Leo Lucassen schrijft in zijn column voor RTLZ dat de lage arbeidsparticipatie onder vluchteling toch ook voor een (flink) deel aan de politici in Den Haag zelf is te wijten:
Vluchtelingen zitten na aankomst in Nederland vaak lang werkloos thuis. Dat werd afgelopen week wederom bevestigd in deze monitor. Het Financieele Dagblad kopte naar aanleiding van de publicatie: ‘Hardnekkige werkloosheid statushouders opnieuw bevestigd’. Maar wiens schuld is dat?
Het lijkt ook weer een typisch voorbeeld van “penny wise, pound foulish”:
Ja dat kost uiteraard geld, maar dat kost bijstand ook. En als een dergelijk beleid goed wordt aangepakt en vormgegeven, dan verdient het zich vanzelf terug. Kortom, zelfs al heb je een rothekel aan vluchtelingen, dan is het nog (of juist) uit welbegrepen eigenbelang goed om ervoor te zorgen dat hun integratie zo voorspoedig mogelijk verloopt en vluchtelingen zo snel mogelijk op eigen benen kunnen staan.
Reacties (9)
What else is new about open deuren willens en wetens blijven intrappen?
Vrouwen, nieuwkomers, ‘zullie’. Niets tot weinig. Decennia aan voorbeelden. Geen tot amper vernieuwing. Charisma is wat geilt en glijdt. Sinds decennia.
“Neem die vluchteling dan in huis, maar dat doe je dit of dat niet”
Nee, een baan om te kunnen leven blijkt zelfs op EU niveau niet aan andere aardklootbewoners gegund.
Typisch VVD-beleid. Nul visie, nul inzicht in lange termijneffecten.
Het stemde me hoopvol toen aan ’t begin van deze regeringsperiode éindelijk werd aangekondigd dat kansrijke asielzoekers meteen met taallessen mogen beginnen. Maar het effect daarvan laat uiteraard nog wel even op zich wachten. Met de consequenties van het jarenlange bewust traineren van inburgering zitten we nog wel een tijdje opgescheept. Inderdaad, penny wise, pound foolish. Nog los van de maatschappelijke onrust.
Onbegrijpelijk dat diezelfde VVD nog steeds bovenaan staat in de peilingen. Als een land de leiders krijgt die het verdient, wonen we in een land van nitwits.
Toch heeft 17,5% wel een betaalde baan. Hoe kan dat dan weer?
Plus dat van de Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is de werkeloosheid onder de tien procent. Dat zullen veel pessimisten ook niet denken.
Het is ook helemaal niet de bedoeling dat dit soort problemen wordt opgelost. Net als het fileprobleem en de woningnood. Er moet bij de verkiezingen immers wel wat te beloven overblijven.
Weet je wel hoeveel rondpompers er met dat chicaneren van die baanlozen een goede boterham verdienen?
@4: Cynisch. Maar waarschijnlijk grotendeels waar.
@5.
Realistisch. Dat heet strategie.
Ongelofelijk jammer voor de mensen die het betreft. Ik ken veel jongens uit Eritrea die werken niet nog niet betaald, die gaan naar het mbo en oké stage. Zijn christelijk, niet moslim wat weer zo n ding is. Ze zeggen altijd netjes gedag tegen mij bij de lift.
Cijfers kloppen nooit. Ambtenaren zijn niet te vertrouwen. Doen maar wat. Je komt er nooit achter wat er precies achter de cijfers zit. Zo heb je verschillende redenen waarom mensen niet kunnen werken (psychisch bijvoorbeeld).
Daarom vind ik belangrijk hoe er wel bijna eenvijfde van de statushouders aan het werk is. Dat is het goede voorbeeld ter navolging. Dat stomme negatieve gezeik, bereik je niets mee. Ik dacht altijd dat linkse mensen, zoals ik ze ken wat meer positief gestemd zijn.
Er zijn groepen immigranten die al 3 generaties in de bijstand zitten, haast maken heeft dus weinig zin. Een achterstand in taal, geen of een gebrekkige opleiding en een culturele mentaliteit die niet aansluit bij die van de Nederlandse werkvloer zijn hier de oorzaak van. Andere groepen emigranten kunnen het wel, spreken binnen 3 jaar de taal en krijgen zelfs soms de voorkeur boven een Nederlander, wat bewijst dat het niet aan de overheid ligt, maar aan de immigrant zelf.
@7: Met zulke hete zomers als de nieuwe normaal, ben ik wel voorstander van het invoeren van een siësta.
Die langdurig werkloze immigranten wonen vaak te midden van genetisch werkloze inboorlingen, sociale factoren zullen daar een grotere rol spelen dan herkomst.
Verder laat je de werkgever buiten beschouwing, terwijl die in de praktijk misschien wel belangrijker is dan de andere twee tezamen.
@7: toen destijds de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders binnengehaald werden door de VVD (ja, de VVD en niet de linkse partijen) was de boodschap dat ze niet hoefden te integreren, want ze zouden toch terug gaan.
Alle pogingen daarna zijn structureel door rechts tegengehouden en dhr Wiegel is er zelfs in geslaagd de publieke opinie zodanig te bespelen zodat het gros van de Nederlanders er nu van overtuigd is dat het de linkse partijen waren die er voor verantwoordelijkheid zijn dat de integratie mislukt is (gezinshereniging etc)