Wouter Bos wil het maar niet begrijpen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bos schreef vandaag een column in de Volkskrant waarin hij uitvaart tegen verschillende ‘salonpopulisten’, waaronder Bas Heijne:

Maar een salonpopulist is [Heijne] ook en als het bewijs daarvoor nog niet was geleverd dan kwam het afgelopen zaterdag (15 februari) alsnog. Onder de titel ‘Haagse modder’ laat Heijne een analyse van de affaire-Plasterk/Samsom/Pechtold uitmonden in een diepe verzuchting: ‘Hier en daar is opgemerkt dat in de affaire rond Plasterk de echte issues onbesproken bleven: hoe gaat de staat met onze privacy om? (…) Was ik lid van een politieke partij dan zou ik proberen juist die grote kwesties onderwerp van debat te maken (…). Het gaat niet om een democratisch tekort. Het gaat om een intellectueel tekort.’

Hè hè, het hoge woord is eruit, er is sprake van een intellectueel tekort, politici zijn gewoon dom!

Ik begrijp niet wat mensen met een intellectueel overschot beweegt om dit soort onzin uit te kramen

Samengevat: Bos beweert dat mensen als Heijne politici wegzet als ‘dom’. Maar (wat je verder ook van Heijne vindt) dat is natuurlijk niet wat laatstgenoemde in de hierboven geciteerde passage doet. Heijne verwijt politici niet dat ze dom zijn, zoals Bos pruilend meent, maar dat ze niet in staat zijn de wezenlijke vragen voor het voetlicht te brengen. In de woorden van Heijne:

[H]oe gaat de staat met onze privacy om? In hoeverre wordt de angst voor terrorisme gebruikt als excuus om gigantische hoeveelheden data van burgers op te slaan en door te geven aan bondgenoten die zelf een bevlekt blazoen hebben? En waarom hebben wij burgers dat zo gemakkelijk laten gebeuren? Daar zou het over moeten gaan.

En als politici aan deze vragen niet toekomen, omdat ze te druk zijn met het pakken van hun mediamomentje (‘het democratisch handwerk’ in de woorden van Bos), ligt dat toch echt aan de heren en dames politici.

Dan mag je van mij best van een tekort spreken.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Ruurd Pels

Ik moet er hartelijk om lachen. Een salonsocialist met een dikke baan en dito bankrekening die iemand een salonpopulist noemt. Je moet het godverdomme maar durven.

#2 analist

Het gaat niet om een democratisch tekort. Het gaat om een intellectueel tekort.’

Laatste is toch grachtengordelpraat voor “dom”?

#3 qwerty

Het is dus blijkbaar een discussie tussen intellectuelen. Een met een tekort en een met een overschot.

En dit is wat intellectuelen met het gepeupel doen : zeuren om ze iets om over te praten geven zodat het echte onderwerp onder de tafel blijft.

De discussie gaat niet meer over privacy, maar of Heijne mee mag praten met de HEREN.

Beleeft schelden is het.
Het gaat nergens over.

#4 aynranddebiel

@2
Lijkt mij ook ja. Ik zou niet weten wat hij er anders mee bedoelt. Het is alleen niet de kern van het verhaal en het is nogal flauw van Bos om dat eruit te lichten.

Maar het wordt mij ook niet duidelijk wat Heijne nou echt vindt. Is het onwil of onvermogen?

#5 qwerty

@4: Dat is onwil. Want wie in een discussie onder HEREN zegt wat hij echt vindt, is af.

#6 analist

@4: Nouja, het is wel de kern van Bos zijn verhaal: salonpopulisme. “Intellectueel tekort” ipv “achterlijke cultuur” (=volkspopulisme).

#7 aynranddebiel

@5
Ik bedoel eigenlijk: denkt Heijne nu dat het onwil of overmogen van de politici is.

#8 Inca

@7, volgens mij doet Heijne daar geen uitspraak over, en welke van de twee het is is ook volstrekt niet relevant voor zijn punt.

#9 Maggi

Het probleem is denk ik niet een gebrek aan intellect bij politici (volgens mij zijn zij nu juist onevenredig hoog opgeleid en hebben ze ook onevenredig veel levenservaring ten opzichte van de gemiddelde opbouw van de bevolking).

Ik denk eerder dat het probleem is dat de politici een gebrek aan intellect bij de kiezer vermoeden. Aangewakkerd uiteraard door Dhr. G. Wilders, die een bepaalde doelgroep bedient. Zich blind starend op de polls denken alle ander politici nu kennelijk dat zij zich ook alleen op die doelgroep moeten storten en dat ze dat moeten doen door zelf ook min of meer de tokkie uit te hangen.

Als die politici zich nu gewoon weer eens op hun eigen doelgroep zouden richten en de dingen die ze vinden weer netjes gaan uitleggen in plaats van de roeptoetertactiek te hanteren dan heeft het meer nadenkende deel van het electoraat tenminste ook weer eens iets om met droge ogen op te gaan stemmen.

#10 Joop

Politici zijn napraters. In dit geval vaak van de elite: kijk naar Europa. Ze kunnen niet anders dan met opvattingen komen die de gewone man niet begrijpt. Die haken af, en denken van rot maar op met ‘jouw’ Europa, want je spreekt niet onze taal.

Ken genoeg slimme mensen die gaan echt niet de politiek in, no way, in de eerste plaats omdat ze weten dat ze hun intellectuele vrijheid moeten opgeven.

#11 nome

Wouter Bos is vooral ontzettend goed in het op de borst kloppen van Wouter Bos. Daar is hij werkelijk de autoriteit in.

#12 Letaupe

Het in elkaar flansen van het kabinet Rutte-Samsom was inderdaad een geniale politieke daad die boven de pet van veel kiezers gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*