Windmolens dichterbij elkaar: hogere opbrengst

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 zmmco

In tegenstelling tot wat het plaatje bij het artikel doet vermoeden gaat het hier om vertical axis wind turbines, zegmaar van het model ronddraaiend reclamebord dat u bij de snackbar wel eens tegenkomt. Die kun je inderdaad dichterbij elkaar zetten omdat ze beter met turbulentie om kunnen gaan, maar dat was altijd al zo. Daarom verdienen ze ook de voorkeur in bijvoorbeeld stedelijk gebied (bovenop flats bv.). Overigens _moet_ je er ook veel meer bij elkaar zetten dan met traditionele windmolens omdat ze veel minder wind vangen. Wat die “New Wind Farm Technology” nou precies is, wordt me niet echt duidelijk. Klinkt als marketingblabla. Neemt niet weg dat het concept ongetwijfeld prima is. Maar nieuw? Nee.

#2 Guido

Ik heb hun papers gelezen, de belangrijkste conclusie is dat het mogelijk is het opgewekt vermogen per gebruikt landoppervlak van 2 W/m^2 (voor normale windturbines) omhoog te brengen naar 30 W/m^2 of zelfs meer. Dit wordt gedaan door, zoals zmmco al zegt, gebruik te maken van rotatie om vertikale as, maar ook door de turbines slim op te stellen. In hun windparkje hebben ze verschillende opstellingen getest, waar die resultaten uitkomen.

Nou ja, verder ben ik het met zmmco eens: biomimicry is op het moment een redelijk hot item, dat waarschijnlijk om marketingredenen is gebruikt.

#3 AntonB

@1

Het nieuwe is dat ze de wervels van de ene molen gebruiken als extra energie voor de er naast staande. Normaal zijn die wervels verlies en zorgen ze ervoor dat de molens niet te dicht bij elkaar kunnen staan. Vogels in formatie maken hier ook gebruik van.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14452133

#4 zmmco

@AntonB, #3 Ah ok, dank voor de wel nuttige link zonder verkeerde plaatjes;-)

Sleutelzin: In fact power generated by the paired turbines can actually be greater than that from the turbines working independently.

#5 Bismarck

Ik krijg een beetje een déjà-vu gevoel bij deze waanlink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*