Wie wil voor 250.000 euro Griek worden?

NIEUWS - Het kopen van een woning van minimaal 2,5 ton in Griekenland zorgt voor een verblijfsvergunning voor de koper (en gezin).  Als de woning na 5 jaar niet verkocht kan worden, kan de vergunning met nog eens 5 jaar worden verlengd.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Bismarck

En ik maar denken dat ik als EU-burger ook zonder een zak geld mee te nemen me in Griekenland kon vestigen.

#2 Andy Cap

@1: Dacht ik eigenlijk ook.

Bovendien krijg je daarmee een verblijfsvergunning voor een beperkte periode en niet de nationaliteit (van onbeperkte duur). Griek worden is er dus niet bij. Niet dat ik daar nu zoveel prijs op zou stellen; een verblijfsvergunning voor onbeperkte duur lijkt me dan aantrekkelijker.

En het lijkt me dat je voor bedrag misschien wel betere plaatsen kunt vinden om je te vestigen.

#3 P.J. Cokema

@1: Info van de NL ambassade in Griekenland:

“Verblijfsvergunning/ registratie kaart
Onderdanen van de Europese Unie die zich in Griekenland willen vestigen, dienen in het bezit te zijn van een registratie kaart. Op vertoon van een arbeidsovereenkomst of een aantoonbare bron van inkomsten en een geldig paspoort kan deze vergunning bij de lokale vreemdelingenpolitie worden aangevraagd. Het kan voorkomen dat een medische keuring ondergaan dient te worden”.

Financiële zelfstandigheid en goede gezondheid zijn voorwaarden, zoals in elk EU land. Zo’n registratiekaart zal wel een paar euro kosten (in NL kost dat rond de 40 tot 50 euro).

Het nieuwsbericht is verre van duidelijk wat de details van de regeling zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat zo’n registratiekaart (en een gezondheidskeuring) evenveel kost als een woning van 250.000 euro.

Maar de regeling trekt vooral Russen en Chinezen, aldus het bericht. Wij kunnen nog steeds voor bijna niets overwinteren in Griekenland.

#4 parallax

Ik mag daar met mijn EU paspoort gaan en staan waar ik wil. Zonder een stuiver op zak en in slechte gezondheid.

#5 Bismarck

@4: In theorie heb je gelijk. In de praktijk zijn er de nodige EU-landen die stiekem toch beperkingen stellen aan het vrije verkeer van personen. Nu zijn die natuurlijk alleen bedoeld voor ongewenste personen, zoals Oost-Europese zigeuners, maar ze bestaan stiekem dus toch wel.

#6 objectief

Ergens een huis kopen waar je na tien jaar uit gezet kunt worden lijkt me niet aantrekkelijk.

#7 Flip Van Dyke

Zolang ik geen gevaar oplever voor de openbare orde en/of geen beroep doe op bijstand kan ik gewoon in welk EU-land dan ook ga wonen en eventueel ook werken.

Ook in NL is het verplicht om je te registreren bij het bevolkingsregister en bij de IND. Doe je dat echter niet dan tast dat niet je recht aan om in NL te verblijven als EU-onderdaan.

#8 Krekel

Over een tijdje moet je betalen om Griekenland uit te mogen.

#9 Joost

Ik neem aan dat er hier bedoeld wordt dat men 250.000 betaalt als je Griek wil worden, toch?

#10 DrBanner

Dit heeft te maken dat er allerlei voorwaarden aan vergunningsverlening bij het bouwen en verbouwen van onroerend goed kleven, en een van die voorwaarden is een verblijfsvergunning/ingezetenschap van de eigenaar/opdrachtgever – want als er iets misgaat tijdens het verbouwen, is er een aansprakelijkheid, en die wil men bij afhandeling graag binnen de nationale wetgeving houden. Vandaar OOK de verkoopclausules.

Dit gaat voor wel meer landen rondom de middellandse zee op, ook buiten EU: Turkije bijvoorbeeld – en ook voor investeerders van buiten de EU (Russen bijvoorbeeld)

#12 ed

EU geeft Goldman Sachs toestemming ………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*