Westerse sancties tegen Rusland gaan op termijn veel pijn doen

Aldus de vorige minister van financiën, Alexej Koedrin.

[…] over een à twee jaar kan de economie van Rusland wel eens tot 4 procent krimpen […]

Het zijn vooral de laatste sanctiemaatregelen van september dit jaar van de Verenigde Staten en de Europese Unie die Rusland hard treffen. Ze zijn gericht tegen de olie- en gasbedrijven en de ondernemingen die de infrastructuur aanleggen of voor het transport van energie zorgen. […]

Ook Russische bedrijven die niet onder de westerse sancties vallen, kunnen inmiddels moeilijk op de westerse kapitaalmarkt terecht omdat banken, pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en investeerders huiverig zijn om krediet te verstrekken. Bij een volgende westerse sanctieronde kunnen hun Russische cliënten worden getroffen en zitten ze met de gebakken peren. In de praktijk hebben de huidige westerse sancties tegen de grote Russische olie- en gasbedrijven dus een veel groter en bijkomend effect: de geldkraan naar heel veel andere Russische ondernemingen wordt door kredietverstrekkers dichtgedraaid. Zo werken de sancties veel zwaarder door op de economie van Rusland, dan aanvankelijk gedacht.

Bovendien, zo berekende de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) moeten de grote Russische bedrijven vóór eind 2015 190 miljard dollar aan westerse leningen afbetalen, zonder de mogelijkheid die te herfinancieren in Europa of de Verenigde Staten. Tegelijkertijd heeft er een immense kapitaalvlucht uit Rusland plaats. De schattingen voor 2014 lopen al tegen de 100 miljard dollar (79 miljard euro) die snel elders in de wereld is ondergebracht.

Open waanlink

 1. 4

  Shell en Exxon trekken zich inderdaad terug olie- en gasprojecten in Rusland.
  Maar is dat vanwege de sancties?
  Of vanwege de stijgende kosten die bij een dalende olieprijs niet terugverdiend zullen worden?

  Hoe dan ook: als de Russische olie- en gasproduktie gaat dalen is dat hardstikke goed voor het klimaat. Hoe meer koolstof er in de aardkorst blijft zitten, hoe kouder de winters. ;-)

  Europa zal als eerste merken dat de Russische olie- en gasproduktie terugloopt. Een kwart van de olie die Europa verkwist, komt uit Rusland. Stel je voor dat Rusland minder olie naar Europa exporteert: dan moeten veel Europeanen weer gaan fietsen of lopen. Ook gij, Jeroen?

  (je kunt mijn reactie ook afdoen als complottheorie)

 2. 5

  Die sancties lopen op een dood pad waar niemand gelukkig van wordt. In het ergste geval speelt Rusland het fatalistisch en valt hun economie terwijl ze militaire uitgaven niet terugdraaien. Vervolgens geef je het westen de schuld en zullen de mensen met honger lust krijgen naar oorlog. Het algemene beeld over het Westen is daar toch al niet heel gelukkig.

 3. 6

  @4: “je kunt mijn reactie ook afdoen als complottheorie”

  De “klimaatmaffia” zit achter de sancties tegen Rusland?

  Overigens verwacht jij dat olie/gas prijzen gaan blijven dalen, als de productie in Rusland stokt? Ja, er is nu minder vraag vanwege de economische crisis, maar met achterblijvende investeringen gaat het aanbod ook onherroepelijk dalen (de Saudi’s kunnen hun peil echt niet eeuwig opschroeven en de schaliegashype in de VS lijkt ook over zijn piek heen) en dan zijn prijsstijgingen zoals direct voorafgaand aan de huidige crisis niet onwaarschijnlijk.

 4. 7

  @2: Een Putintopiaat, nieuw Rechts of Oud Links. VOor hun is ome rasPutin een held die we allen dienen te aanbidden. Eindelijk mag ook oud links lekker aan de Soviet homo haat….

 5. 10

  Weerbarst @9, waar wil je ons nou bang voor maken? De extreme geprojecteerde groei van de Amerikaanse staatsschuld komt de komende tien jaar neer op 80% van het geprojecteerde GDP. Big deal?

 6. 11

  http://www.nytimes.com/2014/10/09/business/russian-parliament-moves-closer-to-adopting-law-on-compensation-for-sanctions.html

  Russische parlement heeft eerste horde genomen voor de invoering van de wet die het voor Poetin mogelijk maakt om eigendommen van ingezetenen/bedrijven van landen die sancties tegen rusland hebben ingesteld te onteigenen.

  M.A.W. Shell kan door een handtekening van Poetin meer als 20 miljard euro aan investeringen verliezen als dit doorgaat.

  even those covered by immunity such as diplomatic real estate.

  En daarbij zijn zelfs ambassade’s niet gevrijwaard.

 7. 12

  @11: Tja, als Poetin dat gaat doen, maakt hij van Rusland wel een echt Pariastaat. Zelfs in Noord-Korea maken ze het zo bond niet.

 8. 15

  Ja, er is nu minder vraag vanwege de economische crisis,

  In de praktijk is de vraag gelijk aan het aanbod. Alle olie, die gewonnen wordt gaat op.. er is geen noemenswaardige voorraadvorming.

  @6: Bismarck, verdiep je eens in het netto-energierendement (EROEI) van de olie- en gaswinning.
  Zolang het rendement hoog genoeg is kun je van het energie-overschot een technologische samenleving opbouwen en onderhouden (!!).
  Nu het rendement van olie- en gaswinning lager wordt (EROEI < 1:15) kan die hoogwaardige technologische samenleving niet langer onderhouden worden door het krimpende energie-overschot.

  Voorlopig lossen wij dat op door voor grote groepen (de Grieken, de Italianen, de Oekrainers, de Irakezen, Libiers en Syriers) de olie- en gaskraan dicht te draaien. Dat is de reden voor de afnemende vraag.
  Ik verwacht dat de vraag zal blijven dalen. En uiteindelijk zal ook het aanbod dalen.

 9. 16

  Ach… wat nu als de winter koud uitvalt en Rusland besluit als reactie op de sancties hun leveringen niet na te komen? Ik denk dat een potentaat in het Kremlin dit ondanks eigen verliezen, langer volhoudt dan de economie in het westen.
  Wat ik wel weet dat ik van politiek en sancties niet veel begrijp. Rusland sancties vanwege haar houding jegens Oekraine, een land dat vrouwen verbiedt achter het stuur te kruipen, op allerlei gebied mensenrechten negeert is onze grote vriend.

 10. 18

  @16 Was het niet duidelijk dat Saudi Arabie hiermee bedoeld wordt? Mijn excuses ging er niet vanuit dat er daarover onduidelijkheid zou bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren