings in the act of firing the missiles.

Until now. A news crew from India’s NDTV has filmed a Hamas rocket crew in action.

En wat kunnen we hiervan leren?

What can we conclude? From a military standpoint, a rocket that can fit under a small tent is going to be tough to eliminate with an air strike or artillery barrage. It takes troops on the ground. […]

It also illustrates exactly why guerrillas and irregular armies so often can prevail, or at least endure, against superior forces. Rockets and mortars are easy to assemble and fire. The launch crew can vacate before warplanes or artillery responds.

When the counter-bombardment inevitably comes, civilians get hurt and the guerrillas gain support.

From a propaganda standpoint, it’s clear why Hamas has the upper hand. Israel is a democracy with a free press that often criticizes the government, and where foreign correspondents openly can report stories criticizing Israel.

The fact that we congratulate a television crew for merely filming Hamas firing a rocket speaks volumes about which side allows greater freedom of information.

Those who back Israel in the conflict should be aware that Israel also tries to influence public opinion through social media as well as by barring soldiers from talking to the press.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Dehnus

Lafbekken zijn het toch eigenlijk ook, maar ja.. de lafbekken en klootzakken zijn altijd goed in oorlog en geweld.

#2 Lommers

Wat een lef van die journalisten! Die hadden die gegarandeerd niet overleeft als Hamas ze had ontdekt.

#3 stoethaspel

Opvallend weinig reacties op dit bericht, van een website die zo graag naar Israel wijst als de grote boosdoener van alle kwaad…

#4 pedro

Weinig beelden, want er zijn relatief weinig raketaanvallen en slachtoffers ten opzichte van het door Israël ontketende geweld.

Dit geweld mag ook veroordeeld worden.

@3: Er zijn weinig reacties omdat niemand hier dit geweld komt verdedigen. Wel opvallend is het, dat de mensen die altijd meteen het geweld van Hamas erbij roepen om Israëlische acties te verdedigen, nu in alle talen zwijgen over het Israëlische geweld.

#5 gbh

@4: Het geweld van Hamas erbij roepen staat niet gelijk aan Israel verdedigen. Israel is hoofdverantwoordelijk maar dat neemt niet weg dat andere partijen ook in hoge mate verantwoordelijk zijn. Zo waren er bijvoorbeeld al vanaf april berichten dat Hamas bezig was met de voorbereiding van een zomeroffensief.

Hier is het eenzijdigheid troef, de drogreden regeert, bij elke nuance word je gebombardeerd tot de vijand en de scheidslijn tussen oprechte verontwaardiging en antisemitisme is hier erg dun.

Mijn reden van zwijgen is dat een oprechte discussie hier gewoon niet mogelijk is. Kan mij niet voorstellen dat door de manier waarop de discussie hier wordt gevoerd er veel sympathie wordt gewonnen voor een terechte zaak afgezien van die bij de beroepsbashers.

#6 Bookie

@4
Noem een kleine 4.000 raketaanvallen op burgerdoelen maar weinig. Zonder het iron-dome waren er naar schatting 30.000 burgerslachtoffers gevallen in Israël. En waarschijnlijk dan ook in Gaza.

#7 stoethaspel

@4, zie @5 voor een voorbeeld hoe het namelijk óók kan.

Jij doet nu enkel een “hullie-zullie”, maar er blijft staan dat hier op sargasso met liefde naar Israel wordt gewezen als de agressor, terwijl met nog meer liefde de ogen worden gesloten voor misstanden aan de kant van de Palestijnen.

Ik kan niet anders dan het eens zijn met gbh; het discussieklimaat op sargasso is grondig om zeep geholpen. Of, zorgvuldiger geformuleerd: Men heeft van sargasso grotendeels een parochie gemaakt.

En dan zeg ik dat niet omdat er meningen worden verkondigd waar ik het niet mee eens ben, maar het feit dat er geen fatsoenlijk gesprek te voeren valt zonder dat iedereen elkaar de maat gaat nemen. Men sluit de ogen voor alles dat buiten het eigen denkkader valt en verkettert de ander met de dag meer.

Intellectueel gesproken lijkt het hier steeds armoediger te worden, terwijl de pretenties alleen maar toenemen.

#8 analist

@7: Intellectueel gesproken lijkt het hier steeds armoediger te worden, terwijl de pretenties alleen maar toenemen.

Hmm… dat zegt de reaguurder met de impopulaire mening al ja-ren. Zoals op het schoolplein is de prijs van eigenzinnigheid er niet bijhoren.

#9 stoethaspel

@8

Voor een analist formuleer je behoorlijk cryptisch. Maar ik neem aan dat je bedoelt te zeggen dat het debat bepaalt wie populair is en dat als je onwelgevallige meningen uit, je niet moet miepen dat je daarmee niet alle handjes op elkaar krijgt?

#10 su

@5, @7 Ik hoor vaak van de pro-Israël lobby het argument dat een staat recht heeft om zijn burgers te beschermen, desnoods met geweld. Maar zodra de Palestijnen geweld gebruiken om zich te verweren, dan gaat dat blijkbaar opeens niet op. Ik vind Hamas een foute groep en denk dat hun taktieken niet de gewenste oplossing gaan bieden. Maar ik erken hun recht om zich te verweren met geweld tegen een bezettingsmacht.

#11 analist

@9: niet crypisch: compact. wat ik bedoel is dat het geklaag over het “niveau” van sargasso van alle tijden is. en toch blijf je terugkomen. blijkbaar heb je toch behoefte aan de aandacht en erkenning (voor je mening) van het publiek hier. dus zo laag kan het niveau niet zijn.

#12 pedro

@5:

Het geweld van Hamas erbij roepen staat niet gelijk aan Israel verdedigen

Dat zeg ik ook niet. Ik zeg dat de mensen die dat doen hier nu ineens niet het geweld van de andere kant aanroepen. Dat is inconsequent en wijst er op dat zij eenzijdig naar de zaak kijken.

dat andere partijen ook in hoge mate verantwoordelijk zijn

Ja, dat vind ik ook.

Hier is het eenzijdigheid troef

Daar wees ik in mijn reactie ook al op. Die eenzijdigheid, die je meent te constateren, komt ook van 2 kanten.

@6:

Noem een kleine 4.000 raketaanvallen op burgerdoelen maar weinig

Dat heb ik niet weinig genoemd. Ik heb het relatief weinig genoemd, omdat het Israëlische geweld relatief veel groter is en veel meer slachtoffers eist. Zoek het woordje relatief nog maar eens op het het moeilijke woorden boek.

@7:

Intellectueel gesproken lijkt het hier steeds armoediger te worden, terwijl de pretenties alleen maar toenemen

Erg moedige tekst na zo een weinig inhoudelijke reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*